Sveaskog skapar möjlighet för god jaktgemenskap

Majoriteten av alla som jagar är män. Men, de senaste tio årens statistik visar att allt fler kvinnor tar jägarexamen och löser jaktkort. Många lockas av det klimatsmarta – att få skjuta sin egen mat. 

Hobergslidens jaktlag, är ett av alla de lag som jagar älg på Sveaskogs mark, och genom att bjuda in sina partners försöker de få fler kvinnor att intressera sig för jakt.

Termometern utanför jaktkojan pekar på minusgrader, men inomhus är det varmt. Elden sprakar i kaminen och frusna händer och fötter börjar bli varma. Efter en stund i värmen samlar lagets kvinnor och män ihop sig och gör sig redo för eftermiddagens jakt.

Bjuder in sina partners

- Vi har under de senaste fem åren bjudit med våra respektive en helg och ätit surströmming på fredagskvällen. På lördagen och söndagen har våra sambos, särbos och fruar sedan hängt med och jagat. Förr var det så att karlarna jagade och kvinnorna var hemma. Vi vill ha en mer samordnad tillvaro, säger Tommy Edlund, jaktledare för Hobergslidens jaktlag.

Hobergslidens jaktlag har arrenderat jaktmarker under en lång tid av Sveaskog. Alla i jaktlaget har koppling till bygden och många till varandra genom släktband.

Vill bli fler medlemmar

- Utmaningen i dag är att få hit nya medlemmar. Det är inte så många som bor kvar och det är svårt att rekrytera utifrån, säger Mats Boman.

Att få fler medlemmar till jaktlaget har de löst genom att bjuda in till något som de kallar för ”frujakt”. Vilket resulterat i fler jägare. En av dem är Agneta Sörman.

- Jag har alltid varit intresserad av jakt. Jag började med att hänga med förra hösten och i somras tog jag jägarexamen, så det här är första året jag sitter själv på pass, men definitivt inte sista, säger Agneta Sörman. 

Fakta

  • Var femte person som idag tar jägarexamen är kvinna.
  • Det finns runt 20 000 kvinnliga jägare i Sverige och medelåldern är lägre än hos männen. 

Visste du att...

  • Älgjakten är den mest omfattande och mest reglerade jakten i Sverige.
  • Cirka 250 000 av Sveriges 300 000 jägare jagar älg och de skjuter cirka 80 000 djur varje år.
  • Drygt 25 000 jägare jagar varje år på Sveaskogs marker.
  • Sveaskogs jaktmarker omfattar cirka 4,1 miljoner hektar över hela landet.
  • Sveaskog är jakträttsinnehavare på sina marker och upplåter delar av denna rätt till jaktlag, klubbar, naturturismföretagare, föreningar och privatpersoner.