Se och göra

I Ekopark Storklinten kan du åka skidor både på längden och utför. Det finns också fina fiskemöjligheter. 

Sevärdheter

 1. Haradskölen och Storklinten håller den vackra och sällsynta bergarten Dumortierit som är blå till färgen. 
  Dumortierit.

 2. Storklintens skidanläggning  är ett eldorado för alla utförsåkare. Backen ligger vackert beläget i Storklintens västsluttning. Här är ett bra ställe för att börja ditt besök i ekoparken, vinter som sommar. Vill du övernatta erbjuder anläggningen flera olika alternativ, läs mer på storklinten.se.

 3. Hundsjön är en lättillgänglig fiskesjö, handikappanpassad med kastbrygga och eldplatser. Skogsbilväg leder ända fram till sjön. Svartlå Skoterklubb står för försäljning av fiskekort. 


 4. Gruvberget är en välmarkerad led som går längs den östra sidan av berget. Leden går till stora delar genom orörd gammelskog upp mot de gamla gruvhålen från 1600–1700 talet. Vandringen är sammanlagt cirka tre kilometer lång. Var försiktig vid gruvhålen, gå ej nära kanten!

 5. Jätteaspar som är över 70 cm i diameter finner man längs den markerade vandringsleden som går upp till Gruvbergets gruvhål. Var försiktig vid gruvhålen, gå ej nära kanten!

 6. Fångstgropar. Ett fångstgropsystem finns nära vägen längst bäcken norr om Fisklösträsk. Fångstgropar, som främst använts för att fånga älg, var ursprungligen två meter djupa med nästan lodräta väggar och hade ibland spetsade träpålar på botten. Användningen av fångstgropar förbjöds 1864.

 7. En ormgran växer cirka 1 kilometers promenad från vägen mellan Svartlå och Gransjö norr om Fisklösträsket på koordinat X 7337240, Y1749890. Ormgran är en ärftlig variation av vanlig gran. Ormgranen har glesa slingrande grenar som saknar sidoskott. 

 8. Hembrännarkoja. I Storklintens sluttning finns rester av en notorisk hembrännares tillhåll. I den kojan höll han sig gömd under många år utan att bli funnen av länsman.
  Hembrännarkojan.

Skidor

 • Ekopark Storklinten ligger i direkt anslutning till Storklintens skidanläggning, välkänd för den alpint intresserade. Genom sitt läge, nära Luleå och Boden, är Storklinten ett populärt och välbesökt skidåkarmål.
 • Det finns även välpreparerade längdspår i anslutning till anläggningen.

Snöskoter

 • Snöskotern har sin givna plats bland fritidsaktiviteterna i länet. En välplanerad skoterled från Boden går genom ekoparken och vidare längs älvdalen upp till Jokkmokk med förgrening längs ”malmens väg” till Gällivare. Längs leden finns flera iordningställda rast- och eldplatser.

Vägar i ekoparken

Huvudvägen i ekoparken brukar fungera fint att köra på med bil. Om du viker av på någon av de mindre skogsbilvägarna bör du vara medveten om att skicket på vägen kan variera. Kör med försiktighet. 

Fiske och bärplockning

 • Det finns fina möjligheter till fiske i Ekopark Storklinten. Fiskekort krävs.
 • Bär och svampplockare blir inte heller besvikna. Markerna har gott om blåbär, lingon och svamp, och på myrarna glimmar hjortronen i augusti.