Sommar i sitt esse - besök en ekopark

Spännande vildmarksäventyr, stilla paddelturer, en guidad vandring eller ett trendigt skogsbad? För dig som längtar efter en grön semester erbjuds oförglömliga naturupplevelser i Sveaskogs ekoparker. Här är fyra favoriter från norr till söder.

Sveaskogs 37 ekoparker finns över hela Sverige – från Naakajärvi i norr till Raslången i söder. Här ryms alltifrån lavklädda urskogar och karga stränder till blåsippstäckta bokskogar och färgsprakande slåtterängar. För en barnfamilj som vanligtvis tillbringar sin tid i staden kan enbart en promenad genom en av dessa skogar leda till en rad spännande upptäckter. Ekoparkerna bjuder på mäktiga naturupplevelser, men fungerar också som arena för en rad olika aktiviteter: vandring, cykling, ridning, kajakpaddling, fågelskådning och mycket mer. I många av ekoparkerna finns sjöar och vattendrag för den som vill bada eller prova fiskelyckan. Ekoparkerna är med andra ord perfekta utgångspunkter för en klimatsmart Sverigesemester i sommar.

Om du vill få hjälp på traven med att upptäcka unika naturområden i ekoparkerna finns flera turistföretag som håller öppet i ekoparkerna. Ett exempel är Stocklycke Vandrarhem i Ekopark Omberg i Östergötland, ett av Sveriges äldsta vandrarhem. Härifrån utgår flera olika vandringsleder: genom lummiga bokskogar, längs med Vätterns branter och runt hela Omberg, om man så vill.

– Här finns verkligen något för alla, säger vandrarhemsvärden Hanna Theel. Det bästa med Omberg är den unika och varierande naturen. Vi har branterna mot Vättern, jättegamla ekar och hela Östgötaslätten som sträcker sig ut över sjön Tåkern. Sedan finns Ellen Keys hem och Alvastra klosterruin i närheten. Det finns hur mycket som helst att sysselsätta sig med här!

4 ekoparker att besöka i sommar

 

Ekopark Böda

På Ölands nordligaste spets kan du vandra längs karga stränder bland sällsynta orkidéer, genom ädellövskog eller ta dig tillbaka till järnåldern bland Bödas välbevarade fornlämningar. Här finns också den fantasieggande Trollskogen med vindpinade tallar och murgrönstäckta ekar. Och den milslånga sandstranden som sträcker sig längs östkusten gör att det aldrig är långt till ett dopp.

Bästa sättet att upptäcka parken är på två hjul. Runt hela Böda sträcker sig en fyra mil lång cykelled som passerar flera av sevärdheterna. Området passar lika bra för barnfamiljer som vill göra kortare dagsturer som en lite längre och mer krävande cykelsemester.

Missa inte: Naturreservatet Trollskogen och de fina sandstränderna längs östkusten.

Läs mer om Ekopark Böda

 

Ekopark Raslången

Raslången ligger på gränsen mellan Skåne och Blekinge och är Sveaskogs sydligaste ekopark och Sveriges sydligaste vildmark. Parken är döpt efter den flikiga sjön Raslången, som kantas av branta stränder och skog med både bok och gran. I parken trivs flera fågelarter, bland annat fiskgjuse och storlom, men också många hotade vedlevande insekter, svampar och lavar.

Raslången är ett paradis för paddlingsentusiaster. Här finns en av landets populäraste kanotleder, kantad av flera fina rastplatser.

Leden sträcker sig genom ett stort sjösystem som även inkluderar sjöarna Immeln och Halen. I fritidsområdet vid Halens naturreservat ligger Olofströms kanotcentral, som har både kajaker, kanoter och SUP* för uthyrning. I området finns också fina vandringsleder – det är bara att följa de tydligt markerade Skåne- och Blekingelederna.

* SUP (Stand Up Paddling) är en brädsport som påminner om vågsurfing, men med större brädor och man står upp och paddlar i stället, vilket gör sporten passande på lugnare vatten som åar och sjöar.

Missa inte: En paddeltur på sjön Raslången, friluftsmuseet Månses torp, den vackra bokskogen norr om Fuglabacken och utsikten från rastplatsen Havudden.

Läs mer om Ekopark Raslången 

 

Ekopark Omberg

Ekopark Omberg i Östergötland invigdes år 2003, som den första av Sveaskogs ekoparker. Med sina 1 700 hektar är Omberg en av Sveaskogs minsta ekoparker, men en av de populäraste. Parken sträcker sig längs Vätterns östra strand och har Sveriges mest artrika skogslandskap. Förutom vacker gammelskog och en av Europas nordligaste bokskogar hittar du de dramatiska Vätternbranterna, jätteekar, trolska skogssjöar och fornminnen. Och Tåkern, en av Nordeuropas finaste fågelsjöar, är ett mecka för fågelskådare.

Bra service är en styrka i Ekopark Omberg, med restaurang, kafé, hotell och vandrarhem. En bra utgångspunkt är Stocklycke vandrarhem, härifrån utgår flera vandringsleder. För den som föredrar mer adrenalinstinna aktiviteter finns både höghöjdsbanor (hinderbanor på mellan fem och tio meters höjd) och ziplinebanor som gör det möjligt att susa fram mellan trädtopparna. Med kajak eller kanot blir det möjligt att utforska grottor och vikar som inte går att nå från land.

Missa inte: Författaren Ellen Keys hem Strand, Alvastra klosterruin, utsikten från Ombergs högsta punkt Hjässan och de vackra orkidéerna i Ombergs många kalkkärr.

Läs mer om Ekopark Omberg

 

Ekopark Skatan

Lockas du av en paus från vardagen är Ekopark Skatan i Västerbotten, nära Åmsele, ett givet val. Det kuperade landskapet har formats av inlandsisen för över 8 000 år sedan och den smala landtungan, även kallad skata, har gett ekoparken dess namn. Stäng av mobilen och unna dig ett skogsbad, den japanska hälsotrenden som innebär att bara vara och låta skogen ge dig tillbaka krafterna. Den 60 kilometer långa Isälvsleden som slingrar sig genom ekoparkens lavbeklädda tallhedar passar både för vandring och mountainbike. En av de mest spektakulära delarna av leden är Sundkammen, en udde där du kan ta dig fram mellan sjöarna – missa inte den.

Har du tur får du se en kungsörn sväva över landskapet – ekoparkens tallskog är hem för flera rovfåglar. Skatans stora vattensystem med älvar, bäckar, skogstjärnar och sjöar hänger ihop med Vindelälven och passar lika bra för paddling och fiske som för svalkande dopp.

En bra utgångspunkt för att utforska Skatan är Granö Beckasin, som förutom skogsbad lockar med spektakulärt boende i trädhus i skogen och läckra måltider med smaker från skogen.

Missa inte: Att vandra eller cykla längs Isälvsleden, Djupviks naturreservat och utsikten från brandbevakningstornet på Stor Skällberget.

Läs mer om Ekopark Skatan

Vad är en ekopark?

  • Sveaskog har skapat 37 ekoparker. En ekopark är ett större sammanhängande skogslandskap med höga naturvärden och naturvårdsambitioner. 
  • En ekopark är minst 1000 hektar stor och minst 50 procent av den produktiva skogsmarken används som naturvårdsareal. 
  • I våra ekoparker kombinerar vi naturvård och ett hållbart skogsbruk för att öka naturvärden samt skapa områden för rekreation och sociala aktiviteter.
  • Varje ekopark har en egen ekoparksplan som är ett ramdokument för skötseln av ekoparken. Den innehåller bland annat information om natur- och kulturvärden samt naturvårdsmål inom ekoparken.
  • För varje ekopark finns ett ekoparksavtal mellan Skogsstyrelsen och Sveaskog som garanterar att naturvårdsambitionerna i ekoparken följs.
  • Lär dig mer om våra ekoparker