Svemester – ett utmärkt sätt att uppleva ekoparker runtom i Sverige

Sommarens semester på hemmaplan ger goda chanser att upptäcka Sveriges natursköna och avlånga land. Planera in ett besök i din närmaste ekopark och njut av friluftslivets möjligheter. Sveaskog har skapat 37 ekoparker från Naakajärvi i norr till Raslången i söder. Här får du tips på nio fantastiska ekoparker att besöka i sommar.

Ekopark Böda

Ekopark Böda längst upp på norra Öland är en klassisk sommardestination som många svenskar besökt utan att egentligen veta att de varit mitt i ekoparken. Den 5 800 hektar stora ekoparken sträcker sig från Byrums raukar i söder till Trollskogen i norr. Här kan du cykla, vandra, paddla eller åka bil mellan några av Sveriges mest vindutsatta naturområden där sandiga tallhedar, grus, sten och kalkfuktängar skapar unika miljöer för växter, i synnerhet orkidéer, där 28 av Sveriges 44 orkidéarter växer naturligt. Besök Skäftekärr arkeologiska friluftsmuseum i söder för att ta del av Ölands rika historia.  och njut av fantastiska stränder, Vargeslätts skogsbete, Älgmaden och Byrums raukar. 

Bo: Skäftekärr Hotell  
Missa inte: Cykelturerna på norra Öland, fantastiska Trollskogens naturreservat och Böda Fisk & Rökeri  

Läs mer om Ekopark Böda

Ekopark Grytaberg

I ett klassiskt hälsingelandskap, tre mil norr om Edsbyn ligger vackra Ekopark Grytaberg vars karaktär består av kulliga skogsklädda berg, forsar, sjöar, blomstrande ängar och vidsträckta myrar blott avskurna av torp och gårdar från början 1800-talet. Det var i de här skogarna som timret, framtiden och lyckan fanns – åtminstone hos dåtidens visionärer – även om de flesta gårdarna försvunnit sedan marken var alldeles för hård att bruka. Långt innan människan började att släcka sporadiska skogsbränder brann det ofta i Sveriges skogar och på flera håll i Grytaberg finns gamla stubbar med brandskador från 1200-talet. Återkommande bränder har formats dagens ekopark och fortfarande görs kontrollerade naturvårdsbränningar för att gynna hotade insekter. Har du tur kan du se björn i de rika bärmarkerna och se spår av eller höra vargens närvaro. 

Bo: Hälsingegården Erik-Jons i Näsbyn norr om Alfta.  
Missa inte: Världsarvet Hälsingegårdar, sju världsarvsgårdar och 40 gårdar att besöka. 

Läs mer om Ekopark Grytaberg

Ekopark Halle- Hunneberg

Mäktiga Ekopark Halle- och Hunneberg består av de båda separata platåbergen: Halleberg och Hunneberg mitt mellan Vargön och Vänerns södra strand. Här kan du njuta av mäktiga rasbranter, knotiga ekar och djupa raviner. Vandra, fiska, spana efter klövvilt och fågel och cykla MTB längs både grusvägar och stigar. Besök gärna rasbranterna, därifrån är utsikten magisk liksom de härliga Öjemossarna som består av ett 400 hektar stort våtmarksområde där det finns gott om både fiskgjuse och älg. 
Vill du inte vandra på egen hand så kan du boka guiden Fredrik Svensson på Äventyr & Trails och lära dig mer om ekoparkens unika natur och historia. Den som har lyckan på sin sida kan dessutom se bäver kring parkens vattendrag. 

Bo: Ronnums Herrgård i Vargön. 
Missa inte: Soluppgången på Hallebergs eller Hunnebergs östra sida.  

Läs mer om Ekopark Halle- och Hunneberg

Fakta

  • En ekopark är stora sammanhängande landskap med höga naturvärden och möjlighet till rekreation.
  • I en ekopark kombinerar Sveaskog, som är Sveriges största skogsägare, också naturvård och skogsbruk.
  • Idag finns 37 ekoparker runt om i hela Sverige med en genomsnittlig storlek av 50 kvadratkilometer.

Besök våra ekoparker

  • Irene Ajling tycker att norra Öland ger den rätta semesterkänslan. 

  • Ekopark Bödas variationsrika naturområden triggar nyfikenheten. 

  • Rasbranterna vid Halle- och Hunneberg har gjort ekoparken känd. 

  • Utsikten från Halle- och Hunneberg är imponerande. Vargön ligger ända in på bergen.

Ekopark Hornsö

Härliga Ekopark Hornsö sydväst om Mönsterås i Småland är ett av västra Europas viktigaste områden för bevarandet av hotade insekter. Hela ekoparken domineras av tallskog - med inslag av ek, bok och asp – som präglats av skogsbränder i hundratals år, vilket skapat unika miljöer för vedlevande skalbaggar. Totalt finns nästan 700 kända arter i ekoparken varav drygt 200 är rödlistade. Paddla i Allgunnen, en av de största oreglerade sjöarna i södra Sverige och fortsätt på Alsterån österut mellan Böta Kvarn och Hornsö. Även om Ekopark Hornsö saknar markerade vandringsleder så finns det gott om skogsbilvägar och stigar att njuta av till fots. Exempelvis Aboda Klint alldeles utanför ekoparken, Skärsgölarnas tallurskog och Bokhultets naturreservat. Missa inte lunch- och fikamöjligheterna hos Monica Blomdin på Aboda Café och Restaurang uppe på toppen av Aboda Klint. Givetvis finns bilväg upp till toppen även om en promenad är att föredra.

Missa inte: De fantastiska stenmurarna och ekarna vid Barnebo.

Läs mer om Ekopark Hornsö

Ekopark Håckren

Den gamla tallskogen nio mil väster om Östersund i Jämtlands hjärta är utan tvekan en av de mest välbevarade ekoparkerna i landet. Här växer flera hundra år gamla tallar sida vid sida med vindpinade granar vid Hottögsfjällets fot just där höjderna rasar rakt ner i vattnet. Bortsett från imponerande tjäderspel kan man också ha turen att se orre, järpe och ripa i Håckrens skogar. Glöm inte att ta med kikaren till fåglarnas rike och njut av naturens storslagenhet, flera hundra år gamla tallar och granar, porlande bäckar och trolska tjärnar. 

Bo: Vålådalens Fjällstation knappt fyra mil väster om Håckren. 
Missa inte: Dagens lunch eller fika på Kretsloppshuset i Mörsil. 

Läs mer om Ekopark Håckren

Ekopark Käringberget

Mitt mellan Umeå och Åsele längs ”Konstvägen sju älvar” i Västerbottens inland hittar du Ekopark Käringberget, en 14 000 hektar stor ekopark med mäktiga tall- och granskogar, flera stycken mellan 200 – 300 år gamla. I ekoparken får de gamla tall- och granskogarna utvecklas fritt till naturskogar medan skog sparas längs vattendragen för att återskapa och restaurera livsviktiga våtmarker. Ta dig tid att uppleva ekoparkens branta stup, där flera av bergen skapar dramatiska lodräta stup ner mot det låglänta älvlandskapet längs Lögdeälven. Högst är Käringbergets topp (506 möh) följt av Skalberget (480 möh). Du som är intresserad av fiske kan prova lyckan efter både inplanterad harr och regnbåge vid sidan om naturligt förekommande öring. Fiskekort krävs. 

Bo: Åsele Wärdshus längs Ångermanälvens strandkant.  
Missa inte: Konstinstallationerna längs ”Konstvägen sju älvar” 

Läs mer om Ekopark Käringberget

Ekopark Norra Vätterns Skärgård

Besök norra Vätterns skärgård i Närke och njut av ett femtiotal öar och tusentals skär, sund och vikar i något som påminner om västkusten, men som ändå ligger mitt i landet. Här trivs människor och djur i en variationsrik skärgård där du får vara för dig själv. Hyr kajak eller ta med dig en egen och njut av Vätterns vatten, Grönöns grönska (det går passagerartrafik från Askersund), högsta punkten på Lilla Aspön och Stora Aspöns härliga vandringleder.

Boka båtkryssning med m/s Wettervik eller hyr kajak via Experitur eller Vättern Kajak.
Bo: Pensionat Sundsgården  
Missa inte: Stjernsunds Slott med härligt trädgårdskafé.

Läs mer om Ekopark Norra Vätterns skärgård

  • Brandhärjade skogar i Ekopark Hornsö.

  • Enorma stengärdsgårdar och ekar vid Barnebo, Ekopark Hornsö. 

  • Fantastiska skärgårdsmiljöer i Ekopark Norra Vätterns Skärgård.

  • Mysiga Ekopark Raslången mellan Blekinge och Skåne

Ekopark Raslången

Ekopark Raslången på gränsen mellan Skåne och Blekinge, i Sveriges sydligaste vildmark, är den enda av sitt slag i det södra lövskogsbältet. Avsaknaden av bebyggelse gör naturupplevelserna smått magiska och tystnaden är utbredd. I synnerhet på natten då ljud- som ljusföroreningar är så gott som obefintliga. Här kan du kombinera härliga övernattningar i det fria med stillsamma vandringar och njutfull paddling i sjösystemen. Med hjälp av ett par enkla lyft kan du paddla mellan Raslången, Halen, Filkesjön och Immeln. Missa inte de djupa skogarna där gran och bok möts i en sällsynt mix i den kuperade terrängen som utgår från sjön Raslångens karga stränder. I Björnasundet finns två fantastiska vindskydd, ett på den västra sidan – i Kristianstads kommun – och ett på det östra sidan i Olofströms kommun. Missa inte solnedgångarna från vindskyddet Havudden på sundets östra sida. 

Hyra kanot: OFK Kanotcentral eller Immelns Kanotcenter  
Bo: Familjära Breanäs Hotell mitt ute i skogen  
Missa inte: En utflykt till Vattenriket i Kristianstad, ett UNESCO biosfärområde längs Helge å. 

Läs mer om Ekopark Raslången

Ekopark Tranuberget

I tallarnas steniga rike, just där fjällen bygger på höjden, där Sverige så smått övergår i Norge och gammeltallarna överlevt decennier av skogsbränder tycks inget störa utsikten från Tranubergets topp. Här blänker nämligen tjärnarna och vattendragen mellan fjälltopparna just där fjällen tonar i blått mot horisonten. Här kan du vandra i sammanhängande gammelskogar, njuta av orörda myrar och dricka becksvart kaffe. Glöm inte floran, för när som helst dyker det upp små oaser med kalk där orkidéer sträcker sig mot himlen. 

Bo: I vindskydd i ekoparken eller på Pernilla Wiberg hotell i Idre 
Missa inte: Grym downhillcykling i Idre Fjäll

Läs mer om Ekopark Tranuberget