Naturvärden

För att bevara den biologiska mångfalden krävs olika metoder – från aktiv skötsel till orördhet. I Ekopark Käringberget strävar vi efter att öka andelen skogar med höga naturvärden.

Gammeltallar och tallnaturskog

För att ligga så långt österut i länet har ekoparken anmärkningsvärt många och välbevarade olikåldriga tallskogar. De äldsta tallarna står på bergstopparna och bär nästan alla spår av bränder i stammen. Gamla brandpräglade tallar är viktiga både för många skalbaggar och rovfåglar. Cirka fem procent av ekoparken består av så kallade tallnaturskogar. Sveaskogs mål är att tredubbla dessa. För att nå dit kommer man att genomföra naturvårdsbränningar och även lämna äldre tallområden orörda.

Skäggiga granar och grannaturskog

Gammelgranskogarna på bergens nordsluttningar och intill vattendragen är ofta rikligt klädda med hänglavar. Cirka fyra procent av ekoparken består av granskogar som redan i dag har höga naturvärden. Med målet att fördubbla denna andel kommer Sveaskog att lämna många äldre granskogar för fri utveckling. I vissa bestånd kommer utvecklingen att påskyndas, exempelvis genom att skada eller döda ett antal träd för att öka mängden död ved, vilket är livsnödvändigt för många arter. 

width=Ringlav växer gärna på grenar av gran och tall. 

Lövnaturskog och lövrik skog

Idag består cirka fyra procent av ekoparken av lövrika barrnaturskogar och cirka en procent består av lövnaturskogar. Inom området finns också stora lövinslag i de yngre skogarna. Lövnaturskogen är viktig för en lång rad djur och växter. Sveaskog kommer därför att bevara och utveckla lövandelen genom aktiva åtgärder som exempelvis avverkning av gran eller naturvårdsbränningar. Den lövrika barrnaturskogen kommer på sikt att tredubbla sin areal inom ekoparken och arealen lövnaturskog kommer att öka hela elva gånger.

Asp- och björkskogar

Sveaskogs vision är att Käringberget ska bli björkarnas ekopark. Redan idag dominerar unga björkskogar i stora delar av landskapet och här och var står björkar som är närmare 150 år gamla. I bergssluttningarna växer gamla och grova aspar och sälgar. I de gamla lövskogarna trivs bland annat orre, gråspett och mindre hackspett.

width=Orrar trivs i trädtopparna.

Produktionsskog

Skogsbestånd utan höga naturvärden används för att producera virke. Vid gallringar och avverkningar här lämnar Sveaskog 5-70 procent av skogen. I nära hälften av produktionsskogen lämnar Sveaskog en förstärkt hänsyn (PF) vilket innebär att minst 15 procent av arealen lämnas som naturhänsyn. 

Skogsbäckar och sjöar

Förutom Lögdeälven har Ekopark Käringberget många värdefulla skogsbäckar och sjöar som ger livsutrymme för bland annat öring. För att utveckla och bevara naturvärdena i dessa vattenmiljöer kommer Sveaskog att spara större områden skog i anslutning till vattendragen.
lögdeälven.jpgLögdeälven.

Våtmarker

Inom Ekopark Käringberget finns en del våtmarker, både större myrar som klassas som impediment utan särskilt mycket träd och mindre skogliga våtmarker där det växer gott om träd. Överlag är de större myrområdena obetydligt påverkade av dikningar och har ofta höga naturvärden kopplade till mångformighet, vegetation, flora och fågelfauna. Sveaskog avser att ta särskild hänsyn till ekoparkens myrmarker.

När det gäller de skogliga våtmarkerna så är de mer påverkade av dikning. Dikning var en åtgärd som gjordes i stor skala förr för att höja skogens produktionsförmåga, men idag jobbar Sveaskog med att återställa en del av dikena, antingen genom igenläggning eller med dikespluggar, för att höja upp grundvattennivåerna och få tillbaka värdefulla blöta skogar.

ReBorN-projektet

  • Sveaskog har varit med och finansierat ReBorN-projektet. Projektet har som mål att återställa vattendrag som påverkats av flottning.
  • I Västerbotten restaurerades Lögdeälven och dess biflöden mellan 2016 och 2021.

    Läs mer om projektet här

 

Branta berg

I ekoparken finns ett flertal bergstoppar med dramatiska, lodräta stup, i skarp kontrast mot det låglänta älvdalslandskapet. Flera berg reser sig mer än 400 meter över havsytan. Högst är Käringbergets topp med 506 meter över havet. Näst högst är Skalberget, 480 meter över havet. Från bergstopparna har man en storslagen utsikt över landskapet.

Geologi

Bergarterna i ekoparken består till huvudsak av röd till rödgrå grovporfyrisk granit (”revsundsgranit”), jämnkornig rödgrå granit (”härnögranit”) och metagråvacka. Om man ser till hela ekoparken är morän, med inslag av torv på vissa platser, den dominerande jordarten. Längs Lögdeälven och områdena närmast älven dominerar dock isälvssediment.

Visste du att...

  • Ekoparksområdet har under lång tid nyttjats av samer och rennäring. Idag är det Vilhelmina Norra Sameby som nyttjar markerna.
  • Tack vare de fina tallhedarna utgör ekoparken ett nyckelområde för dem och är ett mycket viktigt renbetesområde vintertid. Höst- och vårflyttleder går genom området, vilket även fungerar som uppsamlingsplats.
  • Rennäringens verksamhet styrs av väder och årstidsvariationer. Under oktober-november, när hösten övergår i vinter, börjar nedvandringen från sommarbetesmarkerna i fjällen. Från januari till ungefär april håller sedan renarna till i ekoparken. De främsta betesmarkerna återfinns i ådalarna där det mindre snödjupet underlättar bete.

Inventering av skogslevande fåglar och insekter

I Käringberget och fem andra ekoparker runt om i Sverige görs standardiserade fågelinventeringar under vårarna sedan 2007. Det är en del av projekt Effekt 20. En annan del av projektet är att inventera insektsfaunan i ekoparkerna. Detta görs med fällor där insekter fångas in och artbestäms. Meningen är att se om Sveaskogs arbete med naturvård på landskapsnivå får den positiva effekt på artrikedomen som man önskar.

Läs mer om Effekt 20

Visste du att...

  • Den vackra Lögdeälven som flyter fram genom landskapet är en av landets få outbyggda skogsälvar och ingår i EU:s nätverk över de mest skyddsvärda områdena i Europa, Natura 2000.
  • Den är också klassad som riksintresse för såväl naturvård som friluftsliv.
  • Älvens återkommande översvämningar vid vårfloden bidrar till den stora tillgången på lövrika strandskogar och gynnar många näringskrävande växter.

Se gärna våra filmer "Lövträdens återkomst" och "Spåren av människan" som båda är inspelade i Ekopark Käringberget.

Vad är en ekopark?

  • Sveaskog har skapat 37 ekoparker. En ekopark är ett större sammanhängande skogslandskap med höga naturvärden och naturvårdsambitioner. 
  • En ekopark är minst 1000 hektar stor och minst 50 procent av den produktiva skogsmarken används som naturvårdsareal. 
  • I våra ekoparker kombinerar vi naturvård och ett hållbart skogsbruk för att öka naturvärden samt skapa områden för rekreation och sociala aktiviteter.
  • Varje ekopark har en egen ekoparksplan som är ett ramdokument för skötseln av ekoparken. Den innehåller bland annat information om natur- och kulturvärden samt naturvårdsmål inom ekoparken.
  • För varje ekopark finns ett ekoparksavtal mellan Skogsstyrelsen och Sveaskog som garanterar att naturvårdsambitionerna i ekoparken följs.
  • Lär dig mer om våra ekoparker