• Stugsjöströmmen

  En virvlande, forsande å mellan Stugsjön och Nedre Bursjön. 

 • Grytbo

  Härifrån har du fin utsikt över ängarna ner mot sjön Gryten. 

 • Mörttjäraberg

  En vacker hälsingegård från 1820-talet. 

Se och göra

Du kommer nog inte att träffa så många människor i Ekopark Grytaberg, men här finns gott om annat liv. Här kan du vandra i vänlig vildmark och passa på att fylla korgen med både bär och svamp. På myrarna glimmar hjortronen i augusti.

Fiska öring

I bäckarna hoppar öringen, i sjöarna finns abborre, gädda och i Karsbosjön även sik. Fiskekort finns att köpa i fiskekortautomaten i Öjung.

Träna dina björnögon

Nästan överallt i ekoparken finns spår av björn, om man lär sig att se dem. En utriven myrstack, klomärken i en torrtall, en stor spillningshög full av bär... Snart blir det tydligt att björnarna finns här men håller sig på avstånd.

Sevärdheter

 1. Grytbo är ett ”gammalt nybygge” från 1820-talet när staten uppmuntrade folk att befolka ödemarkerna. Härifrån har du fin utsikt över ängarna ner mot sjön Gryten. 
 2. Mörttjäraberg är ett annat nybygge från 1820-talet. Det är en vacker hälsingegård mitt i skogen med åkrar och stengärdsgårdar runtom. I Mörttjärnen intill finns imponerande mängder sten från odllingarna, utvräkta långt ut i vattnet. 
 3. Blåsippsskogen. En fantastisk vårpromenad kan du få vid sydbranten av Grytberget. I blåsippstid rinner en bäck fram ur berget som gör marken örtrik och granarna grova. Bäcken försvinner ner under jorden igen, lika plötsligt som den dök upp. 
 4. Stugsjöströmmen är en virvlande, forsande å mellan Stugsjön och Nedre Bursjön. Mittemellan sjöarna finns ett vackert vattenfall. Ån är så stenig att den aldrig blev rensad för flottning, vilket gör att fiskyngel och andra vattendjur trivs. 
 5. Järnåldersgraven vid Karsbosjön är markerad med en liten gjutjärnsskylt. Här vid sjön låg troligen en av områdets äldsta boplatser. I närheten finns även en liten grotta dit Sigge Karsks söner enligt sägnen ska ha flytt efter att de slagit ihjäl Önne som dödat deras far. Efter en tid ska de ha slagit sig ner där Karsbo gård ligger idag, som från början lär ha hetat ”Karskbo”. 
 6. Bursjömyrarna är en värdefull myrmosaik med så kallade rikkärr i norra änden. Rikkärr är rika på kalk och därför kan man hitta orkidéer som ängsnycklar och myggblomster här. Även fågellivet är rikt på de lugna myrvidderna. 
 7. En stenbänk står på östsidan om Nedre Bursjön som minne av ekoparkens invigning 2010. Här kan du slå dig ner och begrunda sjön, Bursjöberget på andra sidan och den stora stillheten.  

Vad tycker du om sidan?

Hjälp oss att bli bättre genom att berätta vad du tycker om sidan. Vi tar tacksamt emot dina synpunkter.