Hans dröm om jakt blir film

Som barn drabbades Jonas Johansson av cancer och han förlorade sitt vänstra ben. En liknande händelse skulle för många innebära att planer aldrig förverkligas – inte för Jonas Johansson. Han höll fast vid drömmen om jakt och ett liv i skogen. Nu håller han som bäst på att göra film om hur det är att jaga med olika typer av funktionsnedsättningar.

I slutet av september gav sig fyra personer med olika typer av funktionsnedsättningar ut på Sveaskogs marker i skogarna i Skrälldalen i Hälsingland med målsättningen att jaga älg.

En av organisatörerna till utflykten var Jakten för alla, ett initiativ för att få personer med olika rörelse- och funktionshinder att komma ut i skog och mark. Bakom projektet står Jonas Johansson från Västergötland. Han kommer från en jaktintresserad familj och fick som barn följa med sin pappa och morfar. I 11-årsåldern förändrades hans liv brutalt när han drabbades av cancer. Sjukdomen tvingade honom att amputera vänster ben från höften och neråt. Trots de till synes dåliga oddsen höll Jonas Johansson jaktintresset vid liv och bestämde sig för att det skulle gå att jaga i alla fall.

Vilken är den största skillnaden att jaga för dig med ett rörelsehinder jämfört med de som inte har ett rörelsehinder?
– Det finns inga skillnader alls egentligen, men det finns andra lösningar för att få det att fungera och det vill vi visa, säger Jonas Johansson.

Under jaktvistelsen i Hälsingland fanns personer med Aspergers Syndrom, ADHD-diagnos och olika amputationer.
– Tanken är att visa att det går att jaga med olika typer av funktionsnedsättningar. Vi fick möjlighet att hjälpa och visa varandra vilka olika hjälpmedel man kan använda. En av deltagarna har uppfunnit en bälteshållare för sitt gevär som kompenserar för att han saknar en arm, säger han.

Projektet Jakten för alla kommer även att bli film. Tillsammans med filmaren Teddy Bergström jobbar Jonas Johansson på att få ett antal inspirationsfilmer.
– Vi träffades i fjol och började spåna lite, och den första filmen kommer ha premiär i januari. Filmerna kommer också ligga på en Youtubekanal. Sen får vi se om de kommer synas någon annanstans, säger Jonas Johansson

För Sveaskogs räkning har Anders Johansson, ansvarig för jakt- och klövvilt, varit den som jobbat med projektet.
– Jonas ringde och frågade om vi hade någon mark som vi kunde låta dem få vara på. Han är hundförare och själv med i ett jaktlag som arrenderar mark av Sveaskog, så vi föreslog hans gäng skull delta i jakten tillsammans med vårt projekt "Det första jaktlaget" som jagar i Skrälldalen.

Anders Johansson avbryter samtalet, kliver ur bilen och tar lite bilder på färska björnspår.
– De var väldigt fina och tydliga avtryck i leran, säger han.

Okej, så vilka lärdomar tar du med dig från den här jaktutflykten?
– Att se hur de hade löst det med till exempel olika skjutstöd och hur bra dessa fantastiska människor med glädje löser sin situation.

Är det här något som Sveaskog kan fortsätta med att stötta?
– Jag har sagt att om det finns behov, och vi har möjlighet på våra marker, ställer vi gärna upp. Vi är väldigt nöjda med det här arrangemanget.

Blev det någon älg då?
– Ja då, totalt fälldes fem stycken och tre av dessa fälldes av våra vänner från projektet "Jakten för alla" säger Anders Johansson.

FAKTA: Jonas Johansson
Ålder: 33 år
Gör: Film om jakt, jobbar på Kjells vapen i Götene och med jakt på gården Stora Ek
Bakgrund:  Treårigt jakt- och viltvårdsgymnasium och har jobbat som viltförvaltare på Stora Eks egendom

Bild på Anders Johansson

Anders Johansson