Ekopark Ledfat - Lodjurens och granurskogens ekopark

Mitt i Lappland ligger Ekopark Ledfat, med sina frodiga granurskogar. I ekoparkens höglänta terräng strövar renarna fritt och i bergsbranterna trivs Sveriges enda vildkatt. Kom hit och upplev en riktig vildmark!

Gamla granskogar

I Ledfat finns de riktigt vida grankjolarna och de omkullfallna träden som hör en urskog till. Dessa skapar utrymme för mängder av rödlistade vedsvampar.

Lågfjällsplatåer

Ett flertal toppar sträcker sig upp ur det skogsklädda landskapet och erbjuder såväl vacker vandring som svindlande vyer. Besök Ledvattsfjällets topp som utgör den högst belägna platsen bland alla Sveaskogs 37 ekoparker.

Samisk kultur och renskötsel

Upplev myllret av klapprande renklövar vid midsommartid. Då sker nämligen Mausjaure skogssamebys årliga renkalvmärkning vid Geijaurvallen.

Snabba fakta

Invigd
2009
Storlek
7 928 hektar.
Läge
Cirka 4 mil väster om Arvidsjaur.
Missa inte
Samevistet Geijaurvallen, Ledvattsfjället och Granurskogen bakom Sotberget
Tips på aktiviteter
Skoteråkning och vandring.
Intressanta arter
Lodjur, renar och mygg.

Hitta hit

Zooma in i kartverktyget för att upptäcka ekoparkens alla sevärdheter. För närvarande har vi problem med kartfunktionen som gör att den tar lång tid att ladda på sidan. Vi beklagar detta.

Äventyr Ekopark

Sommaren 2022 skickade vi ut ett gäng äventyrare för att utforska våra 17 nordligaste ekoparker. Ta del av deras reseberättelser - och bli inspirerad att göra ditt eget äventyr i Ekopark Ledfat!

Här börjar äventyret

Kontakta oss

Kontakta Sveaskogs kundcenter vid frågor.
Tel: 0771-787 100
Skicka e-post till kundcenter

Ladda ner broschyrER