Istället för att sätta gästerna på varsin skoter använder Sonny en timmersläde, som byggts om och försetts med ett flak där ända upp till tio gäster kan sitta på en och samma släde. Fördelen är att ljudföroreningarna minskar markant och risken för att oerfarna skoterförare kör fast minskar till ett minimum. Dessutom är det riktigt bekvämt och mysigt - under tjocka skinnfällar bakom skotern.
- Jag använder kälken på korta turer när vi inte åker särskilt långt. För längre turer har jag däremot nio skotrar för uthyrning och kan hyra in ännu fler om det behövs, berättar Sonny Holmberg som ser småföretagandet som en förutsättning för att gynna besöksnäringen på landsbygden. Istället för att göra allt på egen hand föredrar Sonny att arbeta tillsammans med andra. Då minskar både investeringstrycket och risktagandet. Dessutom blir det roligare att driva företag om man gör det tillsammans med andra.
Lyckade samarbeten
Redan från början var Sonny noggrann med att lösa markägarfrågan.
- Det är viktigt för mig som naturturismarrangör att det finns en ambitiös markägare som är pigg på gemensamma satsningar. Med Sveaskog får jag tillgång till härliga naturområden och får samtidigt möjlighet att erbjuda bra fiskevatten till både lokala fiskare och inresta besökare.
Bortsett från välkända Stenträsket (300 ha) alldeles utanför Arvidsjaur arrenderar Sonny två stugor för uthyrning av Sveaskog och fem fiskevatten utanför Abborrträsk. I samband med arrendeavtalet bestämde sig Sonny även för att köpa de båtar som Sveaskog tidigare haft för uthyrning och ta över fiskekortsförsäljningen i Stenträsket. Den löpande försäljningen av både dags- och årsfiskekort sköts av Intersport i Arvidsjaur.
- Jag har inte tid eller möjlighet att bemanna en egen butik. Därför är det enklare att arbeta med en lokal entreprenör som både säljer fiskeutrustning och fiskekort i samma butik. På så sätt slipper kunden springa runt och köpa olika prylar på olika ställen.
Aktiviteter året om
Medan sommaren är full av vandringsturer, paddelturer, fisketurer, uthyrning av båtar, stugor och fiskevatten är vinterhalvåret lugnare. Åtminstone till antalet aktiviteter. Besökarna däremot är bara något färre under vinterhalvåret, även om fisketurismen skiljer sig efter säsong. På sommaren och hösten dominerar flugfisket för att senare under vinterhalvåret ersättas av pimpelfiske efter gädda, abborre, röding, harr och lake.
Till skillnad från att fiska i okända vattendrag utan fiskeguide är det enkelt att fiska tillsammans med Sonny. Han vet helt enkelt var fisken håller till. Hur bottnen ser ut och hur fisken beter sig beroende av vind, temperatur och väderomslag. Har man fiskat här uppe i hela sitt liv har man liksom lärt sig var det nappar som bäst. Året om.
Enorma vidder och okända fiskevatten
Trots att Arvidsjaur (knappt 20 km norrut) årligen gästas av tiotusentals besökare är vattendragen ovanligt stillsamma runt Abborrträsk. Det gör att fiskarna är ovana vid artificiella beten och hugger på det mesta. Det är knappast trångt på isarna och lika ofta som det kommer en skoter åkande på älven syns älgar traska över skoterspåren. Här ute råder lugnet självt och stundtals är det så tyst att det ekar i huvudet. Det är åtminstone vad gästerna säger.
Sonny Holmberg däremot verkar njuta av tystnaden och flikar in med tacksamma fiskehistorier (nästan alltid sanna visar det sig vid en närmare kontroll), god mat tillredd över öppen eld och kokkaffe rakt ur en rykande sotig kaffepanna.
- Här ute kan man inte vara stressad. Det går bara inte, menar Sonny Holmberg. Oavsett om man kommer hit med andan i halsen dröjer det inte särskilt länge innan ansiktsuttrycket förändras och närvaron återvänder. Jag blir bli lika glad varje gång jag lyckas ruska liv i en stressad storstadsbo och ser hur tacksamheten återvänder i ögonen. Varför stressa när man kan njuta av det här, säger Sonny och pekar ut över Byskeälven som rinner ända ner till Byske strax utanför Skellefteå.
Fakta: Abborrträsk Natursafari
Sonny Holmberg driver Abborrträsk Natursafari sedan knappt 20 år.
Ta dig dit: Flyg till Arvidsjaur (eller Luleå med SAS) och sedan hyrbil till Abborrträsk via Piteå alternativt längs väg 94 via Älvsbyn och Arvidsjaur.
Boende: Sonny Holmberg har en rad enkla lägenheter man kan hyra under vinterhalvåret. Under sommaren finns det stugor att hyra.
Aktiviteter: Fisketurer, mata renarna, skoterutflykter, skidturer och hundspann (tillsammans med annan aktör).
Helårsanställda: Två.
Mark: Arrenderar fiskevatten av Sveaskog som inkluderar två stugor med enklare standard.
Så lyckas du attrahera fisken under vintern
- Abborre: Sträva efter att fiska när det blåser sydvindar. Allra bäst fångst tidigt på våren. Sämst kring påsk då temperaturskillnaderna mellan luft och vatten är som störst.
- Harr: En lynnig fisk som ofta håller till i grunda vattendrag. Pimpla allra helst med mask.
- Röding: Nappar allra bäst innan jul. Rödingen leker sent och är som piggast tidigast på säsongen. Undvik att fiska röding när det blåser nordvindar. Lake: En utmärkt fisk att fiska under februari och mars månad när laken leker och är extra mån att hugga. Trivs i grunda vattendrag – slå blänket i botten och dra upp en liten bit. Då kommer laken fram.
- Gädda: Borra hål i en cirkel och sätt ut flera krokar runt renskinnet rakt på isen. Agna med mört eller små abborrar. Sedan är det bara att dricka kaffe och njuta av solen i en vindskyddad del på isen.
Se mer
Missa inte fiskefilmen Ett år i Abborrträsk av Martin Falklind där Sonny har huvudrollen. Filmen finns på Youtube och har nästan 150 000 visningar.
- Varje år kommer det upp någon grabb som sett filmen åtskilliga gånger på Youtube och helt enkelt ser mig som sin idol. Det är klart att det värmer att få vara någons förebild, säger Sonny Holmberg.
Naturvård och naturturism i och omkring landets 37 ekoparker
Sveaskogs ekoparker och övriga naturvårdsavsättningar skapar värden både för naturen och människan.
I en serie reportage berättar vi om några av våra naturvårdsprojekt och lyfter fram framgångsrika naturturismföretag som med hjälp av arrendeavtal med Sveaskog får tillgång till spännande naturområden där naturturism och skogsbruk bedrivs parallellt.
Totalt har Sveaskog avsatt 37 ekoparker med en total areal av 175 000 hektar. Minst 50 % av ytan är avsedd för naturvård där hotade arter kan sprida sig, medan man på resterande ytor bedriver ett hållbart skogsbruk.