Nya entreprenörer blåser liv i Ekopark Ejheden

Ejhedens brandpräglade skogar väcker drömmar om en enklare tillvaro. Davy Meersman och Marcel Jacobs vill erbjuda gästerna en helhetsupplevelse, långt från bekvämligheter och vardag. Inte minst riktas blickarna mot kontinenten.

Aktiviteter 2022

17-19 juni: Träsmak-weekend med workshops i täljning och outdoorcooking. Samarbete med Dalum och Täljogram. Helpension

19-21 augusti: Kajakcamp i samarbete med Nextstepnature. Helpension.

16-17 september: Naturfotoweekend och workshop tillsammans med Northbound journeys. Helpension.

16-18 december: Toppfågeljakt för nybörjare och jägare i samarbete med bland annat Elles utemat. Helpension.

Fakta Ekopark Ejheden

Invigd: 12 juni 2007

Missa inte: Byn Ejheden och den siste vargjägarens koja.

Tips på aktiviteter: Fiske och friluftsliv.

Typiska arter: Lunglav och doftticka

Storlek: 6 900 hektar

Läge: Rättviks kommun, i Dalarnas län, tre mil norr om Furudal.

Davy Meersman driver sedan snart tre år tillbaka Mangévie, ett bed and breakfast i en gammal skola i Furudal, strax söder om Ejheden tillsammans med hustrun Evi. I vintras inledde de ett nytt kapitel när de, tillsammans med entreprenören Marcel Jacobs från Furudal och med rötterna i Nederländerna, tog över driften av den gamla byn i Ekopark Ejheden.

För Davy och Evi tog drömmen om Furudal och Dalarna fart i samband med en längre semesterresa i Skandinavien för ett antal år sedan.
- Vi bodde i Antwerpen i Belgien och levde vanliga stadsliv med jobb och familjeliv, men kände att vi egentligen ville göra något annat, säger Davy, som bland annat jobbade som elektriker och tillsammans med hustrun Evi även drev restaurang.

Tillbaka i Belgien började tankarna på att flytta till Sverige för gott att växa fram. När de via Hemnet upptäckte att en gammal skola Furudal var till salu slog de till. I februari 2019 flyttade Evi och barnen de dryga 160 milen till Furudal, Davy var kvar i Belgien ytterligare några månader innan han flyttade efter familjen.

I sin roll som b&b-ägare kom Davy och Evi i kontakt med den tidigare entreprenören i Ejheden. Mangévie tog med sig en del av sina besökare upp till ekoparken för fiske och andra vildmarksaktiviteter. När den tidigare entreprenören bestämde sig för att säga upp kontraktet med Sveaskog kontaktade han Davy och Evi och undrade om de var intresserade av att ta över. Paret kände att de inte ville driva Ejheden på egen hand utan kontaktade Marcel Jacobs och föreslog ett samarbete. Marcel nappade på erbjudandet utan betänketid.

Sveaskog träffar Davy och Marcel, i ekoparken en solig och varm vårvinterdag. Planerna för området är många. Besökarna kommer erbjudas möjligheter till kajakpaddling, fiske, småviltsjakt och hundspann. Såväl grupper som enskilda besökare är välkomna. De berättar att Ejheden nu också är möjlig att boka via den internationella hotellsajten booking.com.

Med deras bakgrund i Belgien och Nederländerna hoppas de kunna locka många besökare därifrån till Ejheden.
- För en belgare eller holländare är det den här typen av platser de förknippar med Sverige, säger Davy och blickar ut över sjön Storejen och de blånande bergen på andra sidan sjön.

Standarden i Ejheden i enkel och området saknar elektricitet. Ved är den primära energikällan med förstärkning av gasol. Enligt Davy och Marcel är off grid-känslan det medför en del av upplevelsen många besökare från kontinenten, eller för all del stressade svenska storstadsbor, söker. För att besökarna inte ska vara helt avskärmade från omvärlden har ett par solceller monterats på taken till jägmästarbostaden och skolan, vilket gör det möjligt att ladda en mobiltelefon.

Davy och Marcel berättar att de redan har ett par större arrangemang bokade under våren och sommaren. I mitten av september kommer Northbound journeys dit för en tvådagars workshop i naturfoto. I juli planerar man i samarbete med Dalum och Täljogram en workshop i just täljning. Längre fram mot sensommaren och hösten finns planer på kajakkurser och toppfågeljakt.

Ekopark Ejheden ligger allra längst upp i Rättviks kommun i nordöstra Dalarna, på gränsen till Hälsingland och Härjedalen. Det här är finnbygder och utkanterna av Orsa finnmark. Skogarna domineras av tall och är präglade av människan och brand genom århundraden. Ett nät av gamla cykelstigar vittnar om att det här har funnits liv och rörelse sedan länge. Byn består av en tidigare jägmästarbostad, en gammal skola, några boningshus, som idag inte ingår i arrendet, ett härbre och en kyrkogård.

I skogarna runtom kring utmärker sig björn, älg, tjäder och olika arter av uggla i faunan.Även om Davy och Marcel vill locka besökare från Belgien och Nederländerna till Ejheden är de noga med att betona att den lokala förankringen är viktig.

- Vi tänker öppna upp fisket för lokalbefolkningen med lite rabatter. Det ska vara enkelt att komma upp hit och fiska. Vi vill ha liv här i byn, säger Marcel.