Se och göra

Se och göra

Det är inte utan anledning som Halle- och Hunneberg är ett av landets mest besökta friluftsområden. Här finns vildmarksupplevelser och rekreation, kulturella och historiska attraktioner, och fina vandringsleder genom en rik och växlande natur.

Vandra i ekoparken

I ekoparken finns en lång rad vackra promenader. En utförlig guide med kartor finns på Kungajaktsmuseet. Här är några tips:

 • Hallebergs fornborg - från fornborgen går en stig till den dramatiska ättestupan. 
 • Hallesnipen - naturreservat med storslagen utsikt över Vänern, Kroppefjäll och Kinnekulle. 
 • Sjövandringen - kring sjön Eldmörjan. Om du vill kan du fortsätta runt nästa sjö, Långevattnet. 
 • Ovandalen - stigen går genom en blommande ravin med ramslök, strutbräken och mycket annat. 
 • Grinnsjö domänreservat - Grinnsjö är ett naturskönt odlingslandskap och Fagerhult är kungens lunchställe med minnesstenar.

Plocka svamp

En av många goda svampar på Halle- och Hunneberg är öronmusslingen. Den är en populär matsvamp som växer på död barrved. Öronmusslingen är mycket karaktäristisk och kan knappast förväxlas med någon annan svamp. Den är strikt bunden till sydvästra Sverige och är vanlig på Halle-Hunneberg.

Jaga

I Ekopark Halle- och Hunneberg bedrivs – liksom i andra ekoparker – jakt. Älg- och kronviltjakten på Halle- och Hunneberg tillhör kungen. De senaste åren har kungen kommit till bergen vartannat år för att jaga. Utöver kungen jagar två jaktlag småvilt som rådjur, hare och räv på bergen. De får också varje år ett uppdrag att skjuta ett givet antal kronvilt. All avskjutning är väl planerad och bygger på hur mycket viltet reproducerar sig varje år. Att jaga på rätt vis innebär att jägarna varje år skördar av ett överskott, räntan, och att man lämnar reproduktiva djur, kapitalet, att föröka sig.

Fiska

I Ekopark Halle- och Hunneberg finns flera sjöar med utmärkt fiske där du kan pröva din fiskelycka. Fiskekort köper du från Kungajaktmuseet eller från Stiftelsen Bergagården

Lyssna på berättelser

Har du någonsin funderat på hur livet tedde sig för skogvaktarhustrun i den lilla stugan i början på 1900-talet? Eller vad de små groparna utmejslade i berghällen framför torpet Grålagg betyder? Nu kan du få reda på det, och mycket mer, genom att lyssna på berättelser från ekoparken.

Som resultat av ett samarbete mellan Sveaskog och Västra Tunhems Hembygdsförening finns tolv berättelser om tvillingbergens historia som du kan ladda ner och lyssna på.

Ekens historia på Halle-Hunneberg (1,3Mb) 

Dansen på Ekebacken (1,4Mb) 

Kronojägardottern Anna Magnusson (1,4Mb) 

Älvkvarnar, troll, jättar och småfolk (1,5Mb) 

Backstugusittarna (1,0Mb) 

Mordet på kronojägare Mörk (1,2Mb) 

Torparhustruns händelselösa vardag (1,3Mb) 

Gunnar Kraft berättar om livet på bergen (0,7Mb) 

Älgens historia - kungajakternas begynnelse (1,2Mb) 

Från kronopark till ekopark (1,4Mb) 

Bergens uppkomst (1,5Mb)

Prästeskvaltan (1,7Mb)

Skogsäventyret

Upptäck Skogsäventyrsbanan nära Bergagården. Det är en spännande orienteringsbana med frågor om skog, natur och orientering. Äventyret startar med att deltagarna får ett brev från skogstrollet Olfar, som är både ledsen och orolig, eftersom hans kompis Spanarn, som är en uggla, har berättat att inte alla vuxna människor förstår hur viktig skogen är för oss alla. Olfar är rädd för att skogen ska bli förstörd, eftersom vi inte är rädda om den och då måste hans småkusiner i skogen flytta. Olfar ber därför deltagarna om hjälp så att han vågar gå till dem som bestämmer och be dem vara rädda om skogen.

Deltagarna tar sig genom Skogsäventyrets bana med karta och får lära sig många saker och skogen. Ibland följer man en stig, men man får också vara beredd på att klättra, krypa, balansera och hoppa över bäckar och kullfallna träd. Skolklasser och barnfamiljer tar sig runt med hjälp av karta och kompass som finns på Kungajaktsmuseet.

Skogsäventyret är en del av Sveaskogs samarbete med Svenska Orienteringsförbundet. Tanken är att öka kunskapen och intresset för skog och orientering. För skolklasser är det ett enkelt och pedagogiskt sätt att arbeta integrerat med Naturkunskap och Idrott & Hälsa.

Sevärdheter

 1. Hallesnipen har bergens vildaste natur med gammelskogar och ekhedar. Utsikten från Predikstolen över Vänern är storslagen.
 2. Ovandalen med sin gamla granskog i ravinen ger ett trolskt intryck. Här växer flera ovanliga växter. Mest lägger man märke till den stora förekomsten av ramslök. 
 3. Bergagården, där Spiskupan serverar mat och kaffe. Du kan beställa en ryggsäck med fika till din utflykt eller köpa hantverk från bygden. Här ligger också Kungajaktsmuseet. 
 4. Kungajaktsmuseet Älgens berg, beläget på Bergagården, kan du bekanta dig med älgens sinnen genom att mata älgen, höra med älgens öron och titta med älgens ögon, eller förkovra dig i jaktens och Halle-Hunnebergs historia. 
 5. Ekebacken på nordöstra Halleberg bjuder på en fantastisk utsikt över Vänern. Här finns även stora möjligheter att se vilt. I närheten av Ekebacken finns en parkeringsplats. 
 6. Hallsjön erbjuder fiske av regnbåge, röding, öring, abborre och gädda. Fiskekortet säljs i Fiske-shopen i Trollhättan och på turistbyrån i Vänersborg. 
 7. Toltorp ligger på norra delen av Hunneberg. Här finns böljande ängsmark, stora ädellövträd och en rik flora. 
 8. Ekelund, centralt på Hunneberg, är en öppen, betad äng med gamla ekar. I närheten ligger den restaurerade Fågelsjön. 
 9. Öjemossarna är ett 400 hektar stort våtmarksområde med 200 öar, varav flera med orörd urskog. Området är kronhjortens och fiskgjusens hemvisten. 
 10. Randskogen ovanför Tunhem avsattes redan 1830 som vindskydd för den uppväxande skogen inne på berget. 
 11. Tunhems ekhagar ligger på sydvästra sidan vid foten av Hunneberg. Här finns arter som idag är sällsynta och hotade i många delar av landet. 
 12. Grinnsjö domänreservat  är ett populärt utflyktsmål på Hunneberg. På de av Naturskyddsföreningen restaurerade vackra ängarna finner du bland annat orkidéer, klockgentiana och slåttergubbe. Fagerhult med sina minnesstenar är lunchplats vid de kungliga jakterna. 
 13. Skvaltkvarn. I Prästeklev har Västra Tunhems Hembygdsförening uppfört en replik av en 1100-talsskvaltkvarn. Förr fanns 30 kvarnar som drevs av bergens vatten.

Älgens berg

 • Kungajaktmuseet Älgens Berg
  I en interaktiv utställning presenteras Halle- Hunnebergs fantastiska natur, kultur, djur och geologi. I centrum av museet står skogens konung – älgen – som har en särskild anknytning till bergen genom de kungliga älgjakterna som ägt rum här i drygt 100 år. 
 • Ekoparksutställning
  På Kungajaktmuseet Älgens Berg berättar vi om ekoparkens djur, natur, och kultur. Här finns även tips på aktiviteter och spännande utflyktsmål. Har du frågor så finns museets personal till hands. Observera att det är fri entré till ekoparksutställningen. 
 • Spiskupan (restaurang och café)
  Här ordnas allt från konferenser till vikingamåltider. Du kan beställa en ryggsäck med fika till din utflykt eller köpa hantverk från bygden.
 • Besök Kungajaktmuseet Älgens Berg eller Spiskupan.

Får man grilla och tälta?

 • I Sveaskogs ekoparker gäller den svenska allemansrätten. Allemansrätten är en förmån som ger oss alla rätten att röra oss fritt i skog och mark, så länge vi tar hänsyn till natur och djurliv. Grundregeln är att inte störa – inte förstöra. Du får gärna tälta något dygn, plocka blommor, svamp och bär. Du får även elda om det inte föreligger någon brandrisk. Glöm inte att släcka ordentligt efteråt! Läs mer om allemansrätten på Naturvårdsverkets hemsida.
 • I de områden av Ekoparken som är naturreservat gäller särskilda regler för friluftslivet. Mer information om vad man får göra eller inte göra finns att läsa på Länsstyrelsens hemsida