Erik Kohl, Mats Olsson, Lorentz Persson

Vi följer musiklärarna Erik Kohl, Mats Olsson och Lorentz Persson på deras vandring genom Ekopark Käringberget. Kommer deras musicerande att hålla björnarna på avstånd? Och får de gammelgäddan på kroken?

Ekopark Käringberget

  • Läge: Västerbotten, cirka åtta mil väster om Umeå och sju mil öster om Åsele.
  • Storlek: 14 000 hektar. 
  • Typiska arter: Tall och bäver. 
  • Upptäck: Brandpåverkade tallskogar, branta berg med storslagen utsikt och fantastiskt fiske.

Erik Kohl, Mats Olsson, Lorentz Persson

  • Äventyrare: Erik Kohl, Umeå; Mats Olsson, Stöcke; Lorentz Persson, Stockholm
  • Musiklärare utan gränser som träffades 1983 på musikhögskolan i Piteå
  • "Vi ser fram emot en fantastiskt trevlig vandring med fiske, musicerande samt vacker natur."

Dag 1

Vi startade äventyret 06:00 genom att köra sträckan Umeå till vår startpunkt i Ekopark Käringberget med två bilar. Vi lämnade den ena bilen vid Gammelgården och satte upp tälten samt lämnade den utrustning vi inte ville bära med oss. Gammelgården var ett utmärkt övernattningsställe med eldstad och utedass.

Övernattningsplatsen låg vackert intill vattnet.

Sedan körde vi till startpunkten som låg nära Strand. Efter en stunds vandring på en skogsväg kom vi fram till Sjultjärnsand, en fantastisk badstrand som vi verkligen uppskattade i 29 graders värme.

Nersvalkade fortsatte vår vandring längs vattnet och vi kom till en gammal träbro. Där tog vi fram våra fiskespön för första gången på vandringen. Efter några bortkastade drag och linbyte lyckades även Lorentz med fisket. Fisket fortsatte sedan på en hängbro över Lögdeälven.

Nyfångad abborre till lunch.

Efter fisket gick vi till vårat basecamp vid Gammelgården där vi tillagade våra abborrar. Nu hade vi energi för att ta dagens sista etapp som bestod i att bestiga Käringberget.

Lätt packade tog vi vandringsleden upp som var utmärkt markerad och delvis brant. Där uppe möttes vi av en hisnande utsikt. Vi stannade minst en timme och njöt av vyerna.

Strålande utsikt från Käringbergets topp.

Nu var det dags att ta oss ner till basecamp. Där blev det stekta köttbullar och potatismos. Vi fick använda oss av Mats fantastiska minispis. Kvällen avslutas med gitarrer och sång vid lägerelden. John Blund kom tidigt den kvällen :)

Dag 2

Efter en god natts sömn och en rejäl frukost hämtade vi den lämnade bilen vid startpunkten och körde ner den till slutpunkten med all packning vi inte behövde under dagen. Sedan körde vi en bil till Gammelgården där vi startade dag två.

Vi vandrade vägen längs Lögdeälven och tog alla chanser till fiske. En längre fiskepaus blev naturlig vid hängbron över Lögdeälven där vi mest fick gädda. Lorentz hade på en bjässe i minst 10 minuter, vi fick aldrig se vad han hade på kroken för där tappade han både lina och drag :)

Gäddan var på hugget i Lögdeälven.

Senare på eftermiddagen kom vi fram till slutpunkten där vi ändrade vår övernattningsplan. Vi körde helt enkelt tillbaka till Gammelgården där vi tillbringade natten. Det visade sig vara ett utmärkt beslut för då regnet kom kunde vi flytta in i Gammelgården och tända brasan. Gitarrerna kom även fram denna kväll.

Vi kan verkligen rekommendera ett besök i Ekopark Käringberget. Här finns utmärkt fiske, vackra vyer och bra rastplatser med ved och eldstäder. Nästa gång vi åker hit tar vi med oss kajaker för vi såg möjlighet att paddla längs älven. Glöm inte myggmedel :)

 

Utmärkt fiske, vackra vyer och bra rastplatser med ved och eldstäder. Glöm inte myggmedel!

 

Ta en närmare titt på rutten de gick.

Fler äventyr finns runt hörnet

Möt alla våra äventyrare

Alla äventyr

Vad tycker du om sidan?

Hjälp oss att bli bättre genom att berätta vad du tycker om sidan. Vi tar tacksamt emot dina synpunkter.