Ekopark Varjisån - ett stycke vild Norrbottensnatur

Ekopark Varjisån är ett stycke vild Norrbottensnatur, format av eld och snö. Från de branta stupen blickar kungsörn och pilgrimsfalk ut över gammelskogarna, ner mot den glittrande ån och sjöarna.

Varjisån är Piteälvens största biflöde. Längs stränderna står nornan lysande rosa om våren och uttern åker kana om vintern.

Urgamla skogar

Det är något speciellt att luta sig mot en 500-årig tall. Många av träden i ekoparken har överlevt flera bränder och en del har dubbla toppar efter att tunga snölass har knäckt dem.

Brandens landskap

Överallt i ekoparken kan du hitta spår av bränder. Kolade stubbar, sår i barken och gamla lövträd som har kommit upp på ett soligt brandfält.

Falkarnas och örnarnas berg

Pilgrimsfalken lägger sitt bo i branta, ostörda klippstup. Kungsörnen slår sig också ner i bergbranter eller i grova gammeltallar. Båda fåglarna hittar vad de söker längs Varjisån.

Snabba fakta

Invigd
2014
Storlek
Cirka 11 000 hektar.
Läge
Två mil norr om Moskosel i Norrbotten.
Missa inte
Naturreservatet Suorke, berget Suorke och brandfältet från 2006.
Tips på aktiviteter
Vandring och vildmarksliv.
Intressanta arter
Norna, garnlav och pilgrimsfalk.

Hitta hit

Zooma in i kartverktyget för att upptäcka ekoparkens alla sevärdheter. För närvarande har vi problem med kartfunktionen som gör att den tar lång tid att ladda på sidan. Vi beklagar detta.

Äventyr Ekopark

Sommaren 2022 skickade vi ut ett gäng äventyrare för att utforska våra 17 nordligaste ekoparker. Ta del av deras reseberättelser - och bli inspirerad att göra ditt eget äventyr i Ekopark Varjisån!

Här börjar äventyret

Kontakta oss

Kontakta Sveaskogs kundcenter vid frågor.
Tel: 0771-787 100
Skicka e-post till kundcenter