Ekopark Tjadnes-Nimtek - vildmarkens ekopark

Från bergen i lappländska Ekopark Tjadnes-Nimtek ser du ut över mjuka lågfjäll, täckta med gammelgranskog. Här kan du vandra långt utan att se en enda stubbe. Men trots att området kan verka helt orört av människohand så finns det gott om samiska kulturlämningar.

Skäggiga gammelskogar

I Tjadnes-Nimtek kan man få en bild av hur Lapplands skogar såg ut för tusen år sedan. Granarna växer långsamt och hinner få långa lavskägg. När de till sist faller kan de ligga länge i mossan, som mat och boplats för ett myller av svampar, insekter och fåglar.

Viltrika marker

Här hittar kungsörnen grova gamla tallar som kan bära deras bon, och uttern hittar orörda, fiskrika vatten. Du behöver inte gå långt för att hitta spår av björn, som utrivna myrstackar, klomärken i torrträd eller gamla vinteriden. Även järv och lodjur rör sig i skogarna.

Uråldrigt renbetesland

Tjadnes-Nimtek har varit samiska marker sedan urminnes tid och är fortfarande ett viktigt renbetesland. Här finns ett gammalt restaurerat samiskt sommarviste, mitt i den väglösa gammelskogen. Den som är uppmärksam kan hitta fler spår av gammalt samiskt brukande, exempelvis barktäkter i gamla trädstammar.

Snabba fakta

Invigd
2012
Storlek
Cirka 22 500 hektar.
Läge
Mellan Arjeplog och Arvidsjaur i Norrbotten.
Missa inte
Det skogssamiska sommarvistet Tjadnes, granurskogen i naturreservatet Tjadnesvare och det gamla brandfältet vid Lehatt.
Tips på aktiviteter
Vandring, fiske och viltskådning.
Intressanta arter
Kungsörn, garnlav och tjäder.

Hitta hit

Zooma in i kartverktyget för att upptäcka ekoparkens alla sevärdheter.

Äventyr Ekopark

Sommaren 2022 skickade vi ut ett gäng äventyrare för att utforska våra 17 nordligaste ekoparker. Ta del av deras reseberättelser - och bli inspirerad att göra ditt eget äventyr i Ekopark Tjadnes-nimtek!

Här börjar äventyret

Kontakta oss

Kontakta Sveaskogs kundcenter vid frågor.
Tel: 0771-787 100
Skicka e-post till kundcenter