Se och göra

Se och göra

På Hornslandet kan du vandra från de friaste horisonterna ner till de djupaste grottorna. Upptäck naturen eller utforska grottorna. Pröva fiskelyckan eller ta ett dopp. Möjligheterna är många.

Vandring

På Hornslandet finns många vandringsleder att upptäcka. I södra delen av ekoparken ligger Hölicks naturreservat med flera sevärdheter som är lätta att nå längs välhållna stigar. Här finns också en gästhamn för den som vill strosa runt och titta på båtar. På norra delen av halvön kan man vandra upp till Rikstensbergets vackra vy över havet. Totalt erbjuder Hornslandet omkring 20-30 km vandringsleder, bland annat till naturreservaten Norra Hornslandet, Hölick, Klibbalsreservatet och Lövsalen.

Fiske

Här finns stora möjligheter till havsöringsfiske som är fritt längs kusten men vill du pröva fiskelyckan i någon av Hornslandets många sjöar kan du köpa fiskekort. Här trivs abborre och gädda tillsammans med en och annan öring. I sjön Vågen sker utplantering av regnbåge och det planeras för utplantering av ädelfisk av lokal stam även i vissa andra sjöar.  Här hittar du mer information om fiske på Sveaskogs marker.

Bad

Längs hela Hornslandet kan du njuta av härliga bad. Du finner två badplatser i södra delen av ekoparken i närheten av Hölick och en på norra sidan av Arnöviken.

Fika och äta

Det finns många fina rastplatser i ekoparken. Vid infarten till Ekopark Hornslandet samt vid Kolarviken finns rastplatser och vid Tomashamn finns stenbänken som avtäcktes vid invigningen av ekoparken. Vindskydd finns placerade vid Hörneudden, Norra Hornslandets naturreservat, Kasten, Långrävelsberget samt på vägen upp mot Hällsjöberget. Informationstavla finns vid Arnöviken, Kuggörarna samt Hölick.

Sevärdheter

 1. HölickOmrådet har en mycket omväxlande natur och sevärdheter som är lätta att nå genom ett system av välhållna stigar. 
 2. Hölicks kapell byggdes 1930 och invigdes av ärkebiskop Nathan Söderblom. Gösta Bohms altartavla visar den uppståndne Kristus vars beskydd och välsignelse utbreder sig över Hölicks fiskeläge. 
 3. Hölickgrottorna ligger på Hornslandets sydspets, i Hölicks naturreservat. Med sina 1 340 meter är de Europas näst längsta system av urbergsgrottor. 
 4. Södra och norra lindreservatet har ett för trakten ovanligt omfattande inslag av lind. I lindreservatet växer även krävande kärlväxter. 
 5. Södra och norra askreservatet utgörs av en skogshistorisk intressant miljö med omfattande askbestånd. 
 6. Lövsalen är ett ca 200 hektar stort område med en rikt varierad natur. I lövsalen finns mycket asp och björk, som är värdefulla inslag för fågellivet 
 7. Klibbalsreservatet är ett lövdominerat blandbestånd på mycket bördig mark. Floran är rik med bland annat skogssvingel, dvärghäxört, myskmadra och lundstjärnblomma. 
 8. Hornslandets klapperstensfält har vackert utformade strandvallar. Förutom några enstaka martallar är fälten till största delen helt öppna. 
 9. Kuggörarna har en särpräglad natur med sina karakteristiska klapperstensfält. 
 10. Fiskeläget har ett riksintressant kulturvärde. 
 11. Kuggörarnas kapell ligger vid havet på en höjd med klappersten. Kapellet skall ha stått färdigt år 1778. 
 12. Arnöby har anor från vikingatiden och är den enda byn på Hornslandet. 
 13. Rikstensberget erbjuder besökaren en vacker vy över havet mot norr. 
 14. Hällsjöberget är Ekopark Hornslandets högsta punkt.

Visste du att...

 • På Hornslandets sydspets finns Europas näst längsta system av urbergsgrottor. 
 • Längst i söder ligger Hölicksgrottorna, ett av Europas längsta system av urbergsgrottor med gångar på totalt 1340 meter. 
 • Den bästa tiden för grottbesök är mellan juli och oktober.