Ekopark Omberg - de blommande skogarnas berg

Ekopark Omberg ligger i Östergötland vid Vätterns strand och är ett av landets mest välbesökta naturområden med en mosaik av skogar och dramatiska bergsbranter. 

Ekopark Omberg är Sveriges artrikaste skogslandskap, med många sällsynta naturmiljöer. Den vackra bokskogen i sluttningen ner mot Vättern, jätteekarna i beteslandskapet och de färgsprakande slåtterängarna är några av dem. Omberg har en fantastisk utsikt för nya äventyr. 

Vackra vyer

En milslång rasbrant med naturskogar sätter också stor prägel på landskapet. Du kan njuta av den fantastiska utsikten från Hjässan - Ombergs högsta punkt - och vandra bland jätteekar och månghundraåriga granar, eller låta dig fängslas av de vackra orkidéerna som finns i Ombergs många kalkkärr.

Välbesökt

Med sina 1 700 hektar är Omberg en av Sveaskogs mindre ekoparker, men samtidigt en av de mest välbesökta. Varje år söker sig fler än 70 000 människor till det mytomspunna berget med den vackra naturen och de många kulturminnena. Välkommen att ströva eller cykla längs de många stigarna men glöm inte att visa hänsyn gentemot djur, natur och varandra. Vill du arrangera ett event eller en tävling så kontakta oss gärna före via vårt Kundcenter. 

Naturvårdssatsning

Sveaskog skapar mer ädellövskogar och granskog med höga naturvärden samt återskapar ängsmarker. Vårt mål är också att öka antalet grova ekar, så kallade jätteekar, från 400 till 5 000 - ett projekt som tar åtskilliga generationer att genomföra.

Stocklycke ställplats

Välkommen till Omberg med din husbil eller husvagn. Vi erbjuder 10 ställplatser vid Stocklycke samt ett mindre antal platser vid Almelyckan, Stocklycke Hamn, Pers Sten och Anudden.

Bokning sker via QR-kod, se skylt på plats. Det är inte möjligt att förboka din ställplats.

Pris per natt: 150 kr.
Ställplatserna är öppna från 1 april till 30 september.

Latrintömning för grå- och svartvatten samt möjlighet att fylla på färskvatten finns vid toaletten på parkeringen i Stocklycke.

Snabba fakta

Invigd
2003
Storlek
1 700 hektar.
Läge
Vid Vätterns östra strand i Östergötland.
Missa inte
Bokskogens naturreservat, Västra väggar, jätteekarna.
Tips på aktiviteter
Vandring, guidade turer, paddling, zipline.
Intressanta arter
Kärrknipprot, kungsörn, läderbagge.

Hitta hit

Zooma in i kartverktyget för att upptäcka ekoparkens alla sevärdheter. För närvarande har vi problem med kartfunktionen som gör att den tar lång tid att ladda på sidan. Vi beklagar detta.