Ekopark Karhuvaara - väglös vildmark

Ekopark Karhuvaara i Norrbotten är Sveaskogs näst största ekopark. Det är ett nästintill väglöst område där du kan låta dig omfamnas av den fjällnära vildmarken.

På få platser finns så mycket gammal barrskog och rikligt med höga naturvärden som i Ekopark Karhuvaara. Skogsklädda berg, med Karhuvaara eller Björnberget i ekoparkens mitt, kuperar landskapet. Vidsträckta myrar myllrar av liv och bjuder på fågelprakt och bär. Sjöar och bäckar glittrar.

Fjällnära vildmark

Den vidsträckta urskogslika granskogen präglar denna fjällnära vildmark. Genom tiderna har den stått nästan orörd och fri från skogsbruk, vägar och fast bebyggelse. Flera bergshöjder och lågfjäll bidrar till det vackert kuperade skogslandskapet. I dalarna brer myrarna ut sig.

Många vattendrag

Spegelblanka sjöar och porlande vatten bidrar till vildmarkens liv och tjusning. Mellan bergen Mettä och Rova Heikkamavaara ringlar Valtiojoki, ett biflöde från Kalixälven, och rinner vidare ner på de stora myrarna Saittavuoma och Raattisenvuoma. Här finns också möjligheter till fint fiske.

Hemvist för många växter och djur

En rad olika växter och djur trivs i Karhuvaaras gamla skogar. Här har de tillgång till stora och sammanhängande barrskogar och lövrika barrskogar. Den sällsynta garnlaven hänger som skägg i granarnas grenverk. Många små insektsarter som huserar i ekoparken har gynnats av bränderna. Karhuvaara är även hemvist för björn, älg och järv.

Snabba fakta

Invigd
2013
Storlek
Drygt 20 000 hektar.
Läge
Mellan Gällivare och Skaulo i Norrbotten.
Missa inte
Vildmarkskänslan, vadarfåglarnas sångkör, myrslåtterladorna.
Tips på aktiviteter
Vandra, skida, fiska, fågelskåda.
Intressanta arter
Björn, lavskrika, lappuggla, garnlav.

Hitta hit

Zooma in i kartverktyget för att upptäcka ekoparkens alla sevärdheter. För närvarande har vi problem med kartfunktionen som gör att den tar lång tid att ladda på sidan. Vi beklagar detta.

Äventyr Ekopark

Sommaren 2022 skickade vi ut ett gäng äventyrare för att utforska våra 17 nordligaste ekoparker. Ta del av deras reseberättelser - och bli inspirerad att göra ditt eget äventyr i Ekopark Karhuvaara!

Här börjar äventyret

Kontakta oss

Kontakta Sveaskogs kundcenter vid frågor.
Tel: 0771-787 100
Skicka e-post till kundcenter