Ekopark Rosfors - asparnas, fåglarnas och vedsvamparnas landskap

Ekopark Rosfors ligger i Piteå kommun i Norrbottens län. Ekoparkens höga värden finns framför allt i de lövrika grannaturskogarna som myllrar av liv.

Ekopark Rosfors är ett skogslandskap som skiljer ut sig i Norrbottens kustland. Här är marken ovanligt näringsrik vilket ger bördiga skogar med gott om lövträd. Karaktäristiskt är de gamla grova asparna, som ger livsrum åt många krävande insekter. Dessa lockar i sin tur hackspettar. Fågellivet i ekoparken är rikt med många rovfåglar och ugglor.

Upplev ekoparken

Skogarna i Ekopark Rosfors är väl lämpade för både rofyllt och spännande friluftsliv. Här finns många fina vandringsleder och stigar att upptäcka.

Restaurering och bevarande

Sveaskogs arbete med att öka andelen gammal skog och lövskog i ekoparken gynnar en mångfald av både insekter, fåglar och annat liv. I Rosfors har vi bland annat satsat på att ta bort gran för att stora lövträd ska få ta plats. Idag finns flera gigantiska aspar i ekoparken.

Snabba fakta

Invigd
2004
Storlek
2662 hektar varav 2479 hektar är produktiv skogsmark.
Läge
Tre mil nordväst om Piteå i Norrbotten.
Missa inte
Nävertjärn samt vyn från Bergtjärnsflygget
Tips på aktiviteter
Vandring, skoteråkning och fiske
Intressanta arter
Asp, hackspettar och vedsvampar

Hitta hit

Zooma in i kartverktyget för att upptäcka ekoparkens alla sevärdheter. För närvarande har vi problem med kartfunktionen som gör att den tar lång tid att ladda på sidan. Vi beklagar detta.

Äventyr Ekopark

Sommaren 2022 skickade vi ut ett gäng äventyrare för att utforska våra 17 nordligaste ekoparker. Ta del av deras reseberättelser - och bli inspirerad att göra ditt eget äventyr i Ekopark Rosfors!

Här börjar äventyret

Kontakta oss

Kontakta Sveaskogs kundcenter vid frågor.
Tel: 0771-787 100
Skicka e-post till kundcenter

Ladda ner broschyrER