Lantbröd eller surdegslimpa? Meta med bröd

I en tid när allt fler försöker undvika matsvinn, belasta miljön och dra ner på naturresurser är meta med bröd ett perfekt alternativ. Har brödet dessutom några dagar på nacken är det ännu bättre - både för miljön och för fiskelyckan.

Att meta med bröd är ett perfekt alternativ till bete när fantasin tryter och resurser är en bristvara. Det finns en del olika tillvägagångssätt och metoder för att få brödet att hålla sig på plats då det lätt löses upp - en del föredrar att trycka ihop innanmätet i brödet till en hård boll och andra anser att skorpan på brödet bör vara kvar.

Det kan låta enkelt i teorin men betydligt svårare att lyckas med i praktiken. Om du så väljer att fiska på yta, flötmeta eller bottenmeta så funkar alla alternativen beroende på vilken art du är ute efter.

Conny Lekmyr bor i Närke och är sportfiskare med intresse för gäddfiske. Utöver det har han en del kunskap inom bete och vilka arter som uppskattar en bit bröd till skillnad från andra.

- Metar du med bröd så är det bara vitfisk som gäller! Som mört, id, sarv, sutare eller löja. De hugger ofta till av nyfikenhet och antagligen känner de en viss doft också.

Olika brödsorter skiljer sig även åt. Grekiskt lantbröd är en kär favorit då densiteten är högre än till exempel i en formfranska. Det betyder att du kan kasta längre med bara brödet som kastvikt. Det är alltså viktigt att brödet är kompakt och lite tyngre än ett lätt och luftigt bröd.

Så innan du slänger torra brödskalkar eller bortglömda limpor så låt dem användas till bete - att meta med bröd är en riktig sommarklassiker!