Treehotel – magiska nätter i trädtopparna

När designhotellet Treehotel med sex separata rum i trädtopparna öppnade för snart tio år sedan vändes världens blickar mot den lilla byn Harads knappt fem mil nordväst om Boden. Året om, i norrsken och midnattssol, plusgrader och arktisk kyla vallfärdar människor till Norrbotten för att uppleva skogens, ljusets, kylans och naturens magi.

På bara drygt ett hektar skogsmark har Kent Lindvall skapat ett enastående värde i skogen där design och genuin enkelhet går hand i hand mellan trädstammarna. För vem kunde tro att kojor i träden, nu är visserligen Treehotel inga kojor utan snarare arkitektritade hotellrum i trädtopparna, skulle locka människor från världens alla hörn till Harads där varken konditoriet, campingen, tandläkarmottagningen, apoteket eller högstadieskolan finns kvar.

Men jodå, numera är Treehotel listat på fler bucketlists runt om i världen än det finns möjliga rum och nätter att boka. Det går bra för Treehotel och gästerna kommer långväga.

Det märks inte minst i restaurangen, där man hör både engelska, franska, japanska, arabiska och allt oftare kinesiska. Utöver svenska vill säga. För trots en global atmosfär är fortfarande den lappländska naturen, kulturen och råvarorna själva grunden i företagets expansion. 

Kojan som växte till en arkitekturdestination

Det som började som en enkel fundering kring utvecklingspotentialen runt pensionatet i byn, ålderdomshemmet som familjen Lindvall byggt om till ett mysigt pensionat fick helt plötsligt ny innebörd då filmaren Jonas Selberg Augustsén klev in genom entrén och berättade om sitt projekt: filmen Trädälskaren. När filmen var klar tyckte familjen Lindvall att det var synd att kojan stod oanvänd i skogen och började helt enkelt hyra ut kojan som Jonas byggt till besökare. Det gick bättre än väntat och Kent och hustrun Britta (numera pensionär) började fundera på om det gick att bygga fler kojor, fast närmare pensionatet. Under en fiskeresa till Ryssland, lämpligt nog tillsammans med några av Sveriges främsta arkitekter, tog Kent Lindvall mod: Skulle det vara intressant – och möjligt – att bygga designritade hotellrum i trädtopparna? Dessutom i Norrbotten med vidunderlig utsikt över Luleälven. 

Det blev inte mycket fiskehistorier den kvällen. Däremot djupgående samtal kring vad som är möjligt och hur konkurrenter på pappret, i goda vänners lag, kan skapa gemensamma projekt där varje rum ritats och designats av varsin arkitekt. Resultatet blev ett trädhotell som världen inte sett maken av förut. Ett ufo-skepp, jodå med både stegramp och kompositskal som sig bör, ett fågelbo, en kabin, containrar, en speglande kub och en söt liten stuga knappt en kilometer rakt ut i skogen. Folk i Harads måste ha undrat.

- Jojo, det fanns många skeptiker till en början, men olyckskorparna har strandat en efter en och nu känner vi ett genuint stöd i bygden. Dessutom har flera arbetstillfällen skapats, både som anställda hos oss och som nystartade företag i byn, säger Kent Lindvall. 

Skogen själva förutsättningen

Ända sedan mitten av 1800-talet har skogen haft ett särskilt värde i Norrbotten, i synnerhet kring Luleälven där värdefullt timmer från storskaliga avverkningar långt in i landet förflyttades ut mot kusten med flottningskraft. Just i Harads har människor arbetat med skog och flottning i generationer och nutida naturturism knyter på något sätt ihop traktens ursprung med skogens unika värde. Det är alltså inget konstigt att se skogen som ett levebröd. 

Unika miljöer med bra samarbeten

För att kunna verka och utvecklas i Harads är Kent Lindvall mån om goda samarbeten. Hotellet ligger visserligen på en egen fastighet, men företaget arrenderar mark av Sveaskog för att kunna erbjuda aktiviteter som hundspann, skoterturer och Ice Dining (mat på isen) över större områden. Dessutom skrevs nyligen ett arrendeavtal på ytterligare fem hektar runt fastigheten för att undvika avverkning.

   - Vi har skrivit avtal på femtio år med ägaren av grannfastigheten och betalar lika mycket för arrendet som en avverkning skulle ha gett. Och då står träden kvar. Dessutom förs samtal med Sveaskog och andra stora markägare kring samexistens och hur man kan dra nytta av varandras verksamheter för att ge plats för både naturturism och ett effektivt skogsbruk.

Tillbaka på gårdsplanen utanför ålderdomshemmet, det som idag renoverats till ett mysigt pensionat – Treehotel Guesthouse – rullar taxibilarna in framåt eftermiddagen. Där i loungen vid en brinnande brasa går det upp för många gäster att hotellrummen ligger mitt ute i skogen. Väskorna transporteras givetvis till rummet, men själv får man gå, till både rummet, aktiviteterna och till middagen i restaurangen på Treehotel Guesthouse.

 

  • The Ufo ritades av Inredningsgruppen Bertil Harström.

  • The 7th Room är det nyaste och största rummet uppfört 2016.

  • Barn älskar Treehotel. 

  • Fågelboet Birds Nest ritades av Bertil Harström. 

  • I loungen, runt den brinnande elden, checkar gästerna in och möter sina guider inför stundande äventyr. 

  • Mirrorcube smälter väl in i landskapet och reflekterar träden runtomkring. 

  • Ufoskeppet är barnens favorit. Invändigt finns plats för fem (varav tre barn). 

  • The Blue Cone, av Thomas Sandell, ligger alldeles i skogsbrynet och ger en magisk utsikt över skogslandskapet. 

  • Treehotel satsar hårt på lokal mat och genuina smaker. 

  • Den som inte vill bo i trädtopparna kan checka in på Treehotel Guesthouse.

Vad tycker du om sidan?

Hjälp oss att bli bättre genom att berätta vad du tycker om sidan. Vi tar tacksamt emot dina synpunkter.