Se och göra

På Omberg kan du uppleva vacker natur och kulturhistoria på många olika sätt. Utbudet av aktiviteter är stort och det finns mycket att göra och se under hela året. Tidig vår blir berget nästan blått av blåsippor, under försommaren ståtar de praktfulla orkidéerna och om hösten lockar bär och svamp.

Vandra

Ekopark Omberg erbjuder ett rikt friluftsliv med många sorters vandringsleder. På Omberg finns vandringsleder för alla. Här finns alltifrån en 0,7 km lång bokskogsstig, som är anpassad för synskadade och tillgänglig med rullstol, barnvagn eller rullator, till en 27 kilometers vandringsled som sträcker sig runt hela berget och är en del av Östgötaleden. 

Vandringsled

De flesta lederna utgår från Ombergs ekoparkscentrum i Stocklycke. Se broschyr över Ombergs vandringsleder här

Stocklycke ställplats

Välkommen till Omberg med din husbil eller husvagn. Vi erbjuder 10 ställplatser vid Stocklycke samt ett mindre antal platser vid Almelyckan, Stocklycke Hamn, Pers Sten och Anudden.

Bokning sker via QR-kod, se skylt på plats. Det är inte möjligt att förboka din ställplats.

Pris per natt: 150 kr.
Ställplatserna är öppna från 1 april till 30 september.

Latrintömning för grå- och svartvatten samt möjlighet att fylla på färskvatten finns vid toaletten på parkeringen i Stocklycke.

Boka Guide på vift

Guide på vift kan bokas för naturguidning med vandring, naturpedagogiska uppdrag eller uppställd på önskad plats i naturen med miniutställning.

Tid: Från 2 timmar.

Pris: Från 3000 kr. Pris för längre tid enligt överenskommelse.

För mer information och bokning, se Naturum Tåkerns webbplats.

Cykla

I Ekopark Omberg finns två cykelleder: Cykelled Norr med start och mål vid Ommaborgen, och Cykelled Söder med start och mål vid Stocklycke. Båda lederna cyklas motsols. Se broschyr över Ombergs cykelleder här

Paddla

Omberg lämpar sig mycket bra att utforska från Vättern. Med kajak eller kanot går det att nå grottor och små vikar som inte är tillgängliga från land. Ta med egen kanot och sjösätt vid Borghamns vandrarhem eller hyr från OmbergZipline.

Fågelskådning

Ombergs artrikedom gäller också för fågellivet. Fiskgjusen häckar i gamla tallar i Ombergs branter och i grannaturskogarna trivs hackspettar som spillkråka, gröngöling och mindre hackspett. På våren finns det även möjligheter att höra sparvuggla och kattuggla. Den mindre flugsnapparen är en ovanlig fågel som lever och häckar i Ombergs bokskogar.

Äta och fika

  • Rastplatser och vindskydd
    Rastplatser finns på ett flertal ställen, framför allt längs vandringslederna. Vindskydd finns vid flera ställen bl.a. vid Stocklycke hamn, Älvarums udde, Hjässatorget och Hälle källor. 
  • Restauranger och caféer
    Besök gärna Borghamn Strand, Stocklycke Vandrarhem eller Ombergs Turisthotell.

Boende

För långväga gäster finns många ställen att bo på, både i och i närheten av ekoparken. Kontakta turistbyråerna i Östergötland för närmare besked 

Får man grilla och tälta?

  • I Sveaskogs ekoparker gäller den svenska allemansrätten. Allemansrätten är en förmån som ger oss alla rätten att röra oss fritt i skog och mark, så länge vi tar hänsyn till natur och djurliv. Grundregeln är att inte störa – inte förstöra. Du får gärna tälta något dygn, plocka blommor, svamp och bär. Du får även elda om det inte föreligger någon brandrisk. Glöm inte att släcka ordentligt efteråt! Läs mer om allemansrätten på Naturvårdsverkets hemsida
  • I de områden av ekoparken som är naturreservat gäller särskilda regler för friluftslivet. Mer information om vad man får göra eller inte göra finns att läsa på Länsstyrelsens hemsida

Får man plocka ramslök?

  • Det är tillåtet att plocka mindre mängd ramslök för eget bruk i ekoparken. Det är inte tillåtet att plocka större mängder eller för kommersiellt syfte.
  • Det är inte tillåtet att plocka ramslök i naturreservaten.
  • Plocka bladen försiktigt för att undvika att rycka upp löken.

Vägar i ekoparken

  • Det är tillåtet att köra bil på de asfalterade vägarna i ekoparken, men observera att Sjövägen mellan Stocklycke och Borghamn är enkelriktad fram till Ommaborgen!
  • Tänk på att många av de mindre vägarna inte är öppna för allmänheten. Alla dessa är skyltade med fordonstrafik förbjuden – gäller ej behörig trafik. 
  • Parkeringar finns på flera platser, bl.a. Höje Lilläng, Hjässatorget, Stocklycke och vid Borghamn.