Sveaskog stöttar den nya generationens jägare

Sveaskog, Jämthundsklubben och Tracker Hundpejl har under höstens jaktsäsong samarbetat i en satsning för att ungdomar som är hundförare kostnadsfritt ska få delta i älgjakt. Syftet med satsningen är främst att erbjuda ungdomarna möjlighet att jaga med sin egen hund.

I samarbete med Jämthundsklubben och Tracker Hundpejl har Sveaskog erbjudit unga och nyblivna jägare att kostnadsfritt få jaga älg. Sveaskog upplät nyligen 11 500 hektar på fina marker i Västerbottens inland - vid fäbodliknande Bubergsskojan i Storuman - för ungdomsjakten. Kravet för de intresserade var att de har jägarexamen, statligt jaktkort och att de är hundförare av sin egen hund. Ett 40-tal anmälningar från intresserade ungdomar mellan 18 och 25 år – från norr till söder - kom in. Sedan lottades tolv platser ut till sju tjejer och fem killar.

-  Det här är ett arrangemang som stämmer väldigt väl överens med Sveaskogs inriktning att tillhandahålla jakt och bidra till att nya jägare får en bra introduktion till den svenska jakten. Så det var klart att vi hängde på Jämthundsklubben som tog initiativet, säger Ronny Löfstrand som är viltspecialist inom Sveaskog.

Den nya generationens jägare har ofta inte samma naturliga koppling till skogen och jakten som den äldre generationen. Många är snabbutbildade och saknar flera av jaktens praktiska moment i sin jägarexamensutbildning.

- Därför ville vi, tillsammans med Jämthundsklubben och Tracker, erbjuda bra jaktmöjligheter och praktisk tillämpning till ungdomar som vill lära sig mer om jakt och viltförvaltning utöver den teoretiska kunskapen som de har. Och det är viktigt att det sker i en trivsam miljö med jägare i samma situation, säger Ronny Löfstrand.

Tre älgar sköts under ungdomsjaktveckan denna höst. Någon av deltagarna träffade även på björn.

- Ungdomarna på plats fick jaga i en fantastisk miljö. De har fått jaga med egna hundar, de har lyckats fälla älg och de har även fått se björn. En tjej från Borås fick exempelvis skjuta sin första älg. Det var riktigt fint att se hur bra ungdomarna i gruppen och deras hundar var på att samarbeta och hur bra de hanterade säkerheten under jakten. Inte minst hade vi fina soliga dagar. Det var en stor glädje att få vara med, säger Robert Mannelqvist, jakt- och klövviltsansvarig på Sveaskog i Västerbotten. 

Sveaskogs jakt för ungdomar

  • Ungdomar som vill jaga prioriteras på Sveaskogs marker. Bland annat erbjuds 40 procents rabatt på jakträttsavgiften och, då det är aktuellt, även på fällavgiften, till och med det år man fyller 25. Rabatten gäller för ett jaktområde.
  • Som ungdom erhåller man också denna rabatt på Sveaskogs kortjaktsområden.