Familjerna Aaskov och Enghag

Följ med när tre generationer vandrar tillsammans i Ekopark Rosfors. Kommer de sig upp på Bergtjärnflygget? Och hur går det att somna till kattugglans hoande läte? 

Ekopark Rosfors

  • Läge: Tre mil nordväst om Piteå i Norrbotten.
  • Storlek: 2 662 hektar.
  • Typiska arter: Asp, hackspettar och vedsvampar.
  • Upptäck: Kulturmiljöerna vid Rosfors Bruk och utsikten från Bergtjärnflygget.

Familjerna Aaskov och Enghag

  • Tre generationer från Bålsta och Bromma: Stefan Aaskov, Charlotta Enghag, Svea Enghag, Greta Enghag, Margareta Enghag och Gunnar Enghag
  • Vana att vandra tillsammans, oftast i svenska fjällen.
  • "Det ser ut att vara en spännande skog för vandring!"

Dag 1

Vårt äventyr börjar vid den ståtliga bruksmiljön vid Rosfors bruk. Här öppnar skogen upp sig och öppna betade och slåttrade marker välkomnar besökarna och påminner om fornstora dagar då det måste ha myllrat av djur och människor här. På platsen drevs ett bruk ända fram till 1940-talet och spåren från tiden är många och den rekonstruerade masugnen står idag öppen för besökare. Runtomkring herrgården med dess bruksmiljö finns ett öppet odlingslandskap, som är ett eget litet natur- och kulturreservat, med lador i grupper om fyra, vackert och ovanligt. När det begav sig fanns här också ett av norra Sveriges största jordbruk med 500 ha åker.

Stigarna in i Ekopark Rosfors startar här vid bruket och här finns parkering, informationsskyltar, utedass och en fin grillplats. Efter att ha följt grusvägen leder Solanderleden, som vi valt att följa till en början, in i den vackra blandskogen som tycks vara typisk för Ekopark Rosfors. Solanderleden har fått sitt namn efter botanikern och medarbetaren till Linné, Daniel Solander. Solanderleden är en 22 mil lång vandringsled som går genom Norrbottens kulturlandskap och som korsar Ekopark Rosfors. Leden är mycket väl utmärkt vilket passar vårt äventyr som går i lättillgänglighetens tecken med en vandring som ska kunna passa de flesta, gammal som ung.

Vi har dessutom tur med vädret. Solen lyser från en blå himmel och temperaturen är perfekt för vandring. Kanske är september den bästa tiden för vandring? De ståtliga asparna har börjat skifta i rött och gult och på många ställen finns ett överflöd av lingon. Efter ett par kilometers lätt vandring kommer vi fram till Björntjärnen. Till den typiska doften från skvattram tar vi dagens första fikapaus med kokkaffe och Marabou helnöt. Kort efter tjärnen skiftar skogen karaktär och efter att ha gått i vad som känts som naturskog går vi igenom en hårdare brukad tallskog, en intressant och tankeväckande skillnad.

Solanderleden går nu ut på en skogsväg kantad av fin blandskog med mycket löv. Förutom jättelika aspar finns här även stora gamla björkar, sälg och rönn. Högt upp i ett halvdött träd får vi syn på en hackspett vars pickande och trummande ljud gör oss sällskap en bit på vandringen.

Vi börjar nu närma oss ett av resans huvudmål nämligen Bergtjärnflygget där utsikten ska vara milsvid över de vidsträckta skogarna. Här är vandringen betydligt mer krävande och vi är glada över att vi lämnat en del av packningen nere vid grusvägen. Pulsen stiger ändå markant där vi går på en smal, blockig och bitvis brant stig som slingrar sig upp mot toppen.

Väl däruppe möts vi av de fyra ekoparkstenarna, alla i olika bergarter, och utsikten ut över det milsvida skogslandskapet är helt klart mödan värt. Här finns också en grillplats där vi steker på pytt i panna till lunch och njuter av sällskap och utsikt innan vi beger oss ner igen.

Från Bergtjärnflygget är det sedan inte långt till Nävertjärnen där vi planerar att slå upp tälten och övernatta. Nävertjärnen ligger djupt inne i ekoparken. Här finns en parkering för de som kommer med bil och grillplatser med vindskydd på båda sidor om den trolska tjärnen som ligger spegelblank framför oss. Vi väljer att slå upp våra tält vid den södra sidan av tjärnen, bland pampiga gamla tallar där man kan se spår i stammen av gamla bränder, så kallade brandljud. Efter att vi ätit kvällsmål hörs kattugglans korta och lite gnälliga läte eka över tjärnen och när vi gör oss redo för att krypa ner i våra sovsäckar är den riktigt nära utan att vi lyckas få en endaste glimt av den.

Dag 2

Efter tältnatten visade vissa av oss var skåpet skulle stå och tog ett morgonbad i tjärnen. De få plusgraderna till trots lyckades vi jäsa en deg av medhavt mjöl, torrjäst och salt. Nybakat bröd är ju alltid gott, men frågan är om det inte smakar allra bäst utomhus och den kalljästa degen gräddades till frukost över öppen eld.

Mätta och belåtna gick vi tillbaka längs Solanderleden till Björntjärnen men vek därefter av leden mot Fluggtjärnen för att besöka Ristjälsgruvan. Mellan Fluggtjärn och Ristjälsgruvan är stigen tidvis igenväxt och blöt och här verkar inte så många gå sommartid och man kan ana att detta nog mest är en skoterled. Men bredvid en tjärn med kraftigt täcke av vattenklöver fann vi både orkidéer och björnspillning (?).

Vid Ristjälsgruvan finns informationsskyltar som beskriver hur arbetet att bryta järnmalmen gått till innan den transporterades genom skogen till Rosfors bruk med hjälp av häst eller ren på den spikraka Malmvägen. Malmvägen mellan gruvan och Rosfors bruk har röjts fram under 2022 och blivit en mycket lättillgänglig stig med rejäla spångar och den blir en perfekt avslutning på vårt äventyr i Ekopark Rosfors!

Nybakat bröd är alltid gott, men frågan är om det inte smakar allra bäst utomhus.

Ta en närmare titt på rutten.

Fler äventyr finns runt hörnet

Möt alla våra äventyrare

Alla äventyr

Vad tycker du om sidan?

Hjälp oss att bli bättre genom att berätta vad du tycker om sidan. Vi tar tacksamt emot dina synpunkter.