Ekopark Omberg

Ekopark Omberg ligger i Östergötland vid Vätterns strand och är ett av landets mest välbesökta naturområden med en mosaik av skogar och dramatiska bergsbranter. 

Ekopark Omberg är Sveriges artrikaste skogslandskap, med många sällsynta naturmiljöer. Den vackra bokskogen i sluttningen ner mot Vättern, jätteekarna i beteslandskapet och de färgsprakande slåtterängarna är några av dem. Omberg har en fantastisk utsikt för nya äventyr. 

Vackra vyer

En milslång rasbrant med naturskogar sätter också stor prägel på landskapet. Du kan njuta av den fantastiska utsikten från Hjässan - Ombergs högsta punkt - och vandra bland jätteekar och månghundraåriga granar, eller låta dig fängslas av de vackra orkidéerna som finns i Ombergs många kalkkärr.

Välbesökt

Med sina 1 700 hektar är Omberg en av Sveaskogs mindre ekoparker, men samtidigt en av de mest välbesökta. Varje år söker sig fler än 350 000 människor till det mytomspunna berget med den vackra naturen och de många kulturminnena. Välkommen att ströva eller cykla längs de många stigarna men glöm inte att visa hänsyn gentemot djur, natur och varandra. Vill du arrangera ett event eller en tävling så kontakta oss gärna före via vårt Kundcenter. 

Naturvårdssatsning

Sveaskog skapar mer ädellövskogar och granskog med höga naturvärden samt återskapar ängsmarker. Vårt mål är också att öka antalet grova ekar, så kallade jätteekar, från 400 till 5 000 - ett projekt som tar åtskilliga generationer att genomföra.

Hitta hit

Snabba fakta

  • Invigd: 2003 
  • Missa inte: Bokskogens naturreservat, Västra väggar, jätteekarna. 
  • Tips på aktiviteter: Vandring, guidade turer, paddling, zipline. 
  • Intressanta arter: Kärrknipprot, kungsörn, läderbagge. 
  • Storlek: 1 700 hektar 
  • Läge: Vid Vätterns östra strand i Östergötland.

Kontakta oss

Tel: 0771-787 100 0771-787 100

Skicka e-post till Kundcenter

Kontakta Sveaskogs kundcenter vid frågor eller beställning av broschyrer.

Läs mer

Våra ekoparker 

Inspiration