Ziplines i Ekopark Omberg

Tänk att kasta dig ut utför ett stup med endast ett rep som livlina. Ren skräck för vissa men en adrenalinkick för ett tusental besökare som varje år bokar in sig på Omberg Zipline. Och förutom en fartfylld upplevelse så är det helt klart ett annorlunda sätt att uppleva naturen.

I Ekopark Omberg i södra Östergötland driver Mattias Karlsson Omberg Zipline med ziplines och läckra höghöjdsbanor i bokskogen – en häftig aktivitet för alla åldrar. Till skillnad från många andra höghöjdsbanor runt om i världen – där plattformarna består av artificiella stolp- och betongkonstruktioner – är höghöjdsbanorna på Omberg förankrade i bokskogens imponerande stammar, i en av de nordligaste bokskogarna i norra Europa.

- Hela vårt engagemang bygger på en vilja att förmedla den naturrikedom som finns på Omberg och kunna erbjuda våra besökare två av landets naturskönaste höghöjdsbanor, säger Mattias Karlsson, som också driver lantbruk vid Ombergs fot och kajakuthyrning i både Vättern och på västkusten. Hittills har företaget stadigt haft runt tusen gäster om året, en siffra om Mattias Karlsson hoppas ska öka.

- Drömmen hade såklart varit att ha ett bemannat aktivitetscentrum på Omberg året om, men hittills har vi inte kunnat räkna hem den satsningen utan åker hit när vi har konkreta bokningar och delar vår tid mellan Omberg och kajakuthyrningen i Vadstena.

Långsiktigt avtal med Sveaskog

På Omberg finns två olika höghöjdsbanor, vilket är som hinderbanor ovan mark, på mellan fem och tio meters höjd. Vidare finns det elva ziplinebanor i vilken man med hjälp av klättersele och glidhjul kastar sig ut från en plattform och åker till en annan via vajrar som spänns upp mellan två träd. Tack vare lutningen går det fort och kombinationen fart och höjd sätter fart på adrenalinpåslaget.

- Det är kul att se hur gästernas mod stiger under timmarna som vi är i luften. De flesta är försiktigt avvaktande till en början, men uppskattar farten och naturupplevelserna efterhand som utmaningarna ökar, säger Mattias Karlsson som skrivit långsiktiga avtal med Sveaskog för att kunna garantera höghöjdsupplevelser på Omberg under flera år framöver.

- Häromdagen hade vi en grupp besökare som blev alldeles mållösa av den fantastiska naturen som präglar Omberg. Att åka zipline högt upp i trädkronorna i grova bokskogar är onekligen unikt, säger Mattias som lagt djurhållningen inom lantbruket åt sidan för att istället kunna satsa helhjärtat på aktiviteter och naturturism.

Ökad tillgänglighet med digitalt bokningssystem

Som veteran inom besöksnäringen - Mattias startade sitt första aktivitetsföretag 2003 – har han rejält med erfarenhet för att kunna avgöra vad som är kommersiellt gångbart eller inte. Bemannade aktivitetscentrum är en sådan satsning som sällan fungerar i längden. Däremot är digitala nätbaserade bokningssystem utmärkta då kunden bokar och betalar på egen hand. På så vis blir bokningen bekräftad i samma stund som kunden trycker på betalknappen vilket innebär att varken Mattias eller kunden behöver krångla med kontant- eller kortbetalningar på plats, där mobiltäckningen är bristfällig.

Tack vare digitala bokningssystem har Omberg Zipline fått ett helt annat flöde i bokningarna än förut. Dessutom är det mycket svårare att missa en bokning, när hela bokningsprocessen sker i ett och samma system där Mattias har fullständig kontroll kring vad som är bokat eller inte.

- Nu hoppas jag på nya rekord i sommar, både i antal gäster och antal genomförda höghöjdsrundor, säger Mattias som i priset låter deltagarna spendera tre timmar i trädtopparna. Den som är modig hinner gott och väl runt alla utmaningar på den tiden, men det gäller att våga och samtidigt njuta av den variationsrika naturen på Omberg.

Fakta

För att besöka höghöjdsbanorna krävs inga förkunskaper. Däremot måste du vara minst 7 år för att få klättra den lilla höghöjdsbanan och den lilla ziplinebanan (barn 7-9 år klättrar tillsammans med vuxen). Minimiåldern för stora höghöjdsbanan och stora ziplinebanan är 10 år (barn mellan 10-12 år klättrar tillsammans med betalande vuxen). Barn från 13 år får klättra på egen hand.

Vad ingår? All nödvändig säkerhetsutrustning som sele, hjälm och linbanehjul.

Glöm inte: Bekväma och tåliga kläder, gärna långbyxor och långarmad tröja eftersom det ibland kan vara gott om mygg i skogen. Högre upp i trädkronorna försvinner myggen. Ta också med en flaska vatten och gärna en GoPro-kamera.

Bokning: Omberg Ziplines

Fler bilder

  • I avtalet med Sveaskog ingår en förrådsbyggnad i Stocklycke där Mattias och hans kollegor kan förvara utrustningen som är nödvändig för zipline- och höghöjdsbanorna.

  • På plattformen knyter du in dig på nästa hinder. Det finns alltid en säkerhetsslinga som gör att du inte kan trilla ner.

  • Från besökscentrum på Omberg är det bara några hundra meter till höghöjdsbanorna. Tänk på att du inte får klättra på egen hand utan guide.