Treehotel – magiska nätter i trädtopparna

När designhotellet Treehotel med sex separata rum i trädtopparna öppnade för snart tio år sedan vändes världens blickar mot den lilla byn Harads knappt fem mil nordväst om Boden. Året om, i norrsken och midnattssol, plusgrader och arktisk kyla vallfärdar människor till Norrbotten för att uppleva skogens, ljusets, kylans och naturens magi.

På bara drygt ett hektar skogsmark har Kent Lindvall skapat ett enastående värde i skogen där design och genuin enkelhet går hand i hand mellan trädstammarna. För vem kunde tro att kojor i träden, nu är visserligen Treehotel inga kojor utan snarare arkitektritade hotellrum i trädtopparna, skulle locka människor från världens alla hörn till Harads där varken konditoriet, campingen, tandläkarmottagningen, apoteket eller högstadieskolan finns kvar.

Men jodå, numera är Treehotel listat på fler bucketlists runt om i världen än det finns möjliga rum och nätter att boka. Det går bra för Treehotel och gästerna kommer långväga.

Det märks inte minst i restaurangen, där man hör både engelska, franska, japanska, arabiska och allt oftare kinesiska. Utöver svenska vill säga. För trots en global atmosfär är fortfarande den lappländska naturen, kulturen och råvarorna själva grunden i företagets expansion. 

Kojan som växte till en arkitekturdestination

Det som började som en enkel fundering kring utvecklingspotentialen runt pensionatet i byn, ålderdomshemmet som familjen Lindvall byggt om till ett mysigt pensionat fick helt plötsligt ny innebörd då filmaren Jonas Selberg Augustsén klev in genom entrén och berättade om sitt projekt: filmen Trädälskaren. När filmen var klar tyckte familjen Lindvall att det var synd att kojan stod oanvänd i skogen och började helt enkelt hyra ut kojan som Jonas byggt till besökare. Det gick bättre än väntat och Kent och hustrun Britta (numera pensionär) började fundera på om det gick att bygga fler kojor, fast närmare pensionatet. Under en fiskeresa till Ryssland, lämpligt nog tillsammans med några av Sveriges främsta arkitekter, tog Kent Lindvall mod: Skulle det vara intressant – och möjligt – att bygga designritade hotellrum i trädtopparna? Dessutom i Norrbotten med vidunderlig utsikt över Luleälven. 

Det blev inte mycket fiskehistorier den kvällen. Däremot djupgående samtal kring vad som är möjligt och hur konkurrenter på pappret, i goda vänners lag, kan skapa gemensamma projekt där varje rum ritats och designats av varsin arkitekt. Resultatet blev ett trädhotell som världen inte sett maken av förut. Ett ufo-skepp, jodå med både stegramp och kompositskal som sig bör, ett fågelbo, en kabin, containrar, en speglande kub och en söt liten stuga knappt en kilometer rakt ut i skogen. Folk i Harads måste ha undrat.

- Jojo, det fanns många skeptiker till en början, men olyckskorparna har strandat en efter en och nu känner vi ett genuint stöd i bygden. Dessutom har flera arbetstillfällen skapats, både som anställda hos oss och som nystartade företag i byn, säger Kent Lindvall. 

Skogen själva förutsättningen

Ända sedan mitten av 1800-talet har skogen haft ett särskilt värde i Norrbotten, i synnerhet kring Luleälven där värdefullt timmer från storskaliga avverkningar långt in i landet förflyttades ut mot kusten med flottningskraft. Just i Harads har människor arbetat med skog och flottning i generationer och nutida naturturism knyter på något sätt ihop traktens ursprung med skogens unika värde. Det är alltså inget konstigt att se skogen som ett levebröd. 

Unika miljöer med bra samarbeten

För att kunna verka och utvecklas i Harads är Kent Lindvall mån om goda samarbeten. Hotellet ligger visserligen på en egen fastighet, men företaget arrenderar mark av Sveaskog för att kunna erbjuda aktiviteter som hundspann, skoterturer och Ice Dining (mat på isen) över större områden. Dessutom skrevs nyligen ett arrendeavtal på ytterligare fem hektar runt fastigheten för att undvika avverkning.

   - Vi har skrivit avtal på femtio år med ägaren av grannfastigheten och betalar lika mycket för arrendet som en avverkning skulle ha gett. Och då står träden kvar. Dessutom förs samtal med Sveaskog och andra stora markägare kring samexistens och hur man kan dra nytta av varandras verksamheter för att ge plats för både naturturism och ett effektivt skogsbruk.

Tillbaka på gårdsplanen utanför ålderdomshemmet, det som idag renoverats till ett mysigt pensionat – Treehotel Guesthouse – rullar taxibilarna in framåt eftermiddagen. Där i loungen vid en brinnande brasa går det upp för många gäster att hotellrummen ligger mitt ute i skogen. Väskorna transporteras givetvis till rummet, men själv får man gå, till både rummet, aktiviteterna och till middagen i restaurangen på Treehotel Guesthouse.

 

Sju olika rum

Idag finns sju olika rum på Treehotel:

Mirrorcubeen speglande kub som egentligen består av tre olika rum, alla 4x4 meter stora. Byggdes 2010 efter ritningar av Bolle Tham & Martin Videgård. Bomek AB monterade och rummet är designat för två personer i en dubbelsäng. 

Birds Nest: ett enormt fågelbo i en imponerande pinnkonstruktion. Byggdes 2010 efter ritningar av Bertil Harström. Designat för 4 personer, en dubbelsäng och två enkelsängar. Hugos trä stod för byggnationen.

The cabin: en hängande stuga som påminner om en kapsel. Sägs vara Treehotels mest romantiska rum. Rummet är 24 kvm stort och har ritats av Mårten och Gustav Cyrén. Byggdes 2010 av Vittjärvshus. Designat för två personer med en dubbelsäng.

The 7th Room: Hotellets nyaste rum med en fantastisk utsikt över Luleälven. 100 kvm stort med två olika sovrum och fem olika sängar, två dubbelsängar och en bäddsoffa. Ritat av Snøhetta och uppfört av Vittjärvshus 2016. 

The Ufo är gjutet i ett stryktåligt kompositmaterial och påminner om utomjordningar som nyss landat mellan träden. Ritat av Inredningsgruppen Bertil Harström och uppfört av APC Composite 2010. Avsett för 5 personer, med en dubbelsäng och tre barnbäddar. 

Dragonfly är Treehotels näst största rum med sina 52 kvm och en vikt på 22 ton. Rummet är byggt i trä med en fasad av plåt som numera blivit rostfärgat. Det finns två rum och fyra bäddar. Ritat av Sami Rintala, Rintala Eggertsson Architects och uppfört av Vittjärvshus. 

The Blue Cone är trots namnet en röd stuga som monterats på tre fundament i marken, inte alls så högt upp i träden som intrycket ger sken av. Men varför heter då en röd stuga blå? Tja förmodligen hittade arkitekten Thomas Sandell en vacker röd nyans som han gillade mer än den blå eller så blev rummet helt enkelt mer framträdande i rött i den magiska kvällssolen. Uppfört 2010 av Svartlå Byggkonsult.

I anslutning till alla rum finns toalett, dusch och bastu i ett annat hus. Det finns också en förbränningstoalett och ett vattensystem (3 liter) i varje rum där man kan tvätta händerna.

Vill man inte bo i trädtopparna, men ändå checka in på Treehotel och njuta av arkitekturen kan man bo på Treehotel Guesthouse nere vid vägen. Billigare, men fortfarande lika fint och dessutom närmare restaurangen där Norrbottens råvaror varje dag hamnar på tallriken. 

Fakta

  • Treehotel ligger i byn Harads strax utanför Boden uppströms Luleälven. Edeforsvägen 2 A, 960 24 Harads
  • Omkring 70 procent av Treehotels gäster är utländska besökare (90 procent under vinterhalvåret), från i huvudsak tre huvudmarknader: England som fortfarande är den enskilt största kundgruppen, USA som klättrar snabbt uppåt och Asien med Hongkong, Singapore, Malaysia och Kina. Resten kommer från Europa. Sommartid är huvuddelen av besökarna svenskar. Under årens lopp har ett stort antal internationella kändisar besökt Treehotel, exempelvis Justin Bieber, Kate Moss och Richard Curtis.
  • Treehotel utsågs så sent som i februari 2019 till årets företag i Bodens kommun med motiveringen: "Tillsammans har Kent och Britta gjort Sverige, Norrbotten, Boden och Harads kända över hela världen”. I december 2019 fick företaget motta utmärkelsen världens bästa koncepthotell av prestigefyllda World Travel Awards. Årets Företag i Norrbotten 2019.
  • The Ufo ritades av Inredningsgruppen Bertil Harström.

  • The 7th Room är det nyaste och största rummet uppfört 2016.

  • Barn älskar Treehotel. 

  • Fågelboet Birds Nest ritades av Bertil Harström. 

  • I loungen, runt den brinnande elden, checkar gästerna in och möter sina guider inför stundande äventyr. 

  • Mirrorcube smälter väl in i landskapet och reflekterar träden runtomkring. 

  • Ufoskeppet är barnens favorit. Invändigt finns plats för fem (varav tre barn). 

  • The Blue Cone, av Thomas Sandell, ligger alldeles i skogsbrynet och ger en magisk utsikt över skogslandskapet. 

  • Treehotel satsar hårt på lokal mat och genuina smaker. 

  • Den som inte vill bo i trädtopparna kan checka in på Treehotel Guesthouse.