Korttidsjakt bidrar till levande landsbygd

Sveaskogs dygnskort på småvilt lockar jägare till Hamra kronopark i nordvästra Hälsingland. Nu har lokala företagare fått ett uppsving med högre beläggning och fler sålda måltider tack vare tillströmningen av jaktintresserade i området.

I Hamra Konferens & Vildmarks restaurangmatsal i nordvästra Hälsingland har Christina Kareliusson precis bryggt förmiddagens första kaffe. Verksamheten är en samlingspunkt i byn och Christina och Stefan Kareliusson viktiga arbetsgivare.

– Vi är mitt ute i vildmarken och har en verksamhet som fungerat i 20 år. Klart vi är en tillgång för bygden. Många av dem som har varit jaktgäster hos oss blir även spekulanter på hus i området, säger Christina Kareliusson.

Sedan en tid har Sveaskog valt att ta tillbaka jakten på småvilt på de 36 000 hektaren i Hamra kronopark. Anders Johansson, jakt- och klövviltsansvarig på Sveaskog, tror att fler kommer kunna ta del av jakten i området.

– Det handlar om att underlätta för människor att jaga hos oss. Sedan tror jag att möjligheten att jaga på 36 000 hektar i ett område som andas djupa skogar och karg natur kommer att locka många, säger han.

För Stefan och Christina Kareliusson har det inneburit slutsålt på stugor under helgerna ända sedan första advent 2016.

– Sedan införandet av dygnskort har vi haft en ökning på över 30 procent på mat och boende. För oss är samarbetet med Sveaskog A och O för att vi ska kunna fortsätta att utvecklas, säger Stefan Kareliusson.

Förlänger säsongen

Ett par mil åt nordväst, på andra sidan Hamra nationalpark, står Jan-Åke Karlsson, föreståndare på Fågelsjö gammelgård och vandrarhemmet Fågelsjö gästis, med ett välsmitt knippe nycklar från 1800-talet i handen. Här har gästerna ofta den Unesco¬-listade Gammelgården, Bortom Åa och Hamra nationalpark, som besöksmål. Sedan införandet av dagskort på jakten har klientelet gäster ökat stadigt. Eftersom jaktsäsongen skiljer sig från turistsäsongen betyder samarbetet med Sveaskog att säsongen förlängts.

– För oss betyder det att vi får beläggning under en annars död period. Det är ett välkommet tillskott för att säkra verksamheten, säger Jan-Åke Karlsson.

Viktigt för levande landsbygd

Mellan 21 augusti 2016 och 31 januari 2017 såldes mer än 350 dygnskort på småviltsjakt i Hamra kronopark. Nu planerar Sveaskog att utöka korttidsjakten till fler områden. Närmast ligger ett ännu större område i Älvdalens kommun, i trakterna kring Särna och Idre.

– För oss är det viktigt att kunna vara en grund till småföretagande. Det är ett ömsesidigt beroende, och kanske kan korttidsjakten vara en liten pusselbit för en levande landsbygd, säger Anders Johansson.

Sveaskogs jaktkort småvilt i Hamra Kronopark:

  • Korttyp: Småviltsjakt. Alla kan köpa dygnskort, lokalt boende kan lösa årskort.
  • Område: Hamra Kronopark, cirka
    36 500 hektar.
  • Jaktperiod: 1 augusti–15 maj beroende på viltslag.
  • Kuriosa: Området är beläget på gamla finnmarker, därav många finska namn på myrar och tjärnar där.

Det här kan du jaga med jaktkortet:

  • Jakt på skogsfågel med trädskällare, eller stående hund. Toppfågeljakt.
  • Har- och rävjakt med drivande hund.
  • Christina och Stefan Kareliusson driver Hamra Konferens & Vildmarkscenter. Foto: Erik Ardelius

  • Jan-Åke Karlsson, föreståndare på Fågelsjö gammelgård. Foto: Erik Ardelius


För mer information:

Bild på Anders Johansson

Anders Johansson