• Välkommen in

    Ekopark Norra Vättern - en unik insjöskärgård.

Ekopark Norra Vätterns skärgård

Ekopark Norra Vätterns skärgård är en inlandsskärgård med över 50 öar och tusentals skär, sund och vikar. Grovhuggna klippor, rundade granithällar och vindpinade tallskogar står i färgstark kontrast till Vättens klara, blågröna vatten. Här trivs ståtliga rovfåglar som fiskgjuse och lärkfalk. För kanotvana finns här en fantastisk miljö att utforska.

Variationsrika skogar

Skogsbruk har länge bedrivits på öarna i norra Vätterns skärgård, men det har begränsats av vattnet och de farliga isarna. Skogsarbetet har skett med långa tidsintervall. Detta, tillsammans med återkommande bränder på öarna, har skapat varierade och artrika skogar i skärgården. På de större öarna har äldre tiders djurhållning och odling påverkat naturmiljön. Hasselsnår, gamla enar och grova ekar är andra spår av en tid då betande tamdjur höll skogen öppen och ljus. Förutom dessa spår finns även byggnadslämningar som tyder på att både slåtter och bete använts.

Inbjudande utflyktsmål

Sommartid är norra Vätterns skärgård ett populärt resmål för fritidsbåtar och på vintern förvandlas skärgården till ett skridskoparadis. På några av öarna får man tälta upp till två nätter. Det finns serviceanläggningar i form av sopmajor och torrtoaletter på flera av öarna, men det bästa är att du tar med dig skräpet hem.  Se mer information hos Länsstyrelsen Örebro


Hitta hit

Snabba fakta

  • Invigd: 8 september 2004 
  • Missa inte: Lövön och Stora Hjortholmen 
  • Tips på aktiviteter: Paddling, skridskoturer och fiske. 
  • Typiska arter: Hassel, vätteros, trolldruva. 
  • Storlek: 1018 hektar produktiv skogsmark 
  • Läge: Utmed Vätterns farled upp mot Askersund

Kontakta oss

Tel: 0771-787 100 0771-787 100

Skicka e-post till Kundcenter

Kontakta Sveaskogs kundcenter vid frågor eller beställning av broschyrer.

Läs mer

Våra ekoparker