Ekopark Vuollerim - där älvarna möts

I Norrbottens inre, fyra mil sydost om Jokkmokk, ligger Vuollerims frodiga älvdal. Här möts Stora och Lilla Luleälven, och de älvnära granskogarna äger en sällsam artrikedom. 

Ekoparken ligger just i mötet mellan Stora och Lilla Luleälven, och för 6000 år mynnade de i havet just här. Älvarnas forsande vatten har fört med sig mycket slam och sand från fjällen, vilket har gjort marken rik på sand och näring.

Soliga sandtallskogar

Sandtallskog är en ovanlig naturtyp som Sverige har ett extra stort ansvar för att bevara. På de soliga lavhedarna växer en mängd sällsynta svampar, i symbios med tallarnas rötter. Under goda svampår kommer de upp i otaliga former och färger, med namn som goliatmusseron, smultronkantarell och taigataggsvamp.

Bombmurklans skogar

I den frodiga granskogen längs älvsluttningarna finns också en mängd vackra och ovanliga arter, som den lysande rosa nornan och den röda trolldruvan. Om vårarna kommer sammetsludna klot upp ur mossan, stora som knytnävar och med ett stirrande svart öga. Det är bombmurklan, en svamp som får vem som helst att falla på knä och förundras.

Lång historia och rikt friluftsliv

Men det finns mer än natur att upptäcka i ekoparken. I den östra delen finns vittberömda utgrävningar av 6000 år gamla boplatser och andra spår av stenåldersmänniskornas liv. De går bra att följa längs en skyltad vandringsled. Ekoparken är populär för många sorters friluftsliv, såsom jakt, fiske, bärplockning, skoteråkning och vandring.

Snabba fakta

Invigd
2008
Storlek
2 900 hektar.
Missa inte
Utgrävningsplatsen, Vuollerimselet och Kainoberget
Läge
Fyra mil sydost om Jokkmokk.
Tips på aktiviteter
Vandring, skoteråkning och fiske.
Intressanta arter
Norna, bombmurkla, goliatmusseron.

Hitta hit

Zooma in i kartverktyget för att upptäcka ekoparkens alla sevärdheter. För närvarande har vi problem med kartfunktionen som gör att den tar lång tid att ladda på sidan. Vi beklagar detta.

Äventyr Ekopark

Sommaren 2022 skickade vi ut ett gäng äventyrare för att utforska våra 17 nordligaste ekoparker. Ta del av deras reseberättelser - och bli inspirerad att göra ditt eget äventyr i Ekopark Varjisån!

Här börjar äventyret

Kontakta oss

Kontakta Sveaskogs kundcenter vid frågor.
Tel: 0771-787 100
Skicka e-post till kundcenter