Program för hållbart skogsbruk: Aktiviteter Q4 2021

Här är exempel på det arbete som pågått under fjärde kvartalet 2021, inom vårt program för hållbart skogsbruk.

De brukade skogarna

Ståndortsanpassning för ökad variation

I södra Sverige har Sveaskog gjort en översyn av ståndortsanpassningen för att öka variationen i skogarna. I praktiken innebär det att se över trädslagsfördelningen i våra föryngringar och vad vi kan göra för att öka graden av ståndorts- och klimatanpassning. En ökad andel björk och sibirisk lärk är exempel på hur vi arbetar med att öka variationen. För att kunna styra rätt trädslag till rätt plats tar vi fram ett nytt beslutsstöd för val av föryngringsträdslag till våra områdesansvariga. Vi har även tagit fram en skötselplan för förädlad björk.

Hyggesfria metoder i ekoparker

Under kvartalet fortsatte vi arbetet med att genomföra hyggesfria avverkningar i ekoparkerna Raslången och Böda i Götaland med ytterligare 42 hektar.

Utökad röjning och gallring i renskötselområdet

Arbetet med utökad röjning och gallring fortsätter. Under kvartalet har vi genomfört ytterligare 436 hektar röjning i renskötselområdet. Röjning har bland annat gjorts i vinterbeteslanden längs Pite Älvdal i Norrbotten och i Lycksele samt Vindelns kommuner i Västerbotten. Utökad gallring på 70 hektar har genomförts i renskötselområdet på flera platser, bland annat i Gällivare, Jörn och Åsele. Utökad röjning och gallring underlättar för renarnas förflyttning och gynnar renbetet och sker och har skett i samverkan med samebyarna.

 

Vattnet i skogen

Återställer våtmarker för att gynna biologisk mångfald

Under slutet av året färdigställde Sveaskog tre våtmarksrestaureringar i samarbete med Länsstyrelsen i Västerbotten. Genom att fylla igen gamla diken återställs Tuggenlidmyran och Svanamyran i Lycksele samt Tjärnbergsheden i Burträsk, Skellefteå återigen till fina våtmarker. I mellersta och södra Sverige har våtmarker återskapats utanför Österfärnebo i Sandvikens kommun, i Krokfljot naturreservat i Älvdalens kommun, utanför Misterhult i Oskarshamns kommun, vid Hjorted i Västerviks kommun samt en i Ekopark Hornsö i Kalmar län. Totalt inom Sveaskog har åtta våtmarker restaurerats under kvartalet.

Informationsslingor om skogens vatten

Det är viktigt att utveckla och sprida kunskapen om skogens vatten. Därför har Sveaskog bidragit till tillkomsten av två informationsslingor som invigts under kvartalet. Utefter Håltjärnsbäcken i Bergslagen kan man lära sig mer om restaurering av vattendrag, vilka metoder som används och de naturvärden som skapas. I Håltjärnsbäcken har öringen och flodpärlmusslan en central roll.

Vid den andra slingan, som ligger utanför Högsby i Kalmar län, får man möjlighet att lära sig mer om restaurering av våtmarker. Båda slingorna har genomförts i samarbete med externa parter såsom Länsstyrelserna i Västmanlands län, Skogsstyrelsen, SLU, Skinnskattebergs kommun och Mellanskog respektive Kalmar län.

Vattenslingan vid Håltjärnsbäcken

 

Naturvårdsskogarna

Avsättning av naturvårdsskogar

Skogsutredningen som lades fram i slutet av 2020 föreslog att cirka 500 000 hektar stora sammanhängande naturskogar med dokumenterat höga naturvärden i och i anslutning till fjällnära skog skulle skyddas långsiktigt.

Ungefär 50 000 hektar av dessa ligger på Sveaskogs mark och när utredningen presenterades var redan 75 procent av denna areal frivilligt avsatt som naturvårdsskog. Sveaskog beslutade efter att skogsutredningen lades fram att frivilligt avsätta även de resterande 25 procenten som avgränsats i utredningen som naturvårdsskog.

I skogspropositionen som lades fram i slutet av året skriver regeringen att dessa fjällnära statliga skogar bör skyddas formellt så snart det är möjligt och att Sveaskogs marker ska kvarstå i bolagets ägo. Sveaskog ser positivt på detta och har under kvartalet inlett samtal med Naturvårdsverket och berörda länsstyrelser för att få ett så effektivt genomförande som möjligt. Detta kommer också att innebära att andelen formellt skyddad produktiv skogsmark på Sveaskogs markinnehav ökar från 7 procent till 8,5 procent.

Olika naturvårdande skötselåtgärder i hela landet

Under kvartalet har Sveaskog genomfört flera naturvårdande skötselåtgärder i hela landet. I de södra delarna har det totalt utförts mer än 300 hektar naturvårdande skötsel. Det handlar om många olika typer av insatser, allt ifrån framhuggning av lövskogar i Ekopark Forsmark till röjningar för att förbättra livsmiljön för vildbin i Örebro län och Östergötlands län. Vi gör detta i kombination med insatser för att hålla så kallade sand- eller grusblottor öppna så vildbin kan bygga bo i den lösa sanden. Röjningarna gör att sandblottorna ligger öppet i solen vilket ger vildbin tillräckligt med värme i sina bon.
Läs mer: Sveaskog och Länsstyrelsen i Östergötland samarbetar för att bevara vildbin

Utanför Lycksele, i Västerbotten har Sveaskog utfört drygt 20 hektar naturvårdande skötsel. Genom att hugga ut barrträd och skrapat barken från träd har lövträd och äldre tallar gynnats och mängden död ved ökat i området. På Lidmyråsen utanför Vindeln, Västerbotten har motorsågen använts för naturvårdande skötsel. Genom att ta bort eller skada konkurrerande gran har flera hundra år gamla naturvärdestallar getts möjlighet att fortsätta stå stolta lång tid framöver och samtidigt har mängden död ved ökat i området.

Insatser för att efterlikna positiva effekter av brand

I Ekopark Hornsö har vi utfört olika punktinsatser för att härma de positiva effekter brand kan ha för den biologiska mångfalden i skogen. Vi har skapat död ved av tall och för att efterlikna brandljud (naturliga ärr som uppstår på träd efter brand) har vi påverkat barken med hjälp av olika manuella metoder, eldat intill tallarna eller påverkat träd på andra sätt. Allt detta görs för att skapa miljöer för den biologiska mångfalden. De insatser som våra medarbetare gjort tillsammans har gett både naturvårdsnytta och kunskapsuppbyggnad på en och samma gång.

Naturvårdande skötsel med hjälp av en barkspade i Ekopark Hornsö.