100 år men fortfarande jägare på Sveaskogs mark

I februari i år fyllde Kaskerbon Helge Lindahl 100 år. Skjutprovet är klarat, matsäcken är packad och utrustningen är redo när Helge själv rattar bilen ut från gården och mot jakten i Sundås jaktlag. 

Helge Lindahl är född och uppvuxen i Kasker, Mellanström, på gården Hemholmen, tre mil söder om Arjeplog. Gården är omgiven av vatten där Hornavan, Uddjaur och Storavan binds samman av Skellefteälven. 

I 100-årspresent fick han av Sveaskog en kraftig rabatt på jaktarrendet för säsongen 22/23 samt en liten present på posten. 

- Samtidigt som Sveaskog vill verka för att nya jägare och fler kvinnor ska jaga på Sveaskogs marker vill vi förstås uppmärksamma en jägare som så långt upp i åren fortsätter att vara ett föredöme, säger Jens Stenberg, jakt- och klövviltschef på Sveaskog i norra Sverige. 

På tal om presenter så fick Helge ett lastbilslass björk i hundraårspresent. Efter ett helt yrkesliv i skogen gjorde Helge det självklara och tog fram motorsågen och kapade upp lasset. 

- Då var jag faktiskt ganska trött efteråt. Men nu har jag ved för flera år framöver, säger han.  

Han kan också ge perspektiv på hur jakten utvecklats. Han är medlem i Sundås jaktlag, strax söder om Arjeplog, och har så varit sedan jaktlaget bildades 1967. Då hade Lindahl redan varit aktiv jägare i många år. Han ser stora skillnader mellan älgjakt då och nu.  

– Då på 50-talet jagade man inte i lag. Man gick ut lite på måfå några stycken. Fick man skjuta något blev det att stycka älgen på plats och bära delarna på ryggen till bilen - om det fanns någon väg där man höll till. Senare när man började jaga i jaktlag saknades kommunikationsmöjligheter som finns idag, då fick man springa mellan passen om man behövde prata med varandra.  

Jaktledaren Dan Marklund har inga betänkligheter runt sin äldsta jägare när det gäller hälsa, säkerhet och omdöme. 

– Han älskar det här och är med så mycket han kan och orkar, säger jaktledaren Dan Marklund.  

Helge fyller i: 

– Men nu är det kanske sista året. När man börjar vara i den här åldern så vet man aldrig hur det ser ut om ett år. Gemenskapen och att få vara del av ett lag. Det är det bästa med jakten. De här, säger han och sveper med armen över gänget runt elden. 

Visste du att...

  • Älgjakten är den mest omfattande och mest reglerade jakten i Sverige.
  • Cirka 250 000 av Sveriges 300 000 jägare jagar älg och de skjuter cirka 80 000 djur varje år.
  • Drygt 25 000 jägare jagar varje år på Sveaskogs marker.
  • Sveaskogs jaktmarker omfattar cirka 4,1 miljoner hektar över hela landet.
  • Sveaskog är jakträttsinnehavare på sina marker och upplåter delar av denna rätt till jaktlag, klubbar, naturturismföretagare, föreningar och privatpersoner.