Se och göra

Välkommen att upptäcka ett fantastiskt fjällandskap. Vandring, bärplockning, jakt, fiske och skidåkning är några av de många aktiviteter som Ekopark Håckren kan erbjuda. 

Sevärdheter

  1. Störtbäcken gör verkligen skäl för namnet där den faller brant ned över terrassliknande formationer av stenblock på sin väg från Hottögsfjället. Längs vattnet går en vandringsled (3,1 km) från vägen upp till fjället. 

  2. Gammelgranskogen har sin främsta utbredning mellan Störtbäcken och Aumbäcken. De vindpinade och rikligt hänglavsklädda granarna är på sina håll mellan 150 och 200 år gamla. 

  3. Gammeltallen är ekoparkens äldsta med sina imponerande 450 år. Den ger med sina grova grenar och bark samt sin platta krona ett pampigt intryck där den står – faktiskt mitt i granskogen. 

  4. Aumvallen är en gammal fäbodvall dit bönderna från Hålland förr tog sina kor på sommarbete. Fäboddriften upphörde i slutet av 1800-talet. Den gamla timrade stugan används i dag av parkens jaktgäster. 

  5. Björnstenen är en minnessten över bonden Nils Persson och dragonen Anders Slaghök från Hålland som dödades av en björn år 1691. 

  6. Svarttjärnen bjuder på en storslagen utsikt över Hottögsfjället och gammelskogarna som letar sig upp mot fjällets fot. Vid tjärnen finns en grillplats och ett minnesmärke från invigningen av parken.

  7. Furuberget ligger mitt i den gamla tallskogen. De knotiga och grova tallarna är i många fall mer än 200 år gamla. På de magra, lavrika hällmarkerna har tjädern sina spelplatser. Här ligger också Furubergskojan, som hyrs ut till jaktgäster, samt en grillkåta.


Vandring

Från grusvägen längs sjön Håckrenmagasinet går flera leder upp på det vackra Hottögsfjällets sluttning. Om sommaren kan du följa stigen längs Störtbäcken förbi gamla älgfångstgropar upp på fjället. På vägen ner kan du passera den gamla fäbodvallen Aumvallen.

Skidåkning

Håckren ligger vid Hottögsfjällets nordsluttning och gränsar till Vålådalens naturreservat. På vintern är grusvägen längs Håckrenmagasinet stängd men det går bra att besöka ekoparken på skidor.

Jakt

Ekopark Håckren är ett fjällnära område där framför allt tjädern trivs väldigt bra. På senhösten och vintern kommer många älgar till området för att inta sina vinterståndplatser. Området nyttjas jaktligt av ett lokalt jaktturismföretag tillsammans med Sveaskog.

Fiske

I närheten av ekoparken finns två fiskecamp där du kan få tips och idéer på bästa fisket, Fångamon fiskecamp och Håckren fiskecamp. I vattnen finns bland annat öring och röding. 

Bärplockning

Området är känt för sina goda bärmarker. Här är myrarna verkligen gula av hjortron på sensommaren och tallskogen röd av lingon under förhösten.

Visste du att...

  • Vid Svarttjärnen finns ekoparksbänken, ett minnesmärke från invigningen av ekoparken. Den är tillverkad av offerdalsskiffer som är en 400 miljoner år gammal sandstenart från trakten.
  • Utmed Störtbäcken finns fångstgropar på två platser. Groparna, som främst använts för att fånga älg, var ursprungligen två meter djupa med nästan lodräta väggar och ibland spetsade träpålar på botten. Användningen av fångstgropar förbjöds 1864.