Familjen Leidecker driver Högatorp gård vidare
När Sveaskog förvärvade den anrika gården Högatorp, barndomshem till Axel Robert Petersson, mer känd som Döderhultarn i Oskarshamns kommun var målsättningen att stycka av fastigheten och sälja gårdscentrat till en driven familj som kunde ge gården nytt liv.
- På grund av höga markpriser är det svårt för yngre människor att bosätta sig på landsbygden. När Sveaskog köper större fastigheter och styckar av gårdscentrat blir prisbilden realistisk för flera, vilket garanterar att byggnaderna kommer till användning och sköts om i generationer framöver, säger Klara Tibblin, fastighetsansvarig på Sveaskog.
Det har bara gått drygt ett och ett halvt år sedan familjen Leidecker fick möjlighet att köpa gården Högatorp vid sjön Eckerns norra kant en kvart utanför centrala Oskarshamn. Efter att ha letat gård i flera år dök plötsligt drömgården upp, först i sin helhet omöjlig att införskaffa rent ekonomiskt och sedan avstyckad efter att Sveaskog köpt fastigheten.
- Jag får fortfarande nypa mig i armen då och då för att förstå att vi verkligen bor på vår drömgård, att det här är vårt hem, säger Hanna Leidecker, med minstingen Vide, nio månader på armen. Ända sedan Hanna var tolv år gammal har hon drömt om en egen gård och redan när hon och Simon träffades, i gymnasiet, var de övertygade om att skaffa en gård tillsammans. Tjugohundrasjutton blev drömmen verklighet.
Än så länge är Hanna föräldraledig och Simon och Hanna avvaktar med några större investeringar. Istället ägnas dagarna åt småskaliga odlingar, renovering och underhåll. Det kräver trots allt ett och annat för att ta hand om en gård med tolv olika hus på ladugårdsplan. Redan idag hyr de ut gästhuset som byggdes så sent som 1997 – efter en brand på gården - via bokningstjänsten booking.com. Trots att gårdshuset bara legat på bokningssajten i drygt ett år är gästrecensionerna fantastiska. Faktiskt högst i hela Oskarshamn (9,2).
- Det som gläder oss allra mest är att besökarna gillar det vi erbjuder. Huset är inte lyxigt eller supermodernt, men däremot genuint, familjärt och enkelt. I en fantastisk natur, säger Hanna och får medhåll av Simon. Vi funderar på en rad olika projekt, men allra enklast vore naturligtvis att erbjuda mer boende på gården efterhand som vi har tid och råd att renovera.
För drygt en månad sedan föddes islänningen Dóttla efter stoet Duld och med ens blev det tre hästar på gården som inte haft betande djur på ägorna sedan slutet av femtiotalet.
- Vi tog ner ganska mycket träd efter att vi tillträtt för att öppna upp ägorna och göra betesmarken tillgänglig. Först blev vi oroliga att vi tagit bort för mycket träd, men nu när grönskan återvänt är det fantastisk att se hästarna beta i hagarna, säger Simon Leidecker.
Trots att både Simon och Hanna trivs på sina jobb, Simon är chef på den kommunala musikskolan i Oskarshamn och Hanna arbetar som fysioterapeut drömmer de om att kunna spendera mer tid på gården tillsammans. Att slippa pendla, åtminstone varje dag och kombinera ett lönearbete på deltid med gårdens alla möjligheter.
- Hittills har det mest varit utgifter, säger Simon och skrattar, men ser samtidigt en stor utvecklingspotential i gårdens framtid. Det saknas knappast idéer hos familjen Leidecker, men båda två är medvetna om att småbarnsåren kanske inte är den bästa tiden att dra igång allting samtidigt. Istället låter de utvecklingen ta tid, lever som de lär och utvecklar gården med djurliv och odlingar efterhand som det finns tid, ork och pengar.
- Vi är oerhört glada att Simon och Hanna tagit över Högatorp. Det krävs engagerade och drivna människor för att få landsbygden att blomstra och familjen Leidecker är ett ypperligt exempel på ett ungt par som väljer att skapa sig en framtid på landsbygden, säger Klara Tibblin på Sveaskog. Drygt sextio år efter det att de sista barnafötterna sprang på grusgångarna på Högatorp är det återigen barn i huset och framtidens möjligheter tar form.
Trots skogsbrukets rationaliseringar är det få människor som uppskattar tomma hus på landsbygden. Istället vill vi ha levande byar, proppfulla småskolor och en levande landsbygd.
- Vem vet. I framtiden kanske man kan bjuda in till trevliga musikkvällar på Högatorp och arrangera guidade visningar i Döderhultarns fotspår. Vi måste bara landa först, säger Simon Leidecker och pekar upp mot smedjan där Ostkustleden slingrar sig förbi gården.
- Det är härligt att se vandrare som njuter av naturen på samma sätt som vi.
Fakta Högatorp gård
- Gården Högetorp, eller Högatorp som den i folkmun alltid har kallats, har anor långt tillbaka i tiden. Grunden till den gamla smedjan sägs härstamma från 1500-talet och den ursprungliga mangårdsbyggnaden byggdes på 1700-talet. Dagens huvudbyggnad är byggd i början av 1900-talet.
- Ursprungligen bestod fastigheten av 368 hektar varav 314 ha är skog. Efter avstyckning består gården av 5 hektar bete- och skogsmark med egen strandlinje i sjön Eckern.
- På gården bor familjen Leidecker, Hanna och Simon med barnen Amalia och Vide. Familjen har dessutom två katter, Fröding och Totte och hästarna Duld, Dóttla och minishetlandsponnyn Markus.
- Simon arbetar på den kommunala musikskolan och Hanna arbetar som fysioterapeut. Båda älskar gårdsliv och hästar och drömmer om fler djur och större odlingar för att bli mer självförsörjande och för att få in fler inkomster från gården.
Om Döderhultarn
- Döderhultarn hette egentligen Axel Robert Petersson och föddes på gården den 12 december 1868. Familjen var relativt förmögen, pappan var bortsett från lantbrukare också kommunalråd och drev under en period två olika gårdar.
- När fadern dog, bara 43 år gammal, flyttade familjen in till Oskarshamn där grabben fick en egen snickarbod. Trots en enastående förmåga att avbilda olika känslouttryck i relativt enkla träfigurer förblev Axel Robert Petersson okänd och sågs som ett original i hembygden.
- Först i 40-årsåldern blev han uppmärksammad av Hasse Z på tidningen Söndags-Nisse i en karikatyrutställning år 1909 då Hasse Z köpte två hela lådor med konst av de okände skulptören från Småland. Efter utställningen tog berömmelsen fart och Döderhultarns verk spreds över världen. Inte minst efter Humoristernas salong i Paris år 1910 och utställningar i Danmark, England, Italien och USA.
- Numera finns ett permanent Döderhultarmuseum på Kulturhuset på Hantverksgatan i Oskarshamn. Totalt finns omkring 200 verk bevarande på museet. Missa inte ett besök vid den tidigare ateljén på Repslagargatan. Båda platserna erbjuder guidade visningar.