Sveaskogs maskinförare i nya roller under pandemin

Som en följd av Sveaskogs åtgärder för att stötta entreprenörerna, i en tid då Covid-19 påverkar många företag negativt, har en del av våra egna lag fått ställa sina maskiner för att utföra andra arbetsuppgifter.

- Sveaskog har valt att i första hand ställa egna maskinlag för att hålla uppe sysselsättningen hos våra entreprenörer. Det innebär att våra maskinförare ställer upp och tar tag i andra arbetsuppgifter för att underlätta för hela vår verksamhet i ett exceptionellt läge, säger Mattias Forsberg, produktionschef i Sveaskogs marknadsområde Syd, och tillägger:

- Syftet är affärsmässigt. Den dag marknaden vänder och kundernas efterfrågan tar fart behöver vi ha livskraftiga entreprenörer för att snabbt kunna växla upp vår produktion.

Mäter slutavverkningsskogar

I Sveaskogs resultatområde Norra Bergslagen har en betydande del av arbetet hittills handlat om kvalitetssäkring av register.

- Vi mäter blivande slutavverkningsskogar – grundytor, höjd och så vidare – så att de som planerar avverkningar ska få ännu bättre koll på hur läget ser ut inför framtiden.

- Härnäst ska några kollegor hjälpa till inför kungajakten vid älgpassen, röja och flytta jakttorn. Jag ska se över äldre gallringar där snitslarna blivit för gamla och behöver göras om, berättar Jonas Morsing, en av maskinförarna i Norra Bergslagen som berörs av förändringen.

Emelie Lindqvist, avverkningsledare i Norra Bergslagen, är mer än nöjd med upplägget:

- Maskinförarna gör en stor insats för både Sveaskog och våra entreprenörer. Att de säkerställer att det blir rätt i våra register är dessutom ett jätteviktigt jobb som kommer att underlätta för verksamheten framöver.

Emelie säger att de som en bonus i sammanhanget haft tur med vädret den första tiden, och framhåller att hälsoaspekten inte ska underskattas.

- Maskinförarna verkar piggare och fräschare för varje gång jag ser dem. Många mäter hur många steg de tar per dag och tycker att det är skönt att de får röra sig mer än vanligt. Det är en fördel med den här typen av skogsjobb – man är klar när man kommer hem, både arbetsmässigt och fysiskt. Man behöver inte gå till gymet utan kan koppla av efter ett bra dagsverke.

Roligt med variation

För Jonas är det en självklarhet att vara flexibel och ställa upp när det behövs:

- Det kan dessutom vara roligt med variation, det ger lite utmaning i vardagen. Och det finns ju mycket att pyssla med i verksamheten. I sommar ska jag eventuellt vara bas för egna planteringslag. Jag har inte hållit på så mycket med arbetsledning förut så det blir bra att få prova på, berättar han och tillägger:

- Säkert finns det några som tycker att det är trist att inte få köra maskin, men vi är vana vid att göra andra uppgifter när så krävs. Det har vi gjort förut, vid till exempel brandstillestånd. Allt beror förstås på hur långdraget det blir. Många hoppas nog att de får börja köra igen efter semestern.

Till en början var det bara slutavverkningslagen i RO Norra Bergslagen som fick ställa maskinerna, men för omkring en vecka sedan började även gallringslag att förbereda sig för nya arbetsuppgifter.

- Vi har inför varje stopp sett till att det blir ett bra avslut på det objekt där laget arbetar för tillfället. Sedan har maskinerna servats och de har fått ställa undan dem och kojan i säkert förvar, berättar Emelie.

Därefter har lagen haft en fortbildningsdag i Skinnskatteberg, och fått sätta sig in i utrustning och instruktioner inför sina nya arbetsuppgifter.
Emelie uppskattar att hon som en följd av detta nya upplägg får träffa de egna maskinlagen mer än vanligt i vardagen.

- Visst har vi kojmöten och liknande men det blir inte lika frekvent. Nu befinner vi oss i en ny situation och lär oss tillsammans, och det är jättekul. Vi gör det här som grupp. Jag blir stolt över att jobba för Sveaskog när tar beslut som gör att vi värnar om entreprenörerna. Därigenom värnar vi också om oss själva.

För mer information

Bild på Mattias Forsberg

Mattias Forsberg