Sarah Augustsson och Helen Ryberg-Berntsson

Följ med Sarah och Helen på vandring genom Ekopark Malingsbo. Kommer de att få syn på den sällsynta flodpärlmusslan?

Ekopark Malingsbo

  • Läge: Södra delarna av Smedjebackens kommun i Västmanlands och Dalarnas län.
  • Storlek: 2 818 hektar.
  • Intressanta arter: Flodpärlmussla och öring.
  • Upptäck: Kungareservatet, Malingsbo bruk och Sankta Annas kapell.

Sarah Augustsson och Helen Ryberg-Berntsson

  • Två kollegor från Falun och Borlänge som gillar äventyr. 
  • Ser fram emot tystnaden och lugnet i naturen, att få sova ute och vakna till fågelkvitter.
  • "Vi är inte särskilt nervösa men det är klart att kommer det en björn så tycker vi nog annorlunda!"

Dag 1

Startplatsen Rågåstjärn visade sig vara ett bra ställe att parkera bilen, samt välbesökt av sportfiskare. Vi startade längs Istidsleden/geologislingan mot Hundtjärnen. Vid Ljustjärn fortsatte vi upp på Rågåsen och valde stigen mellan Ljustjärnen och Fisklösen. Här fick vi klättra över några omkullfallna träd och kunde observera flera som vajade betänkligt i vinden.

Åsryggen mellan sjöarna bjöd på fin utsikt och i en av rotvältorna kunde vi se hur bin byggt bo i den blottade sanden. När vi tagit oss ner till Dammtjärnsviken hade vi siktet inställt på Lustigkulle där vi förväntat oss en utblick men möttes av en igenväxt höjd. Inte mycket att se där.

Färden gick vidare längs Bruksleden. En lätt vandring på grusväg över fälten mot Övra byn där vi observerade en fågel med ett robotliknande läte. En googling visade att det var tofsvipan. Efter två timmar stannade vi för lunchpaus vid badplatsen Sandviken. Här fanns bord och på parkeringsplatsen hade ett flertal campare slagit läger. Fler sportfiskare?

Med ny energi tog vi oss an den mycket branta stigningen mot Trollberget. Precis innan den brantaste delen passerade vi Trolltjärnen som gjorde skäl för namnet med sitt John Bauer-skimmer. På den brantaste delen av stigen fanns flitigt uppbökad mark, gissningsvis vildsvin.

Vädret var varmt och soligt och till vår glädje såg vi på kartan att det skulle finnas en kallkälla på vägen mot Södra Bisen. Trots idogt sökande lyckades vi inte lokalisera något källvatten. Kanske hade källan torkat ut? Efter den krävande vandringen uppför Trollberget kändes det lätt att ta sig till utsiktsplatsen vid Malingsklack. Här tog vi en paus och njöt av utsikten.

Vi fortsatte på Bruksleden genom skogen och kunde se hur granbarkborren angripit många träd längs leden. Flera stammar hade fallit omkull vilket gjorde vandringen krävande.

När Bruksleden passerade mellan Kuttersjön och Stora Laxsjön fanns ännu en skyltad kallkälla. Denna gång fanns det strömmande källvatten. Vi fyllde våra vattenflaskor och fortsatte mot Skälsjöarna för att slå läger för natten.

Framme vid Västra Skälsjön hittade vi en fin lägerplats vid sjökanten med en enkel sittbänk och en grillplats. Här slog vi upp tält och hängmatta och njöt av mat och varm kvällssol.

Dag 2

Efter en lugn natt vände vi tillbaka på bruksleden för att sedan vika av på grusvägen söderut mot Stora Laxsjön. Vi såg mer av granbarkborrens angrepp vilket gav en spöklik känsla men också nya granar på väg upp. När vi passerade blötare partier kunde vi känna en aromatisk doft. Kanske skvattram eller pors?

Vid Natura 2000-området Håltjärnsbäcken var allt mycket fint anordnat med informationstavlor och en gångslinga precis intill vattnet. Där fick vi se våra första flodpärlmusslor.

Helt enligt plan kom vi så ner till väg 233. Efter en titt på kartan bestämde vi oss för att testa Romboleden längs med Hedströmmen. Vid Övre Borgfors valde vi att gå tillbaka till väg 233 för att spara lite tid.

Vårt sammanfattande intryck från tvådagarsvandringen i Ekopark Malingsbo är att den var mycket mer kuperad än vad vi hade räknat med men i gengäld också mycket mer varierande vad gäller upplevelser. Vi kommer gärna tillbaka till Malingsbo! Kanske när herrgården har öppnat för att få uppleva bruksmiljön.

På en och samma tur hann vi med geologiska formationer, bad, utsiktspunkter, sportfiskare och flodpärlmussla. 

 

 

Ta en närmare titt på rutten

Fler äventyr finns runt hörnet

Möt alla våra äventyrare

Alla äventyr
Uppdaterad
Publicerad

Vad tycker du om sidan?

Hjälp oss att bli bättre genom att berätta vad du tycker om sidan. Vi tar tacksamt emot dina synpunkter.