• Välkommen in

  Storforsen - en mäktig uppvisning av naturkrafterna

 • Välkommen in

  Storforsen - en mäktig uppvisning av naturkrafterna

Storforsen

Storforsen är en mäktig upplevelse av naturkrafterna. Du kan komma kittlande nära de virvlande vattenmassorna längs stigar och utsiktsramper. I området kring forsen finns också restaurang, flottningsmuseum och många fina sevärdheter.

Flottning

Forsen var ett hinder för flottning i Piteälven och därför byggdes en älvfåra. Under årens lopp har man vid tre tillfällen – 1878, 1921 och 1945 – gjort rensningar och byggt flottledsbyggnader för att åstadkomma en flottbar älvfåra. Denna användes ända fram till 1982 då flottningen upphörde.

Det var också så Döda fallet uppkom, genom att en del av Storforsen blev torrlagd när älvfåran anlades. Här kan du se jättegrytor, vilda kanjoner och vackra, vattenslipade hällar. För att få veta mer om flottning rekommenderas ett besök på Skogsbruks- och flottningsmuseet intill Storforsen. Här kan du följa skogsnäringens utveckling fram till mekaniseringen på 1950-talet.

Se och göra

I och kring Storforsen finns mycket att upptäcka.

 1. Med sina 82 meters totala fallhöjd är Storforsen en mäktig upplevelse. Det går att följa de skummande vattenmassorna längs kilometer av stigar och utsiktsramper. 
 2. Följ med på forsränning i Piteälvens skummande forsar. Företaget På Land och Vatten erbjuder dagliga turer maj - september. 
 3. Döda fallet bildades genom byggandet av flottleder då en del av Storforsens grenar torrlades. Här kan du se jättegrytor, vilda kanjoner och vackra, vattenslipade hällar.  
 4. Forsens kraftiga erosion har bildat ett deltaområde med alkärr och örtrika ängar. Här finns bland annat åkerbär, norna och guckusko. 
 5. Vid Skogsbruks- och flottningsmuseet kan du gå bakåt i tiden och begrunda hur livet i skogarna och intill älven såg ut förr. Här finns intressanta byggnader, kojor, kolmila, tjärdal, stallar och redskap som användes inom skogsbruket. 
 6. I den gamla torrlagda älvfåran ordnas både teater och konserter sommartid. Likt en naturlig amfiteater bildar klipphällarna läktare och forsens brus ger ett stämningsfullt ackompanjemang.  
 7. En fin promenad är att vandra vidare uppströms från Storforsen två kilometer till Brudforsen.
 8. Fällforsen ligger 2 mil norr om Älvsbyn längs väg 374 och bildar ett mycket vackert vattenfall på 11 meter. Vid den södra stranden finns en laxtrappa. Piteå stad har sedan 1668 rätten till laxfisket i Fällforsen. Då fanns här gott om lax och tjänstefolket på orten sägs ha bett att få slippa äta lax åtminstone en dag i veckan. 
 9. Vitberget är ett spännande besöksmål med bland annat Norrbottens högsta berg, 594 meter över havet.  
 10. Nakteberget är ett 380 hektar stort naturreservat med bra fiskemöjligheter och enkla raststugor i vackert urskogsområde, cirka 4 mil från Älvsbyn efter väg 94 mot Arvidsjaur. Nakteberget ingår i Ekopark Dubblabergen, ett stort område med urskogsklädda berg och vidsträckta myrar.

Hitta hit

Visste du att...

 • Storforsen är en drygt 5 kilometer lång forssträcka där de sista 2 kilometerna är allra mäktigast, med en nivåskillnad på 60 meter. 
 • Normalt är vattenföringen omkring 250 kubikmeter per sekund, men vid högvatten kring midsommar kan den uppgå till 870 kubikmeter eller mer i sekunden.

Snabba fakta

 • Läge: 4 mil nordväst om Älvsbyn i Norrbotten. 
 • Missa inte: Döda fallet, Brudforsens vattenfall och flottningsmuseet. 
 • Tips på aktiviteter: Guidade turer, fiske, vandring och forsränning.