Se och göra

I Naakajärvi finner du en av Sveriges populäraste sportfiskesjöar. Men du kan också vandra, plocka bär, åka skidor eller bara vara dig själv för en stund. 

Vandring

Runt sjön Naakajärvi går en vandringsled på 6 km som tar dig förbi både ekoparkens grövsta tall, ”gamtallen” och en exotisk plats där ormbunken strutbräken växer sig manshög. I anslutning till leden finns även två andra vandringsleder som bland annat tar dig upp till vackra utsiktsplatser. Härifrån kan du blicka ut över Sveaskogs nordligaste ekopark och njuta av en milsvid tystnad. Om hösten behöver du inte gå hungrig - i ekoparken finns mängder av hjortron, lingon och blåbär. Det är bara att ta för sig

I ekoparken finns också tre raviner. Den största och mest spektakulära ligger intill Aareajoki. Var försiktig när du utforskar ravinerna, kanterna är inte att lita på så håll gärna ett säkerhetsavstånd på fem meter.

Sevärdheter

 1. Naakajärvi sjö är vida känd för sitt högklassiga fiske. 

 2. Strutbräken-lokalen vid sjöns norra utlopp och bara 1,3 km från parkeringen är Sveriges kanske nordligaste växtplats för ormbunken strutbräken. Det flera hektar stora området med på vissa håll manshöga jätteormbunkar ger en närmast djungelliknande upplevelse. Längs med bäcken växer även röd trolldruva och röda vinbär. 

 3. Berget Sofiavaara bjuder på en vacker vy över Manalainens gammeltallskogar. Berget ligger 900 meter från vägen och det är lätt att gå dit. I den gamla tallskogen kan du även få syn på den relativt ovanliga talltickan, som bara växer på riktigt gamla tallar. 

 4. Gammeltallen i Manalainen är ekoparkens grövsta träd och mäter nästan 2,5 meter i omkrets. Intill jätteträdet finns en stenbänk där du kan vila benen och njuta av tystnaden. Inte långt härifrån ligger parkens minsta ravin, Manalainenkursu. Det var här som den ovanliga fågeln blåstjärt observerades år 1996 och blev en stor ornitologisk sensation. 

 5. Kihlankikursu är ravinen som sammanbinder sjön Naakajärvi med tjärnen Lompolo. Här kan man med lite tur få se uttern leka och fiska. Ravinen är omgiven av fin tallnaturskog. 

 6. Lumivaara i syd är det högsta berget i ekoparken, 448 meter över havet. Från toppen har man en milsvid utsikt över området. 

 7. Aareakursu är den största och brantaste av områdets tre raviner. Från klippavsatsen har man en storslagen utsikt över Aareajoki som slingrar fram långt där nere och bildar flera små tjärnar. Gå inte för nära klippkanten, berget är inte att lita på! Rekommenderat säkerhetsavstånd är fem meter. 

 8. Rauturimpi är en samisk boplats med anor från 1700-talet. Platsen nyttjades som sommarviste där renarna fick beta på betesvallar. I dag finns en restaurerad näverkåta och spår av en gammal samisk torkställning för mat, Luovvi, och en eldhärd, Árran. En gammal beteshage har renoverats och används i dag för kalvmärkning.

Fiske

 • Vill du njuta av ett högklassigt fiske så ska du ta dig till sjön som gett ekoparken dess namn, Naakajärvi. Här har många rekordfiskar tagits. Förutom harr, abborre och lake finns även inplanterad röding och öring i sjön.
 • Fiskekort säljs av Kerentöjärvi fiskevårdsområde som även hyr även ut mindre övernattningsstugor.

Visste du att...

 • Den gamla ”smugglarstigen” Jopparipolku passerar genom ekoparken och fortsätter ända till finska gränsen. 
 • På stigen smugglades allt ifrån sprit och fläsk till levande kor och hästar mellan Sverige och Finland långt in på 1900-talet.
 • Hanteringen var inte riskfri. En finsk smugglarkung föll offer för en kula från en nitisk svensk tulltjänstman.