Skånska jägare trivs i Västerbotten

För 24:e året i rad hörs fjärran dialekter på campingen i Jörn under första älgjaktsveckan. Från trakterna norr om Kristianstad i Skåne kommer 25 jägare för att traditionsenligt jaga älg på Sveaskogs marker utanför Boliden i Västerbotten.

Lindbacka är ett jaktområde där Sveaskog säljer jakt och där den första jaktveckan arrenderas av ett jaktlag som kommer långväga från.

- Det är den bästa veckan på hela året, säger jaktledaren Alexander Sjöström på klingande skånska, Alexander som inte bara har rollen som jaktledare utan även fixar det praktiska kring jaktlagets resa och vistelse.

- Vi är ett kompisgäng som jagar tillsammans i Skåne och det har förstås tillkommit och fallit bort personer längs vägen, men det är många som vill följa med norrut, säger Alexander.

"Skönt att det inte är så trångt i skogen"

På markerna i Skåne är älgjakten ofta över efter några timmar och det är trångt på markerna, därför uppskattar jägarna kontrasten som erbjuds i de västerbottniska skogarna.

- Det är en helt annan jakt, kommer det en älg på passet är den ofta skjutbar och dessutom är det skönt att det inte är så trångt i skogen, säger Alexander.

Föredömligt jaktlag

Matts Olofsson är en av Sveaskogs jakt- och klövviltsansvariga i Västerbotten. Han berömmer jaktlaget som han tycker är föredömen på många sätt.

- De är duktiga och serösa jägare som verkligen gör helheten på ett bra sätt, såväl organisation som säkerhet är mycket bra och dessutom har de en föredömlig relation till de andra jaktlagen i området. Ett bra exempel på att jakten är en social verksamhet och att den kan förena, säger Matts.

Matts Olofsson

- Det måste vara säkra skott, vi ska inte lägga massa tid på eftersök, säger Alexander.

Många i jaktlaget har varit med under många år och de har sett skogarna och miljön i området förändras genom skogsbruk.

- Först blir man kanske lite chockad när man ser att de blivit ett nytt hygge men efter några år växer det upp ungskog och älgarna söker sig dit. Som jägare måste man anpassa sig till att landskapet förändras och se positivt på det, säger Alexander.

Hur går det då i snacket i skogen och på byn, gör sig skåningarna förstådda i det inre av Västerbotten?
- Vi försöker verkligen vara hjälpsamma och prata med folk och bidra till bra jakt i hela området, jag upplever att vi blir positivt bemötta och att folk är lite nyfikna på att prata med oss. Man ska ha stor respekt för trakten man kommer till när man kommer dit och jagar, säger Alexander.

MicrosoftTeams-image (14).png