Ekopark Naakajärvi - den nordligaste ekoparken

Ekopark Naakajärvi i Pajala kommun i Norrbotten bjuder på brandpåverkade tallnaturskogar, djupa raviner med dramatiska bergsluttningar och bördiga, orörda granskogar.  Vidsträckta myrmarker, porlande skogsbäckar och fiskrika sjöar präglar också området. 

Från ekoparkens högsta berg Lumivaara har du utsikt över ett böljande skogslandskap. Här kan du utforska djungellika raviner och omfamna träd som man måste vara flera för att nå runt. I de grövsta gammeltallarna har kungsörnen bo och i de glittrande vattendragen leker uttern.

Den brandpräglade tallurskogen Manalainen med sina nästan 500-åriga tallar är klassat som ett av Europas mest skyddsvärda områden, och ingår i EU:s nätverk Natura 2000.

Ekopark Naakajärvi erbjuder goda fiskemöjligheter, fina bärmarker och ett rikt djurliv. En gammal smugglarstig och ett sameviste med anor från 1700-talet visar att människan under lång tid nyttjat trakten.

Snabba fakta

Invigd
2005
Storlek
7019 hektar varav 5156 hektar är produktiv skogsmark.
Läge
Cirka 8 mil norr om Tärendö och 6 mil nordväst om Pajala i Norrbotten.
Missa inte
Lumivaara, Smugglarstigen Jopparipolku och Rauturimpi.
Tips på aktiviteter
Vandring, fågelskådning och fiske.
Intressanta arter
Storlom, tallticka och rosenticka

Hitta hit

Zooma in i kartverktyget för att upptäcka ekoparkens alla sevärdheter. För närvarande har vi problem med kartfunktionen som gör att den tar lång tid att ladda på sidan. Vi beklagar detta.

Äventyr Ekopark

Sommaren 2022 skickade vi ut ett gäng äventyrare för att utforska våra 17 nordligaste ekoparker. Ta del av deras reseberättelser - och bli inspirerad att göra ditt eget äventyr i Ekopark Naakajärvi!

Här börjar äventyret

Kontakta oss

Kontakta Sveaskogs kundcenter vid frågor.
Tel: 0771-787 100
Skicka e-post till kundcenter