Ekopark Käringberget - Björkarnas, kungsörnarnas och orrarnas ekopark

I Ekopark Käringberget i Västerbotten möter du brandpåverkade grova tallskogar, urskogslika hänglavsklädda granskogar, gamla aspdungar, älvnära lövrika miljöer och vidsträckta myrmarker. Dessutom finns flera höga och branta berg som bjuder på en storslagen utsikt över landskapet och den vackra Lögdeälven som strömmar fram genom ekoparken.

Ekopark Käringberget bjuder på ett mycket varierande skogslandskap, där höga berg möter älv och myrvidder. Djurlivet i ekoparken är rikt. Här bygger bävern sina dammar och de grova gamla tallarna är utmärkta boträd för kungsörn och andra rovfåglar. Orre, gråspett och mindre hackspett är bara några av alla fåglar som trivs i de gamla lövskogarna.

Mycket att upptäcka

För den friluftsintresserade finns här fina bär- och svampmarker, fiske i både strömmande vatten och sjöar samt jakt på småvilt. Det finns också många strövstigar med rastplatser och vackra utsiktsplatser vilket ger tillfälle att uppleva den storslagna naturen. Området är också rikt på forn- och kulturlämningar samt ett viktigt vinterbetesland för rennäringen.

Vad händer i Käringberget?

  • 30 aug

    Skogsbrand förr och nu

    Ekopark Käringberget

    Följ med på exkursion i brandens spår, längs Lögdeälven och Ekopark Käringberget.

Snabba fakta

Invigd
2005
Storlek
14 000 hektar.
Läge
Längs ”Konstvägen sju älvar” (riksväg 92) i Västerbottens län, cirka åtta mil väster om Umeå och sju mil öster om Åsele.
Missa inte
Tjärdalen vid Susendalsvägen, Gammelgården och Vildmarksleden.
Tips på aktiviteter
Svampplockning och fiske.
Intressanta arter
Tall och bäver.

Hitta hit

Zooma in i kartverktyget för att upptäcka ekoparkens alla sevärdheter. För närvarande har vi problem med kartfunktionen som gör att den tar lång tid att ladda på sidan. Vi beklagar detta.

Äventyr Ekopark

Sommaren 2022 skickade vi ut ett gäng äventyrare för att utforska våra 17 nordligaste ekoparker. Ta del av deras reseberättelser - och bli inspirerad att göra ditt eget äventyr i Ekopark Käringberget!

Här börjar äventyret

Kontakta oss

Kontakta Sveaskogs kundcenter vid frågor.
Tel: 0771-787 100
Skicka e-post till kundcenter