Granö Beckasin – exotisk natur i svensk skogsbygd

Som på en halvö mitt ute i Umeälven erbjuder Granö Beckasin naturupplevelser i världsklass. Vi är stolta över dessa duktiga entreprenörer som verkar på Sveaskogs marker.

- Hit kommer människor året om för att uppleva naturens tystnad. Vi har varken alpinskidåkning eller högljudd afterski. Istället erbjuder vi stillsamma aktiviteter fulla av endorfiner och serverar skogens smak och stämning till både frukost, lunch och middag, säger Annika Rydman, verkställande direktör på Granö Beckasin som arrenderar mark av Sveaskog för att kunna bedriva nordiska naturupplevelser längs Umeälven.

Övernatta i talltopparna

Från Fågelnästet högt upp i talltopparna (totalt finns det sex olika hotellrum (nästen) 4-8 meter över marken) är det bara någon meter upp dit himlen tar vid. Här somnar man lätt – trots höjden är fågelnästena stadigt förankrade i trädstammarna – och vaknar när ljuset letar sig in genom de stora generösa glaspartierna. Den som vill kan få en frukostkorg serverad i nästet, medan andra föredrar att äta frukost i restaurangen nere vid bron.

- Vår mat speglar skogens genuina smaker. Klassiska svenska råvaror som smaksätts med bär, svamp och örter direkt ut skogens rika skafferi, säger kocken Emil Wenngren som tillåts experimentera med maten till besökarnas stora glädje. Att servera ren till en fransman eller älg åt en japan är som att kommunicera med gästens känslor. Via smakupplevelserna.

"Vi paketerar naturens mystik"

Till skillnad mot många andra företag i glesbygd ser Granö Beckasin varken avstånden eller avsaknaden av service som något hinder för en framtida expansion. Bara i år har företaget dubblerat omsättningen under de första tre vintermånaderna i jämförelse med året innan. När andra hävdar att snö, skog och kyliga vinternätter knappast är tillräckligt exotiskt för att locka långväga gäster till Västerbotten är Annika Rydman på Granö Beckasin helt övertygad om motsatsen.

- Vi paketerar naturens mystik och erbjuder unika upplevelser långt från den urbana människans absoluta närhet. För oss som bor här uppe är skogsbygden, mellan fjäll och öppet hav full av konkreta värden som den moderna stadsmänniskan sällan stöter på.

Med hjälp av enkla fortskaffningsmedel, vanligtvis snöskor, skidor, skoter eller hundspann, hjälper guiderna gästerna att uppleva vildmarkens ursprung. Att sitta rakt i snön på bara ett renskinn runt lägerelden med en kaffepanna i lågorna kan få vilken besökare som helst att gråta. Smaken av nykokt kokkaffe som blandas med naturens storhet. Vinternätterna. Norrskenet.

- Jag vet inte hur många gånger som jag tröstat våra gäster när det är dags att åka härifrån. Västerbotten och Granö Beckasin berör verkligen människor på djupet och förändrar vårt sätt att se på världen, varandra och omgivningen, berättar Annika Rydman.

Skogen ger avkoppling

Tack vare generösa naturområden runtomkring blir skogsutflykterna oftast som en resa rakt ut i ensamheten. Många räds för att vara själva med sina egna tankar, men redan efter några minuter i stillheten blir ansiktsuttrycken annorlunda. Axlarna sjunker ner, andningen blir mer avslappnad och hetsen – jakten att ständigt vara online – försvinner ur vårt medvetande.

- Människor i vår tid längtar ständigt efter något annat. Vi verkar aldrig bli nöjda och hastar genom livet i ett tempo som varken är hälsosamt eller särskilt minnesvärt i längden. Vi ser ganska ofta kvinnor som kommer hit välsminkade och stylade, men redan efter några dagar sjunker garden och sminket glöms bort. Det är som om naturen får oss att vakna. Och ta del av livet som pågår runtomkring oss, där dagen börjar med en soluppgång och slutar med en solnedgång, säger Annika Rydman som själv lämnade stadslivet för en vardag i glesbygden.

- Det är det bästa beslut jag tagit. I Granö trivs jag. Sommar som vinter, med bara älven, skogen, himlen och djurens sällskap. Jag har hittat hem. Till byn där jag föddes.

 

Naturvård och naturturism i och omkring landets 37 ekoparker

Sveaskogs ekoparker och övriga naturvårdsavsättningar skapar värden både för naturen och människan.

I en serie reportage berättar vi om några av våra naturvårdsprojekt och lyfter fram framgångsrika naturturismföretag som med hjälp av arrendeavtal med Sveaskog får tillgång till spännande naturområden där naturturism och skogsbruk bedrivs parallellt.

Totalt har Sveaskog avsatt 37 ekoparker med en total areal av 175 000 hektar. Minst 50 % av ytan är avsedd för naturvård där hotade arter kan sprida sig, medan man på resterande ytor bedriver ett hållbart skogsbruk.

Fakta: Granö Beckasin

Granö Beckasin ligger i den lilla byn Granö 75 km nordväst om Umeå i Västerbotten.

För elva år sedan fick invånarna i Granö vetskap om att politikerna i Umeå Kommun planerade att lägga ner skolan i byn. Det fanns helt enkelt inte tillräckligt med barn och dessutom var det svårt att rekrytera lärare. Man kan anta att beslutet att lägga ner skolan inte låg särskilt långt bort i tiden. Men istället för att låta sig nedlås bestämde sig ett tiotal eldsjälar i byn för att kämpa emot. För att locka barnfamiljer till byn behövdes helt enkelt arbetstillfällen. Jobb som inte fanns, men likväl gick att skapa. Om bara någon drog igång besöksnäringen.

– Till slut tog vi över Granö Camping fast beslutna om att förvandla Granö till en plats dit man åker för att uppleva naturens och skogsbygdens unika miljöer. Visst fanns det människor som var negativa. Sådana som hävdade att vi aldrig skulle lyckas. Men vi lyckades, säger Annika Rydman.

  • Ta dig dit: Med bil från Umeå längs E12:an i riktning mot Storuman.
  • Boende: Stugor, fågelnästen och ekohotell (där allt går att återvinna).
  • Aktiviteter: Hundspann, snösko- och skidturer, skoter, norrskensturer, fiske, jakt, yoga och flottfärder (på sommaren).
  • Helårsanställda: Drygt tio personer. I högsäsong cirka 40 anställda.
  • Mark: Arrenderar mark av Sveaskog som också inkluderar två stugor där man kan bo avlägset mitt ute i naturen.
  • Hundspannstur med Juliane Nicklass. Släden körs av Thibault Srienz.

  • Huvudrätt: Lammentrecote karamelliserad citronsky, spetskål, kantareller och krossad potatis.

  • Emil Wenngren pratar mat med den tysk/franska familjen Srienz.

  • Glaspaviljongen stod ursprungligen på torget i Umeå. Nu är det konferensrum på Granö Beckasin.

  • Fågelnästen på Granö Beckasin. Till höger syns reception och restaurang.

  • Norrskenet får stundtals gästerna att gråta.

  • Fågelnäste 1 med utsikt över Ume Älv.

  • Skotertur längs älven.