Fiskevård i Malingsbo-Kloten

Sveaskog arbetar för en hållbar utveckling av fisket och för att värna livsmiljön så att den biologiska mångfalden bevaras. Allt fiske ska bedrivas på ett biologiskt och etiskt sätt så att förutsättningar ges för utveckling av naturligt reproducerande fiskbestånd.

En del av intäkterna från våra kommersiella produkter används till fiskevårdande åtgärder som förbättring av lekbottnar, undanröjning av vandringshinder, införande av lämpliga fiskeregler och tillsyn. De syftar till att skapa förutsättningar för ett långsiktigt och hållbart fiske.

Vi sätter i vissa fall ut fisk och samverkar med andra intressenter i ett antal lokala fiskevårdande projekt. 

Tillsammans gynnar vi öring i Hedströmmen

Sveaskog, Sportfiske För Morgondagen (SFM), Skogsmästarskolan (SLU), Mälarenergi,
Sportfiskarna och Länsstyrelsen i Västmanland står bakom en gemensam vision, som vi på olika
sätt försöker bidra till att uppnå:

”Öringen i Hedströmmen ska vara av lokal stam och självreproducerande till glädje för sig
själv och till nytta för sportfiskare och flodpärlmusslor.”

Hedströmmen är välbesökt av sportfiskare från när och fjärran. Här bedrivs ett populärt sportfiske.
Man har under lång tid satt ut odlad öring, men den förökar sig inte och man behöver ständigt fylla på med nya fiskar. Det finns en självreproducerande lokal öringstam i Hedströmmen (”Hedströmsöringen”) men det är tyvärr ett klent bestånd. För att tåla fiske behöver Hedströmsöringarna bli betydligt fler. De behöver även bli fler för att flodpärlmusslor ska kunna försöka sig eftersom de är beroende av öring i sin reproduktion. Den odlade öringen fungerar tyvärr inte som värdfisk åt musslorna. Det börjar bli bråttom, för Hedströmmens flodpärlmusslor håller på att dö ut.

Vad är genomfört?

För att gynna öringen har ett flertal dammar öppnats upp i Hedströmmens avrinningsområde. Länsstyrelsen, Mälarenergi, Sveaskog och Sportfiskarna har stått för insatserna. Utöver detta bedriver Skogsmästarskolan (SLU) och Sportfiske För Morgondagen (SFM) ett intensivt fiskevårdsarbete för att gynna lek- och uppväxtområden för öring och erbjuda fina platser för fiske.

Vad ska hända?

Klotens fiskodling och Sveaskog håller på att odla fram en ”Hedströmsöring” från lokala stammar för stödutsättning. Vår vision är att dessa öringar ska föröka sig själva. Nu måste vi tänka långsiktigt och inte fiska upp Hedströmsöringen. Därför måste vi samarbeta och all öring som fångas ska tillbaka i vattnet levande. Här fiskar vi efter ”Catch and release” principen. Om vi ska få tillbaka ett livskraftigt
bestånd av öring ”till glädje för sig själv och till nytta för sportfiskare och flodpärlmusslor”, så måste vi göra så här tills vi byggt upp ett starkt bestånd.

Yngelutsättning.jpg

Hedströmsöring som är könsmogen kan ge upphov till mycket yngel och är väldigt viktig för att Hedströmsöringarna ska kunna bli fler. Den behöver sättas tillbaka om den fångas. Yngel av Hedströmsöring kommer att sättas på platser där det finns flodpärlmussla. Fortsatt biotopvård samt elfiske kommer att genomföras.

Vad händer?

  • Skogsmästarskolan (SLU) och Sportfiske För Morgondagen (SFM) bedriver projekt för att återställa och förbättra lek- och uppväxtmiljöer för öring och erbjuda fina platser för fiske.
  • Stödutsättning av ”Hedströmsöring”
  • I Hedströmmen råder Catch and release fiske på all öring.

Övre och Nedre Borgfors.png

Fiskevård

  • Fiskevård handlar även om att skydda de fiskar som finns i vattnet, vilket vi försöker göra genom våra fredningsperioder under hösten.
  • Fredningsperioden är till för att lekfiskarna ska överleva och förhoppningsvis återkomma för att leka igen nästkommande höst.
  • Vissa fiskeregler är lagstadgade och utfärdas av Havs- och Vattenmyndigheten (HaV) medan andra bestäms lokalt av fiskevårdsområdena, med stöd av lagen om fiskevårdsområden. Vi hoppas att alla förstår meningen med fiskereglerna och respekterar dessa.