Ekopark Rautiorova - böljande landskap och trolska granskogar

I Övertorneå kommun, inte långt från finska gränsen, breder Rautiorovas böljande landskap ut sig. Här hittar kungsörnen sina grova botallar och kan blicka ut över långa skogshorisonter. På de höga höjderna står 400-åriga urskogsgranar med toviga skägg av hänglavar. 

Trolska granskogar kontrasteras med lövrika skogar, där björk, asp och sälg lyser ljust gröna. De många lövträden har tillsammans med en hög andel gammelskog och en grönstensrik berggrund gjort Rautiorovas berg till hemvist för en mängd växter, svampar och djur.

Ekopark Rautiorova ligger längs en nord-sydlig bergsrygg där den högsta toppen når 405 meter över havet. Det relativt höga läget och ett långt avstånd till flottningsälvar har gjort att skogsbruket aldrig nådde fram till många delar av ekoparken. Skogen har bitvis urskogskaraktär och 400-åriga granar är inte ovanliga.

Artrika skogar

Över hela området finns gott om sälg, björk och asp i alla åldrar. Detta gör att många undanträngda lövträdsarter hittas här, som den anisdoftande dofttickan och den mycket sällsynta liten aspgelélav. I de orörda granskogarna lever djur och växter som skogsbruket har gjort sällsynta.

Ytterligare en faktor som bidrar till Rautiorovas stora artrikedom är grönsten. Det är ett samlingsnamn för olika magmatiska bergarter som gör berggrunden basisk. På samma sätt som kalk gynnar grönsten en mångfald av sällsynta arter.

Vildmarksliv

Som besökare i Rautiorova kan du njuta av milsvida utsikter, stora bär- och svampmarker, småviltsjakt och ett ostört vildmarksliv. Både i midnattssol och gnistrande norrsken.

Snabba fakta

Invigd
2008
Storlek
4 746 hektar varav 3 523 hektar är produktiv skogsmark
Läge
Söder om byn Aapua, cirka fem mil söder om Pajala i Norrbotten.
Missa inte
Ekoparksbänken, vindkraftverken och Taka-Aapua
Tips på aktiviteter
Vandring, skoterturer och jakt.
Intressanta arter
Gamla granar, doftskinn och doftticka.

Hitta hit

Zooma i kartverktyget för att hitta till ekoparken. 

Äventyr Ekopark

Sommaren 2022 skickade vi ut ett gäng äventyrare för att utforska våra 17 nordligaste ekoparker. Ta del av deras reseberättelser - och bli inspirerad att göra ditt eget äventyr i Ekopark Rautiorova!

Här börjar äventyret

Kontakta oss

Kontakta Sveaskogs kundcenter vid frågor.
Tel: 0771-787 100
Skicka e-post till kundcenter