Se och göra

Piteälven är ett av Norrbottens största turistmål – älskat av både fiskare, paddlare, campare, och andra som längtar till vildmark och rik natur. 

Sevärdheter

I ekoparken och dess närhet finns mycket att upptäcka.

  1. Trollforsen är ekoparkens vilda hjärta. Här delar sig älven i skummande forsar kring Trollholmarna. Öarna i forsen känns som perfekta miljöer för troll, med knotiga silverfuror, lavtäckta jätteblock och vattnets brus på alla sidor. Trollholmarna är också ett perfekt ställe för den som vill komma ut i hisnande vildmark på ett lätt sätt, längs markerade vandringsleder och hängbroar, med informationsskyltar och öppna raststugor. Trots att Trollholmarna kan kännas som helt orörd urskog finns det också många spår från flottningstiden: Trollselkojan där kuskarna bodde, Svarthålet där enstöringen Svarten bodde med sin häst och en enslig flottarkoja på norra Trollholmen.


  2. Stenbänken vid Trollforsens strand är ett minne från ekoparksinvigningen. Här kan du slå dig ner under gammeltallarna och se ut över forsens dansande virvlar.
    ekoparksbänk_Trollforsen 1000.jpg

  3. Flottarstigen följer älven från inlandsbanans station vid kombibron en halvmil upp till stora parkeringen vid Trollforsen. Längs stig och spångar passerar du flottningsrester vid Björnideforsen, blankslipade hällar och många fina fiskeställen.

  4. Vid Björnideforsen blickar gamla silvergråa tallar ut över vattenvirvlarna. Här kan man slå sig ner på en stenhäll och leva sig tillbaka till tiden då flottarkarlar balanserade på stockar ute i en dånande forsen. Längs stigen finns skyltar som berättar om deras hårda liv och om lämningarna som fortfarande syns.
    Björidesforsen 1000.jpg

  5. Eldhärdarna vid Jäknajaure vittnar om att samiska kåtor stod här redan på järnåldern. Renskötarna flyttade vidare men stenen under eldstaden i mitten har blivit kvar. Vid Jäknajaure finns ett par hundra sådana stensamlingar, och många är utmarkerade med skyltar.

  6. Vid Jäknaforsarna är älven lite extra vacker, med många småholmar, knotiga gammeltallar och kala hällar som har slipats av forsens skiftande humör. Som gjort för fikaraster. Här finns också blommande strandängar, med bland annat den sällsynta Jämtlandsmaskrosen.

  7. Kombibron vid Hundforsen är ett av få ställen i Sverige där du kan få möte med ett tåg när du är ute och kör. Sedan 1930-talet går inlandsbanan över Piteälven här, och brukar göra ett stopp här för att resenärerna ska få uppleva denna järnvägsraritet.

  8. Ljusselforsarna är en ovanligt blommande del av älven. Särskilt vid nedre delen av forsen har älven lämnat mycket näring på de blockrika stränderna, så att det har bildats så kallade skravelängar. Här kan man bland annat hitta kanelros, tibast, myskmåra, röd trolldruva och svampen violgubbe. Ljusselforsarna är också en bra plats för övernattning med husvagn eller husbil.
    TibastBlommande tibast.

  9. Burmabron är en grön bågbro där väg E45 korsar Piteälven. Vid båda brofästena finns rastplatser med fin vy över älven. Bron fick sitt namn av vägarbetarna som byggde den på 1940-talet och drog paralleller mellan sin egen situation och nyhetsrapporteringen om hur burmeser tvingades bygga vägar under slavlika förhållanden genom djungeln under andra världskriget.

  10. Benbryteforsen är en mäktig vild forssträcka omgiven av karga hällmarksskogar. Här finns goda möjligheter till camping och lättillgängligt fiske.

  11. Erik-Larsaberget är en fin dagsutflykt för den som vill se Piteälvens landskap från ovan. Följ vandringsleden genom steniga gammelskogar till bergets topp. Där väntar en raststuga och ett utsiktstorn med svindlande utsikt över älvdalen.

  12. Storforsen naturreservat är ett mäktigt älvlandskap. Här brusar Europas största oreglerade fors, kantad av urskogslika strandskogar. Längs stigar och utsiktsramper kan du komma kittlande nära vattenmassornas mäktiga virvlar, även om du rör dig med barnvagn eller rullstol. Här finns mycket att uppleva, som skogsbruksmuseum, jättegrytor, restaurang och örtrika strandängar där orkidén guckusko blommar. Storforsen

Fiska i friska virvlar

  • Ge dig ut bland hoppande lax och öring eller slå dig ner vid lugnvattnet och vänta in gädda och abborre. Med fiskekort är du välkommen till ett av Sveriges bästa vatten.
  • I stora delar av ekoparken kan du fiska med Sveaskogs fiskekort Fiske Nord. En del av älven är upplåten till Pite älv ekonomisk förening, detta gäller bland annat området runt Trollforsen. Du ansvarar själv för att du fiskar på rätt plats med rätt fiskekort, så tänk på att studera kartorna för respektive fiskekort innan du ger dig ut och fiskar.

Paddla vilt

Du kan uppleva Piteälvens natur på många olika sätt, men för den som vill känna älvens kraft inpå skinnet rekommenderas forspaddling. Här finns både lugna och vilda paddelvatten, för alla smaker.

Vägar i ekoparken

Huvudvägen i ekoparken brukar fungera fint att köra på med bil. Om du viker av på någon av de mindre skogsbilvägarna bör du vara medveten om att skicket på vägen kan variera. Kör med försiktighet. 

Visste du att...

Ekopark Piteälven är drygt åtta mil lång och därmed Sveriges längsta ekopark.