Ekopark Norra Vätterns skärgård

Ekopark Norra Vätterns skärgård är en inlandsskärgård med över 50 öar och tusentals skär, sund och vikar. Grovhuggna klippor, rundade granithällar och vindpinade tallskogar står i färgstark kontrast till Vättens klara, blågröna vatten. Här trivs ståtliga rovfåglar som fiskgjuse och lärkfalk. För kanotvana finns här en fantastisk miljö att utforska.

Variationsrika skogar

Skogsbruk har länge bedrivits på öarna i norra Vätterns skärgård, men det har begränsats av vattnet och de farliga isarna. Skogsarbetet har skett med långa tidsintervall. Detta, tillsammans med återkommande bränder på öarna, har skapat varierade och artrika skogar i skärgården. På de större öarna har äldre tiders djurhållning och odling påverkat naturmiljön. Hasselsnår, gamla enar och grova ekar är andra spår av en tid då betande tamdjur höll skogen öppen och ljus. Förutom dessa spår finns även byggnadslämningar som tyder på att både slåtter och bete använts.

Inbjudande utflyktsmål

Sommartid är norra Vätterns skärgård ett populärt resmål för fritidsbåtar och på vintern förvandlas skärgården till ett skridskoparadis. På några av öarna får man tälta upp till två nätter. Det finns serviceanläggningar i form av grillplatser och torrtoaletter på flera av öarna. Glöm inte att ta med dig skräpet hem!  Se mer information hos Länsstyrelsen Örebro

Snabba fakta

Invigd
2004
Storlek
1 228 hektar.
Läge
Utmed Vätterns farled upp mot Askersund.
Missa inte
Lövön och Stora Hjortholmen.
Tips på aktiviteter
Paddling, skridskoturer och fiske.
Intressanta arter
Hassel, vätteros, trolldruva.

Hitta hit

Zooma in i kartverktyget för att upptäcka ekoparkens alla sevärdheter. För närvarande har vi problem med kartfunktionen som gör att den tar lång tid att ladda på sidan. Vi beklagar detta.