Ekopark Piteälven - de vilda forsarnas ekopark

Välkommen att följa en otämjd älv, längs vildsinta forsar och blanka lugnvatten. Piteälvens ekopark är älskad av många: sportfiskare, uttrar, campare, strömstarar, svampfinsmakare, renar, paddlare och många fler. 

Ekopark Piteälven är inte bara skummande virvlar. Det är också blommande stränder, sandiga nipor och knastertorra tallhedar som har formats av branden.

Naturens trädgårdsmästare

En älv som får leva sitt eget liv svämmar över om våren. Vattnet sköter stränderna som en trädgårdsmästare, som gödslar, vattnar och rensar bort sly. Därför är älvens kanter ovanligt öppna och blomsterrika.

Klotrunda gelébakelser

En annan som trivs längs älvstränderna är de mystiska bombmurklorna. Vissa vårar ligger de bara där – sammetsludna klumpar i mossan. Den som inte har sett dem förut kan lätt ta dem för bakverk av choklad.

Älskad sedan länge

Inte bara nutidens människor dras till Piteälven. Ända sedan inlandsisen drog sig tillbaka har folk följt den och du kan se deras historia tydligt på många platser.

Snabba fakta

Invigd
2014
Storlek
10 300 hektar (varav ca 5 700 hektar är produktiv skogsmark)
Läge
Ekoparken sträcker sig genom Arjeplogs, Arvidsjaurs och Älvsbyns kommuner i Norrbotten, 85 kilometer fågelvägen från öst till väst.
Missa inte
Europas största fors – Storforsen, och en annan av de allra vackraste – Trollforsen. För den som vill komma utanför allfarvägen rekommenderas flottarstigen och eldhärdarna vid Jäknajaur.
Tips på aktiviteter
Fiske, camping, vandring och paddling.
Intressanta arter
Utter, strömstare och tibast.

Hitta hit

Zooma in i kartverktyget för att upptäcka ekoparkens alla sevärdheter. För närvarande har vi problem med kartfunktionen som gör att den tar lång tid att ladda på sidan. Vi beklagar detta.

Äventyr Ekopark

Sommaren 2022 skickade vi ut ett gäng äventyrare för att utforska våra 17 nordligaste ekoparker. Ta del av deras reseberättelser - och bli inspirerad att göra ditt eget äventyr i Ekopark Piteälven!

Här börjar äventyret

Kontakta oss

Kontakta Sveaskogs kundcenter vid frågor.
Tel: 0771-787 100
Skicka e-post till kundcenter