Ekopark Tjadnes-Nimtek - vildmarkens ekopark

Från bergen i lappländska Ekopark Tjadnes-Nimtek ser du ut över mjuka lågfjäll, täckta med gammelgranskog. Här kan du vandra långt utan att se en enda stubbe. Men trots att området kan verka helt orört av människohand så finns det gott om samiska kulturlämningar.

Skäggiga gammelskogar

I Tjadnes-Nimtek kan man få en bild av hur Lapplands skogar såg ut för tusen år sedan. Granarna växer långsamt och hinner få långa lavskägg. När de till sist faller kan de ligga länge i mossan, som mat och boplats för ett myller av svampar, insekter och fåglar.

Viltrika marker

Här hittar kungsörnen grova gamla tallar som kan bära deras bon, och uttern hittar orörda, fiskrika vatten. Du behöver inte gå långt för att hitta spår av björn, som utrivna myrstackar, klomärken i torrträd eller gamla vinteriden. Även järv och lodjur rör sig i skogarna.

Uråldrigt renbetesland

Tjadnes-Nimtek har varit samiska marker sedan urminnes tid och är fortfarande ett viktigt renbetesland. Här finns ett gammalt restaurerat samiskt sommarviste, mitt i den väglösa gammelskogen. Den som är uppmärksam kan hitta fler spår av gammalt samiskt brukande, exempelvis barktäkter i gamla trädstammar.


Hitta hit

Snabba fakta

  • Invigd: 4 oktober 2012 
  • Missa inte: Det skogssamiska sommarvistet Tjadnes, granurskogen i naturreservatet Tjadnesvare och det gamla brandfältet vid Lehatt. 
  • Tips på aktiviteter: Vandring, fiske och viltskådning. 
  • Typiska arter: Kungsörn, garnlav och tjäder 
  • Storlek: cirka 22 500 hektar 
  • Läge: Mellan Arjeplog och Arvidsjaur i Norrbotten

Kontakta oss

Kontakta Sveaskogs kundcenter vid frågor och beställning av broschyrer.
Tel: 0771-787 100
Skicka e-post till kundcenter