Fem unga jägare utbildas på Sveaskogs marker

Sveaskog vill verka för att få fler nya jägare och dessutom en större mångfald inom jägarkåren. 
- Vi har ett grönt klassrum för nya jägare och vi måste själva ta initiativ till att få nya jägare både på våra egna marker och i norra Sverige, säger Matts Olofsson, en av Sveaskogs jakt- och klövviltsansvariga i Västerbotten. 

Via företaget Jakt och Trofé i Boliden har fem unga jägare från Skellefteåområdet under våren 2023 tagit jägarexamen. Under hösten bjuds de nu in till jakt på Sveaskogs marker för att praktiskt pröva sina kunskaper.

Maja Melander, 20 år, från Skellefteå har alltid varit intresserad av skog och friluftsliv och på så sätt också blivit intresserad av att jaga. I släkten och i bekantskapskretsen har det dock inte funnits någon omedelbar koppling till jakten.

- Via att jag började prata med de i min närhet kom jag i kontakt med den här kursen och för mig har det varit perfekt att kunna kombinera utbildning och sen jakt på det här sättet. 

MicrosoftTeams-image (57).pngMaja Melander, tvåa från höger, tillsammans med sina kamrater i jaktlaget.

Maja har nu under hösten varit två dagar på älgjakt med sina kamrater från utbildningen, och ska senare i höst ut på småviltsjakt. 

- Jakten har varit så bra och kul som jag tänkt mig och jag har också känt mig väldigt välkomnad i gemenskapen, det var jag lite orolig för innan men det har verkligen inte varit något problem, säger Maja.

Matts Olofsson är nöjd med samarbetet som lett fram till det nykomponerade unga jaktlaget och ser framför sig att Sveaskog kommer att göra fler liknande insatser framöver. 

- Om vi pratat om att vi vill ha nya jägare så måste vi också prova nya sätt att nå ut och rekrytera unga jägare, vi måste också våga rikta blickarna mot nya målgrupper jägare. Genom att engagera oss i att utbilda jägare får vi också möjlighet att prata skog och skogsbruk på ett naturligt sätt, säger Matts som redan funderar på hur motsvarande utbildning ska organiseras 2024. 

Matts Olofsson

- Det här blev lyckat men vi måste fortsätta på den här vägen, nu är målsättningen att de här jägarna ska hitta jaktlag och bidra på olika håll och sen så får vi utbilda fler. 

Maja Melander får sammanfatta sina upplevelser som ny jägare:
- Visst är det spännande men för mig är nog ändå upplevelsen att vara ute och gemenskapen det som varit bäst, säger Maja.