• Välkommen in 

    Käringberget - Björkarnas, kungsörnarnas och orrarnas ekopark

Ekopark Käringberget

I Ekopark Käringberget i Västerbotten möter du brandpåverkade grova tallskogar, urskogslika hänglavsklädda granskogar, gamla aspdungar, älvnära lövrika miljöer och vidsträckta myrmarker. Dessutom finns flera höga och branta berg som bjuder på en storslagen utsikt över landskapet och den vackra Lögdeälven som strömmar fram genom ekoparken.

Ekopark Käringberget bjuder på ett mycket varierande skogslandskap, där höga berg möter älv och myrvidder. Djurlivet i ekoparken är rikt. Här bygger bävern sina dammar och de grova gamla tallarna är utmärkta boträd för kungsörn och andra rovfåglar. Orre, gråspett och mindre hackspett är bara några av alla fåglar som trivs i de gamla lövskogarna.

Mycket att upptäcka

För den friluftsintresserade finns här fina bär- och svampmarker, fiske i både strömmande vatten och sjöar samt jakt på småvilt. Det finns också många strövstigar med rastplatser och vackra utsiktsplatser vilket ger tillfälle att uppleva den storslagna naturen. Området är också rikt på forn- och kulturlämningar samt ett viktigt vinterbetesland för rennäringen.


Hitta hit

Snabba fakta

  • Invigd: 27 september 2005. 
  • Missa inte: Tjärdalen vid Susendalsvägen, Gammelgården och Vildmarksleden. 
  • Tips på aktiviteter: Svampplockning och fiske. 
  • Typiska arter: Tall och bäver. 
  • Storlek: 14000 hektar varav cirka 10900 hektar är skogsmark. 
  • Läge: Längs ”Konstvägen sju älvar” (riksväg 92) i Västerbottens län, cirka åtta mil väster om Umeå och sju mil öster om Åsele.

Kontakta oss

Tel: 0771-787 100 0771-787 100

Skicka e-post till Kundcenter

Kontakta Sveaskogs kundcenter vid frågor eller beställning av broschyrer.

Läs mer

Våra ekoparker