Melvin fick jobb på Sveaskog direkt efter utbildningen

Våren 2023 praktiserade han i Sveaskogs skolskotare hos maskinlag 4622, Loslaget, och gick på Slotte Naturbruksgymnasium i Ljusdal. Våren 2024 är han fast anställd på Sveaskog.

Sveaskogs skolskotare och samarbeten med naturbruksgymnasieskolor i hela landet är en viktig del i arbetet med att säkra tillgången till maskinförare i Sveaskog.

Det finns maskinförare som arbetat upp emot 50 år i Sveaskog. När Melvin Arvhem Sundberg får höra det skrattar 19-åringen och förklarar den spikraka karriären:

- Farfar och pappa har bägge jobbat i skogen och jag har ju följt med, så på gymnasiet valde jag Naturbruksgymnasiet trots att det var en bit att åka. Sen när vi skulle ha praktik våren 2023 hamnade jag hos Sveaskog och egentligen direkt efter jag slutat fick jag en provanställning, berättar Melvin.

Nu efter nyår 2024 har provanställningen övergått till en fast anställning och Melvin från Ilsbo norr om Hudiksvall har flyttat till Ånge.

- Jag trivs hur bra som helst, det finns en lugn känsla i skogen som jag gillar. Dessutom har jag kommit in bra på Sveaskog och med kollegorna.

Stor fördel med praktikverksamhet

Intraprenör Mikael Hjärpsgård som är ansvarig för skolskotaren i Södra Norrland berättar hur praktikverksamheten är en stor fördel när man ska nyanställa.

- Det är ju sammantaget många elever som gör sin praktik i skolskotaren och vi, jag och maskinförarna, ser ju vilka som visar framfötterna. Just Melvin var ju en sån som alltid kom först på dagen och gick sist och dessutom utvecklades han väldigt som förare under praktikperioden, säger Mikael som nu snarare får hindra Melvins iver och framfart.

- Han vill verkligen jobba och jag får se till att det inte blir för mycket övertid, säger Mikael.

Säkrar kompetensförsörjningen

Lina Sjöberg är HR-partner på Sveaskog och arbetar dessutom på kontoret i Ljusdal i Region Södra Norrland som Melvin och hans maskinlag tillhör.

- Skolsamarbeten och praktik är viktiga delar i hur vi arbetar med kompetensförsörjning för att säkra att vi har rätt kompetens både på kort och lång sikt. Det är därför extra kul att Melvin, som började med praktik hos oss, nu arbetar här och är en viktig kugge i ML 4623, Bybergslaget, säger Lina.

Viktigt för hela branschen

Mattias Torger, produktionschef på Sveaskog och övergripande ansvarig för satsningen på skolskotare beskriver hur det är en stor satsning för Sveaskog men också en insats för branschen.

- Visst är skolskotarna en viktig resurs för att få nya maskinförare till oss men det är också ett sätt för oss att ta ansvar för branschen. Vi har hållit på med det här i tio år och kommer att fortsätta, det är väl investerade pengar, säger Mattias.

Fakta

  • Sveaskog har idag sex skolskotare på olika platser i landet. 
  • Sveaskogs personal fungerar som instruktörer och handledare i skolskotarna.
  • Utöver skolskotarna har Sveaskog andra samarbeten med naturbruksgymnasier runt om i landet, exempelvis om att erbjuda övningsmark för skolorna eller att stötta upp vid delar av utbildningen på skolan.
  • Det finns 19 gymnasieskolor i Sverige som erbjuder Naturbruksprogrammet med någon form av skoglig inriktning. Nio skolor erbjuder utbildning till skogsmaskinförare.