Ekopark Maunuvaara - urskogsklädda urberg

I Norrbotten, tre mil nordväst om Tärendö, ligger Ekopark Maunuvaara. Bland laviga granar och jättetallar kan du drömma dig tillbaka till de stora urskogarnas tid. Inte ens den senaste istiden lyckades riktigt störa friden kring berget Maunuvaara.

Respektingivande gammeltallar

Femhundraåriga tallar finns det ganska många i ekoparken. Ovanligt många grova jättar klarade sig undan dimensionshuggningarna som gick över nästan hela Sverige på 1800-talet. Nu står de kvar här som väderbitna åldringar, till glädje för bland annat rovfåglar som söker stadiga boträd.

Stillhetens marker

På vandring genom Ekopark Maunuvaaras lavskäggiga granskogar möts du av en mycket gammal frid. Många djur och växter behöver sådana orörda skogar där åren går och ingenting förändras. En av dem är den sällsynta ringlaven.

Rösberg – uråldriga spår av frost

För svindlande 75 000 år sedan sprängde frosten loss spetsiga stenblock från bergen kring Maunuvaara. Eftersom de senaste inlandsisarna frös fast i marken här så ligger stenarna kvar helt orörda, och bildar stora fält av så kallat rösberg.

Snabba fakta

Invigd
2010
Storlek
7 900 hektar.
Läge
Cirka tre mil nordväst om Tärendö i Norrbotten.
Missa inte
Utsikten från berget Orotusvaara, de urgamla tallarna på Maunuvaara och vandringen till det väglösa naturreservatet Tunturit.
Tips på aktiviteter
Vandring, bärplockning, skidåkning och skoteråkning.
Intressanta arter
Knottrig blåslav, björn och lavskrika.

Hitta hit

Zooma in i kartverktyget för att upptäcka ekoparkens alla sevärdheter. För närvarande har vi problem med kartfunktionen som gör att den tar lång tid att ladda på sidan. Vi beklagar detta.

Äventyr Ekopark

Sommaren 2022 skickade vi ut ett gäng äventyrare för att utforska våra 17 nordligaste ekoparker. Ta del av deras reseberättelser - och bli inspirerad att göra ditt eget äventyr i Ekopark Maunuvaara!

Här börjar äventyret

Kontakta oss

Kontakta Sveaskogs kundcenter vid frågor.
Tel: 0771-787 100
Skicka e-post till kundcenter