Se och göra

I Ekopark Käringberget kan du njuta av härliga strövtåg i gammelskogarna och vidsträckt utsikt från flera höga berg. Det högsta berget i området ståtar med 506 meter över havet och har gett namn åt ekoparken. 

Sevärdheter

  1. Fågeldammen i ekoparkens norra del är en stor och öppen myr med en liten tjärn med rikt fågelliv. Här kan du bland annat få se brushane, enkelbeckasin, knipa, kricka och sångsvan. 

  2. Fångstgropar finns på flera platser utmed den så kallade Gulsotsvägen. Vägen har fått sitt namn av att nästan alla arbetare som på 1950-talet byggde vägen drabbades av gulsot. Groparna som främst använts för att fånga älg var ursprungligen två meter djupa och hade ibland spetsade träpålar på botten. Användningen av fångst- och älggropar förbjöds 1864.

  3. Tjärdalen vid Susendalsvägen är rekonstruerad men ser ut som forna tjärdalar som användes för att utvinna trätjära ur tallvirke. Trätjära var under 1600- och 1700-talen en av Sveriges viktigaste exportvaror och tillverkningen var störst i Västerbotten. Denna tjärdal uppfördes dock under 1990-talet av bröderna Hörnqvist som hade som hobby att utvinna tjära.  

  4. Käringberget är med sina 506 meter över havet ekoparkens högsta berg. Vid bergets sydtopp finns en stenbänk där du kan vila benen. Härifrån har du en storslagen utsikt över ekoparken och Lögdeälven som slingrar sig fram genom älvdalen långt där nere. På berget växer några av områdets äldsta tallar. 
    ekparksbänken 1000.jpg
     
  5. Flygrakan intill älven har genom åren använts som start och landningsbana av flygplan i samband med skötsel av områdets skogar. I dag finns här en rastplats och informationstavlor. 
    Höstfärger längs Flygrakan

  6. Gammelgården ligger vackert vid en ås längs älven. Området var ursprungligen ett nybyggarhemman som uppfördes av den avskedade dragonen Lars Persson Fridahl och hans hustru Maria Johansdotter under senare delen av 1700-talet. Rast- och grillplatsen här bjuder i dag vila för både kroppen och själen. 
    gammelgården 1500.jpg
     
  7. KonstverketVägabstraktion” av Jacob Dahlgren. Tanken är att konstverket Vägabstraktion skall sträva uppåt och synas både sommar och vinter vid den vackra platsen invid Lögdeälven. Materialet på konstverket är reflekterande vilket innebär att man även nattetid kan se konstverket. Konstverket invigdes den 9 juli 2011.

Vandring

Inom ekoparken finns flera vandringleder:

  • Ekoparksleden (2,4 km lång) tar dig upp till den vidunderliga utsikten på toppen av Käringberget. 
  • Vildmarksleden tar dig med på en vacker tur längs Lögdeälvens trolska vatten. Vid starten passerar du över Lögdeälven på en läcker spångliknande hängbro. 
  • Lögdeälvsleden är en cirka 90 km lång och mycket vacker vandringsled efter Lögdeälven som sträcker sig genom Bjurholms och Nordmalings kommuner. Här hittar du mer information om Lödgeälvsleden
  • Isälvsleden, en kort led som utgår från Gammelgården och går längs en åsrygg utmed Lögdeälven.

Fiske

  • Ekopark Käringberget erbjuder goda möjligheter till fiske. Såväl Lögdeälven som ekoparkens många småsjöar och bäckar är populära bland sportfiskare.
  • I älven går det att fiska lax, havsöring och harr. I flertalet av småsjöarna finns inplanterad regnbåge, harr och naturligt lekande öring.
  • Fiskekort krävs. Här kan du köpa fiskekort Fiskenord.

Jakt

Bär och svamp

Det finns fina bärmarker i området, så om hösten är det nästan ett måste att ta med bärplockaren eller en rejäl korg. Här växer blåbär, lingon, hjortron, karljohansvamp och kantareller. Har du tur kan du till och med hitta den exklusiva svampen goliatmusseron.

Vägar i ekoparken

Huvudvägen i ekoparken brukar fungera fint att köra på med bil. Om du viker av på någon av de mindre skogsbilvägarna bör du vara medveten om att skicket på vägen kan variera. Kör med försiktighet.