Se och göra

I Ekopark Maunuvaara kan du vandra långt utan annat sällskap än skogsfåglarna. Men har du ögonen med dig kan du säkert upptäcka spår av björn. 

Sevärdheter

  1. På toppen av berget Orotusvaara kan du blicka ut över det böljande skogs- och myrlandskapet och drömma dig långt tillbaka i tiden. 

  2. Stigen upp på berget Maunuvaara går förbi många riktiga gammeltallar. Några med inhuggna stämplar kvar sedan avverkningarna avbröts på 1800-talet. En av tallarna har en hjärtformad vril, ekoparkens ”hjärta”. Du passerar också gamla gruvhål och en ekoparksbänk som Sveaskog placerat här till minne av ekoparkens invigning 2010. 

  3. Gamla djupa gruvhål uppe på Maunuvaara. Här har många generationer av kopparletare sökt ända sedan 1600-talet, men de hittade aldrig tillräckligt för att anlägga en gruva.  

  4. Tunturits naturreservat bjuder på milsvida utsikter, väglös urskog, fjällhedar och vidsträckta myrmarker. Hit kommer många geologer för att upptäcka de speciella bergen som lämnades orörda av istiden. 

  5. Vandringsleden från Narkausvinsa till naturreservatet Tunturit går genom hänglavsdraperade gammelskogar. Ända fram till vägs ände. 

Vandra i din alldeles egna vildmark

I Ekopark Maunuvaara kan du gå långt utan att träffa någon annan än lavskrikorna och en eller annan tjäder. Fyll korgen med myrarnas guld. Blåbärsblått i granskogarna och hjortrongult på myrarna. Här är det ingen risk att bären tar slut.

Prova eremitliv

Packa ryggsäcken och vandra ut i väglös vildmark, från ekoparken och in i naturreservatet Tunturit. Efter några timmar är civilisationen mycket långt borta. Men glöm inte karta och kompass!

Träna dina björnögon

Nästan överallt i ekoparken finns spår av björn, om man lär sig att se dem. En utriven myrstack, klomärken i en torrtall, en stor spillningshög full av bär. Snart blir det tydligt att björnarna finns här men håller sig på avstånd.

 

Visste du att...

  • En del scener från filmatiseringen av Mikael Niemis Populärmusik från Vittula har spelats in i Ekopark Maunuvaara.