Se och göra

I Rautiorovas skogar finns gott om plats för ensligt vildmarksliv. Här kan du vandra långt genom orörda granurskogar och upp på bergstoppar med svindlande utsikt.

Vandring

Längs vandringslederna finns några övernattningskojor som går att hyra genom Aapua turism

Naturstig

Sveaskog har i samarbete med Rolf Lahti på Arctic Circle Experience, tagit fram ett faktablad som beskriver lite av vad du kan se och göra längs den 2,5 km långa naturstig som går runt Rautiorovas norra topp. Ge dig ut på en spännande vandring där du kan få se allt från porlande bäckar, doftande tickor till en närgången fågel. Kanske får du sällskap av björnen som, redan bevisligen, har gått stigen före dig… Naturstigen startar i anslutning till parkeringen och informationstavlan mitt emellan södra och norra toppen av berget som gett ekoparken sitt namn, Rautiorova.

Bär och svamp

På bergssluttningarna finns fina bär- och svampmarker och om sensommaren glimmar hjortron på myrarna.

Jakt

I ekoparken är det särskilt viktigt med en ansvarsfull reglering av viltstammarna både ur miljö- och produktionssynpunkt. Jaktlagen har därmed stort ansvar för att reglera viltstammarnas storlek i relation till mängden viltskador och viltfoder i landskapet. Älgjakten inom Ekopark Rautiorova arrenderas av lokala jaktlag. Aapua turism i byn Aapua erbjuder småviltsjakt i området.

Skoteråkning

Vintertid åker många skoteråkare upp på toppen av Aapuabergen för att beundra utsikten eller titta på vindkraftverken

Sevärdheter

  1. Urgamla granskogar. På bergen Rautiolehto, Rautiorova och Kareemaa har tiden stått stilla. 400-åriga granar växer glest, och markerna som gjorda för långa strövtåg eller småviltsjakt. 
  2. Ekoparksbänken står som ett minne från ekoparksinvigningen i en glänta på norra sidan av Rautiorova 
  3. Vindkraftverk. Några av Sveriges effektivaste vindkraftverk står på Etu-Aapua. De är sju stycken och täcker hela 40 % av Övertorneå kommuns elbehov. 
  4. Brandtorn. På toppen av Taka-Aapua står ett högt torn, med många mils utsikt, som är öppet för allmänheten. Tornet har använts sommartid för att upptäcka skogsbränder. 
  5. Grillplats med utsikt. På norra sidan av Etu-aapua kan du grilla och samtidigt begrunda det böljande skogslandskapet. 

Vad tycker du om sidan?

Hjälp oss att bli bättre genom att berätta vad du tycker om sidan. Vi tar tacksamt emot dina synpunkter.